Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

Posted (edited)

Sta god da izaberes (ili ne izaberes - i nedonosenje odluke je odluka) something has got to give. Kuca/stan, posao, partner, deca... ili njihov izostanak ce ti kao sto kazes diktirati zivot. Meni se licno ne dopada da mi na prvom mestu posao diktira zivot, a zatim i kuca/stan. I zbog toga sam toliko strastven o temi finansijske nezavisnosti. 

Divim se ljudima koji su tako uredili svoje zivote da rade tacno ono sto ih ispunjava, beskompromisno kao Snezana Radojicic: http://www.snezanaradojicic.com/

Edited by noskich
Posted

pa dobro, ta diktatura se, za mene, ogleda u tome koliko stvari sa tog spiska sam ja izabrala a koliko je nametnuto jer eto, mora da bude podredjeno necemu itd. otprilike, ako sam ja zadovoljna jednim aspektom, a nezadovoljna zbog pet drugih, to je ta diktatura o kojoj pricam. ja sam prilicno zadovoljna svojim sadasnjim zivotom i potencijalom istog da mi pruzi ono sto je meni binto. ali me i dalje nervira cela prica oko property market ovde jer dobijem ospice kad neko krene meni (ili generalno) da prodaje pricu kako je biti homeowner nekakav life dream (a desavalo se. ili npr cudjenje na moje ne, ne planiram da kupujem kucu i ne stedim za depozit). seriously? when did we forget our dreams, sto bi rekao xkcd. jebem ti sistem i drustvo gde mi se zarad necijih milionskih bonusa prodaje prica kako dream treba da mi bude kuca, dva auta i retirement plan. izvin'te me, moj life dream je da umrem na Marsu, a ovo sto sistem hoce da mi proda su zivotne tehnikalije. otud moj rant na ovu temu i stanove od po 700k.

Posted

Svaka tebi čast Indi na strpljenju da objašnjavaš.

ma ovo je genijalno sto je napisao.

objasnio neke mene zivota!noskich,slusaj ovako sto!

Posted (edited)

pa dobro, ta diktatura se, za mene, ogleda u tome koliko stvari sa tog spiska sam ja izabrala a koliko je nametnuto jer eto, mora da bude podredjeno necemu itd. otprilike, ako sam ja zadovoljna jednim aspektom, a nezadovoljna zbog pet drugih, to je ta diktatura o kojoj pricam.

Tu vidim dva problema. Prvi je sto je izbor uvek suzen. To jest biras najbolje od onog sto mozes da izaberes. Recimo prijavis se za 5 poslova/stanova pod zakup pa ti ponude 2. I onda biras najmanje los. Drugi problem je sto izbor nije apsolutan, ako ti nesto trenutno odgovara to ne mora kasnije biti slucaj. 

Mislim da je kreiranje izbora koji je vise u skladu sa tvojim potrebama nego prosto biranje ponudjenog superiorno jer ti vise odgovara, a time je i manja verovatnoca da ti kasnije nece odgovarati. Ali je onus iskljucivo na tebi da ucinis to kreiranje izbora odrzivim. I to je stvar menadzmenta rizika. To je kao odelo po meri. Bice ti taman vise nego fabricko. Ali je na tebi da nadjes dobrog krojaca, objasnis mu sta hoces, da ti uzme meru i onda sve to debelo platis. A imas i rizik da krojac zezne celu stvar pa da platis vise ni za sta umesto da si kupila fabricko gotovo odelo koje mozes da probas i budes sigurna da ti je ok.

Edited by noskich
Posted (edited)

Super je biti fleksibilan, super je biti minimalista (u smislu materijalnih posedovanja), sve je to jasno... medjutim, podleze ipak nekim granicama, ako nista drugo, fizike, biologije, jedinstva vremena i radnje (to sa putovanjem - jedno vreme sam putovao svaki dan na posao sat vremena ujutro, povratak oko sat i po vremena, ako je dobar saobracaj. Osim sto sam, uz auto-radio, napamet naucio skoro svu liriku nobelovca Dilana, umalo sto nisam sisao s uma posle jedno 3 meseca toga... ne preporucujem).

Ha ha pa ja sam ceo faks (4 godine + 2 godine magistrature) proveo tako sto mi je trebalo sat vremena od kuce do faksa i sat vremena nazad - kada prevoz funkcionise kako treba i kada je spic pa busevi idu svakih 5-6 minuta a metro svaka 2-3. Ako se zaglavi do kasno pa treba da se vraca u 9, 10 uvece, onda sam cekao i po 20 minuta bus na poslednjoj metro stanici, dakle izlazilo je na sat i po. A tek kada je neka havarija...kada vecini mojih drugara kazem ,,treba mi 45 minuta do centra" oni kazu ,,pa jebote to je super!" I ljudi tako ceo zivot. A i ovaj noskich, 50 minuta vozom mu je dugacak commute :D u velikim gradovima, svaki commute ispod sat vremena je esktra.

Edited by hazard
Posted (edited)

A i ovaj noskich, 50 minuta vozom mu je dugacak commute :D u velikim gradovima, svaki commute ispod sat vremena je esktra.

Cekaj, pa ja se jedini u ovoj diskusiji nisam pozalio na commute, zalili su se Indy i aineko. Napisao sam da mi 50 minuta nije idealno jer sam navikao na 15-25, ali mi je ok. Da mi nije ok selio bih se blize. A ne selim se jer sam zadovoljan i poslom i kucom. Kao sto rekoh ujutru odkuntam u vozu, u povratku citam knjige online ili surfujem.

Edited by noskich
Posted

Ha ha pa ja sam ceo faks (4 godine + 2 godine magistrature) proveo tako sto mi je trebalo sat vremena od kuce do faksa i sat vremena nazad - kada prevoz funkcionise kako treba i kada je spic pa busevi idu svakih 5-6 minuta a metro svaka 2-3. Ako se zaglavi do kasno pa treba da se vraca u 9, 10 uvece, onda sam cekao i po 20 minuta bus na poslednjoj metro stanici, dakle izlazilo je na sat i po. A tek kada je neka havarija...kada vecini mojih drugara kazem ,,treba mi 45 minuta do centra" oni kazu ,,pa jebote to je super!" I ljudi tako ceo zivot. A i ovaj noskich, 50 minuta vozom mu je dugacak commute :D u velikim gradovima, svaki commute ispod sat vremena je esktra.

Pusti covece faks i studiranje, ja sam covek u godinama  :happy: Sem toga, drugo je javni prevoz u odnosu na beskonacno stani-kreni svojim autom, pa nekoliko sati tako svaki dan (a moralo je autom.) 

Posted

Tu vidim dva problema. Prvi je sto je izbor uvek suzen. To jest biras najbolje od onog sto mozes da izaberes. Recimo prijavis se za 5 poslova/stanova pod zakup pa ti ponude 2. I onda biras najmanje los. Drugi problem je sto izbor nije apsolutan, ako ti nesto trenutno odgovara to ne mora kasnije biti slucaj. 

Mislim da je kreiranje izbora koji je vise u skladu sa tvojim potrebama nego prosto biranje ponudjenog superiorno jer ti vise odgovara, a time je i manja verovatnoca da ti kasnije nece odgovarati. Ali je onus iskljucivo na tebi da ucinis to kreiranje izbora odrzivim. I to je stvar menadzmenta rizika. To je kao odelo po meri. Bice ti taman vise nego fabricko. Ali je na tebi da nadjes dobrog krojaca, objasnis mu sta hoces, da ti uzme meru i onda sve to debelo platis. A imas i rizik da krojac zezne celu stvar pa da platis vise ni za sta umesto da si kupila fabricko gotovo odelo koje mozes da probas i budes sigurna da ti je ok.

Ok, ja ovde nista ne razumem :D

pa zar ovo ne vazi za sve nas? Valjda svi biramo od onoga sto mozemo da izaberemo, po definiciji? i nijedan izbor nikad nije apsolutan - uvek moze nesto kasnije da ti ne odgovara.

zasto bi stvari bile drugacije da ne moram da radim? opet bi mi svi izbori bili limitirani time sta mi dozvoljava ta moja finansijska nezavisnost. 

tebi su samo drugaciji prioriteti, kao sto si napisao u nekom prethodnom postu - ne zelis da ti posao diktira zivot. fair enough. ako pokusam da uprostim, moj zivot je 'diktiran' zeljama da putujem i radim nesto sto zaista volim. 

Posted

Pa ne bas, jer kad zivis konvencionalnim zivotom minimum jednu trecinu vremena provodis na poslu, a drugu trecinu kod kuce 5 dana u nedelji. Dok kad racuni nisu problem mozes da biras da li ces uopste imati posao i kucu. Mozes da kreiras posao po svojoj meri i uvek mozes da dignes ruke sto nije slucaj kad placas racune i mortgage.

Posted

Cekaj, pa ja se jedini u ovoj diskusiji nisam pozalio na commute, zalili su se Indy i aineko. Napisao sam da mi 50 minuta nije idealno jer sam navikao na 15-25, ali mi je ok. Da mi nije ok selio bih se blize. A ne selim se jer sam zadovoljan i poslom i kucom. Kao sto rekoh ujutru odkuntam u vozu, u povratku citam knjige online ili surfujem.

nisi ti zadovoljan kucom, vec sobom sa upotrebom zajednickog kupatila. 

nazovimo stvari pravim imenom.

Posted (edited)

Pa ne bas, jer kad zivis konvencionalnim zivotom minimum jednu trecinu vremena provodis na poslu, a drugu trecinu kod kuce 5 dana u nedelji. Dok kad racuni nisu problem mozes da biras da li ces uopste imati posao i kucu. Mozes da kreiras posao po svojoj meri i uvek mozes da dignes ruke sto nije slucaj kad placas racune i mortgage.

ja pricam o sebi a ti o nekom drugom. ja nemam mortgage, a takodje mogu svakog trenutka da izaberem da nemam kucu i posao. to nije stvar razlicith principa nego razlicitih prioriteta. imanje posla je moj izbor jer 1)volim taj posao (ja sam iskreirala posao po svojoj meri - zbog toga sam i promenila karijeru) i 2)novac koji dobijam mi omogucava da zivim bas onako kako hocu. apsolutno ne postoji scenario, osim dobitka na lutriji, gde bih ja mogla ovog trenutka da zivim ovako a da sam nekako vec postigla fin. nezavisnost.

ja uvek krenem da pricam sa tobom jer se slazem sa dosta tvojih principa, ali ti se uvek vratis na tvoje "ili moj nacin zivota ili potpuno suprotan". pa ne, ima mnogo nacina da se iskreira zivot pun izbora, po sopstvenoj meri, izmedju ta  dva. 

edit: ne znam kako ti nije jasno ovo za izbore sto hocu da ti kazem. npr, ti sa svojom fin. nezavisnoscu ne mozes da 'izaberes' da zivis u kuci od 5M $ ili da radis na state of the art AI (lupam, but you get the point). ti samo mozes da se pruzis onoliko koliko ti ta suma u investicijama i odredjene profesije koje mogu da se rade na taj nestalan nacin omogucavaju. ti si skrojio zivot po svojoj meri jer je tebi tvoja mera prioritet i podmiruje se sumama koje neko u tvojoj profesiji moze da ustedi. to ne znaci da imas vise izbora od nekoga (svakoga) ko je zivot skrojio drugacije. i sasvim je ok imati razlicite prioritete, cak i ako je to kuca od 5M. ja imam problem sa prodavanjem i slepim prihvatanjem jednog jedinog sistema prioriteta (koji usput jos i sjebava planetu)... that's all.

Edited by Aineko
Posted

A ja imam problem sa tim konvencionalnim zivotom koji se podrazumeva i veoma me zanimaju sve alternative. Razlicitost je zacin zivota sto kazu. A nje je sve manje i manje.

Posted (edited)

Zadovoljan sam kucom utoliko sto mi je u njoj lakse da nadjem cimere od svih prethodnih, sto ne moram nigde drugde da idem da nabavim bilo sta vec mi je sve na dohvat ruke. A ako cemo da budemo bas precizni imam na raspolaganju pored svoje sobe kupatilo, toalet, kuhinju, trpezariju, laundry, pola dnevne sobe, hodnik, prednje dvoriste sa balkonom, zadnje dvoriste sa ostavom i velikom metalnom susilicom i parking sa krovom ispod koga drzim nesto sto ne moze da stane u ostavu.

Edited by noskich
Posted

A ja imam problem sa tim konvencionalnim zivotom koji se podrazumeva

Ali se ne podrazumeva za sve i svakoga.

Posted

Pusti covece faks i studiranje, ja sam covek u godinama  :happy: Sem toga, drugo je javni prevoz u odnosu na beskonacno stani-kreni svojim autom, pa nekoliko sati tako svaki dan (a moralo je autom.) 

Ma znam, ali ovde (u Torontu) bar 50% ljudi zivi kako si ti opisao svojih 3 meseca ceo zivot i to je sasvim normalno :D rekoh, zale se oni sto moraju 2 sata da putuju, to oko sat je redovna stvar.

Kada se moja devojka zalila na to po dolasku iz Beograda moj kum mi je rekao ,,pa reci joj - dobro dosla si u velegrad" :lol: