Indy Posted August 20, 2014 Posted August 20, 2014 I paradajz na krovu je smislen, ali ne u meri u kojoj popularizatori to misle. Cela ta ideja o pozelenjavanju centara gradova, tj. građevina (vertical farming) je prilično neuka sa agronomske strane.
garcia Posted August 20, 2014 Posted August 20, 2014 zamisli da gajiš paradajz na krovu zgrade a živiš u 29. novembra, eko-kloaki.
Time Crisis Posted August 20, 2014 Posted August 20, 2014 zamisli da gajiš paradajz na krovu zgrade a živiš u 29. novembra, eko-kloaki. Ma i da je najčistiji vazduh na svetu, imaćeš malo paradajza za salatu koji ćeš pojesti iz nekoliko puta, to apsolutno ništa ne rešava niti zamenjuje, samo hobi u najboljem slučaju. :)
rajka Posted August 20, 2014 Posted August 20, 2014 posto je za produce u razvijenim zemljama (bar onim gde sam ja zivela) karakteristicno ne da paradajz nema onaaaaj ukus, nego da je sokantno skupo u odnosu na industrijsku hranu (ili u odnosu na cene u srbiji), ja se radujem danu kada ce mali lokalni farmeri da mi prodaju svoj produce direknto, saljuci ga dronovima. tu vidim 2 prednosti, prvo, moci cu da dobijam proizvode koji su peak ripeness, i moci ce da bude jeftinji. za ovo gajenje povrca po krovovima, ok, kome je zabavno, i super su mi ti urbani povrtnjaci za videti, ali ne vidim sebe kako se bavim proizvodnjom hrane, tako da super, ko voli.
noskich Posted August 20, 2014 Author Posted August 20, 2014 (edited) Cela ta ideja o pozelenjavanju centara gradova, tj. građevina (vertical farming) je prilično neuka sa agronomske strane. International Conference on Vertical Farming and Urban Agriculture http://vfua.org/speaker/ Trenutno se na Singapore National University radi na razvijanju koncepta heliksa koji bi se obmotavao oko vrhova zgrada, a u cijoj bi unutrasnjosti bile hidrofonske farme. Edited August 20, 2014 by noskich
Indy Posted August 20, 2014 Posted August 20, 2014 OK, to je bilo moje stručno mišljenje o vertical farmingu. Hvala na linkovima, kojima kao i uvek raspolažeš u obilju.
noskich Posted August 20, 2014 Author Posted August 20, 2014 Molim, strucnjak nisam, ali pratim oblasti koje me zanimaju.
noskich Posted August 20, 2014 Author Posted August 20, 2014 Ma i da je najčistiji vazduh na svetu, Moderna hidrofonska farma je zatvoren ekosistem, jedino sto stize spolja je svetlost. Obavijena je potpuno staklom kako bi se maksimizovao dotok svetlosti, a nema potrebe za kisnim navodnjavanjem jer se koristi sistem vertikalnog kapljanja vode sa najviseg nivoa do najnizeg pa se onda sakuplja na najnizem i opet pumpa na gore.
rajka Posted August 20, 2014 Posted August 20, 2014 a koliko kosta u odnosu na konvencionalno gajenu hranu? tj koja je prednost za mene kao potrosaca da biram produce iz hidroponske farme u odnosu na obicnu, ako recimo isto kostaju?
Indy Posted August 20, 2014 Posted August 20, 2014 Pusti noskiča. Jedeš ti proizvode hidroponski gajene svakodnevno (i svi mi).
rajka Posted August 20, 2014 Posted August 20, 2014 iz plastenika? pa da, ali koja je prednost da taj plastenik bude u sred grada i vertikalno, u odnosu na van grada, gde je zemlja daleko jeftinija. mislim, to povrtarstvo je popularan hobi medju visom i visom srednjom klasom, a ne moze svako da ima bastu, narocito ako zivi na menhetnu ili tako negde, tako da vidim razlog za hobisticko trziste, ali tesko da vidim tu cunning plan za rusenje kapitalizma i potrosackog drustva.
noskich Posted August 20, 2014 Author Posted August 20, 2014 Ako ne vidite koje su prednosti onda nema smisla da vam ih ja objasnjavam. Radije cu da se uspavam sa ovim lepim albumom
Time Crisis Posted August 20, 2014 Posted August 20, 2014 iz plastenika? pa da, ali koja je prednost da taj plastenik bude u sred grada i vertikalno, u odnosu na van grada, gde je zemlja daleko jeftinija. mislim, to povrtarstvo je popularan hobi medju visom i visom srednjom klasom, a ne moze svako da ima bastu, narocito ako zivi na menhetnu ili tako negde, tako da vidim razlog za hobisticko trziste, ali tesko da vidim tu cunning plan za rusenje kapitalizma i potrosackog drustva. Možda to ima smisla u pomenutom Singapuru, u Srbiji za 50-ak evra možeš kupiti paradajza da plivaš u njemu :)
Recommended Posts