le petit nicolas Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 do 2009. postoje izdanja nove knjige. postoje i biblioteke, ali o njihovoj snabdevenosti sam već pisala. rad je imao biblioteku "dom i škola", uglješa krstić. sada takve pameti, sistema, ako hoćeš profesionalnog integriteta i odgovornosti - nema. dobar izdavač počiva na dobrim ediciama, a one na dobrim urednicima. edicija je, naravno, više od prostog skupa naslova slične tematike ili senzibiliteta. uređivanje, kao još neke profesije u procesu pravljenja knjiga, je kod nas uglavnom prevaziđeno. zato imamo male izdavače jednog pisca koji brzo propadaju, ili kineske fabrike knjiga kao laguna čiji "urednici" ujutro iskrmeljaju, odvuku se na internet, učitaju prvu listu bestselera koja im je pod rukom i prepišu prva tri naslova. lektira je posebna priča. s jedne strane, dosadna je, dajte knjige savremenih pisaca. s druge imamo slučaj, na primer,j ranih jada. mislim da bi ministarstvo prosvete moralo da ima posebne ugovore s nosiocima autorskih prava za te naslove. tikve su decenijama u lektiri, ali mislim da se dragoslav mihailović od toga nije obogatio. nije ni siromašan, ne tvrdim. poz Link to comment
quentin Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 (edited) rad je imao biblioteku "dom i škola", uglješa krstić. sada takve pameti, sistema, ako hoćeš profesionalnog integriteta i odgovornosti - nema. dobar izdavač počiva na dobrim ediciama, a one na dobrim urednicima. edicija je, naravno, više od prostog skupa naslova slične tematike ili senzibiliteta. uređivanje, kao još neke profesije u procesu pravljenja knjiga, je kod nas uglavnom prevaziđeno. zato imamo male izdavače jednog pisca koji brzo propadaju, ili kineske fabrike knjiga kao laguna čiji "urednici" ujutro iskrmeljaju, odvuku se na internet, učitaju prvu listu bestselera koja im je pod rukom i prepišu prva tri naslova. Kad smo već kod legendarnih edicija, jednom sam u dokolici, uz ne tako malu pomoć prijatelja, sastavio spisak svih izdanja Radove biblioteke Reč i misao. Koliko je tu fascinantnih knjiga bilo! Jedna takva edicija je ne samo veliki, višedecenijski, izdavački poduhvat, nego pravo nacionalno kulturno blago. E, sad, da bi tako nešto moglo da se izgura, potrebna je ozbiljna pomoć države. Ako ne kroz direktne dotacije izdavaču, onda kroz obavezan otkup većeg broja primjeraka za javne biblioteke. Sve to, opet, ima veze s parama, naravno, ali još više sa kulturnom politikom države. Kako bilo, okačiću spisak Reč i misao popodne. Edited October 14, 2014 by quentin Link to comment
le petit nicolas Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 reč i misao je posebna tema. naravno da je promišljen i dugogodišnji posao, okači spisak (mogao si ga i izvući kao bibliografiju da si u nacionalnom katalogu ukucao "reč i misao" u polje izdavačka celina, ali ovako si se sigurno bolje zabavljao ;) ). samo nemojmo o obaveznom otkupu. možemo se i posvađati. poz Link to comment
quentin Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 Evo, Reč i misao, naslovi knjiga objavljenih od 1959. do 2009. g. Rec i misao - Spisak svih objavljenih naslova - Copy.pdf Link to comment
Hamlet Strašni Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 Kad smo već kod legendarnih edicija, jednom sam u dokolici, uz ne tako malu pomoć prijatelja, sastavio spisak svih izdanja Radove biblioteke Reč i misao. Koliko je tu fascinantnih knjiga bilo! Jedna takva edicija je ne samo veliki, višedecenijski, izdavački poduhvat, nego pravo nacionalno kulturno blago. E, sad, da bi tako nešto moglo da se izgura, potrebna je ozbiljna pomoć države. Ako ne kroz direktne dotacije izdavaču, onda kroz obavezan otkup većeg broja primjeraka za javne biblioteke. Sve to, opet, ima veze s parama, naravno, ali još više sa kulturnom politikom države. Kako bilo, okačiću spisak Reč i misao popodne. Sad kad te napadnu liberali. Kakva kulturna politika, nije na državi da vodi kulturnu politiku. Ko procenjuje šta treba da bude kulturna politika... Link to comment
salerokada Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 Moram da priznam da stvarno ne postižem da pregledam sve što se publikuje iako se trudim.. Šta veliš za Clio-ove naslove? Ja sam pazario Mari-Žanin Čalić - ISTORIJA JUGOSLAVIJE U 20. VEKU, Anika Mombauer - UZROCI PRVOG SVETSKOG RATA i TAJNA ISTORIJA 20. VEKA Za sada sam počeo da čitam o Uzrocima prvog svetskog rata i deluje mi dobro. Link to comment
Dr Arslanagić Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 1) Čalićka je tu knjigu uradila ofrlje i zbog toga mi je krivo jer inače dobro poznaje materiju. Od nje preporučujem Socijalnu istoriju Srbije 1815-1945. 2) Odlična knjiga, dobar izbor. 3) Ne znam šta je to, kad pročitaš napiši koju. Link to comment
salerokada Posted October 15, 2014 Share Posted October 15, 2014 3) Ne znam šta je to, kad pročitaš napiši koju. TAJNA ISTORIJA 20. VEKA Istoričari često ignorišu ulogu „špijuna“ u modernoj istoriji. Neki od ovih ljudi su, međutim, odigrali ključnu ulogu u događajima za koje verujemo da su nam dobro znani. „Tajna istorija 20. veka“ predstavlja jedinstvenu antologiju svedočanstava bivših velikih obaveštajaca koji su doprineli oblikovanju današnjice. Reč je o tajnoj povesti koja se ne može naći ni u jednom udžbeniku na svetu. Vodeći nas kroz istoriju počev od ruševina Drugog svetskog rata, preko hladnoratovske podele sveta na Zapadni i Istočni blok, sve do aktuelnih terorističkih pretnji, prekaljeni špijuni otkrivaju nam u ovoj knjizi najznačajnije epizode u svojoj karijeri. Među njima su mnoga poznata imena, poput Markusa Volfa iz Istočne Nemačke, koji je uspeo da ubaci svog čoveka kod zapadnonemačkog kancelara Vilija Branta, ili, recimo, Kima Filbija, dvostrukog agenta koji je radio za britansku i sovjetsku obaveštajnu službu. Ipak, većina obaveštajaca u ovoj knjizi javnosti je malo poznata, a njihova svedočanstva, potekla iz memoara ili intervjua, ilustruju važnost obaveštajnog rada u istoriji. Kada sam pročitao opis delovalo mi je kao špijunska beletristika. Sa druge strane imao sam utisak da Clio ne objavljuje đubre, bar ne u ediciji Istorija, pa sam je pazario. Link to comment
Singer Posted October 15, 2014 Share Posted October 15, 2014 a ovo ? ako hoćeš da je uzmeš izašla je danas i prodaje se u svim delfi knjižarama za 1751 dinar. puna cena 2189 al daju 20% popusta. @sale jel to bio neki popust u Cliou? Link to comment
salerokada Posted October 15, 2014 Share Posted October 15, 2014 (edited) Pretplata. Kupio sam ih upola cene: • Nakon kupovine jedne knjige po punoj ceni popunjava se pristupnica i dobija članska karta Foruma čitalaca. • Sa članskom kartom Foruma čitalaca objavljene knjige se mogu kupiti po 30% nižoj ceni od knjižarske. • Knjigu za koju se odluče pre njenog izlaska iz štampe, članovi Foruma čitalaca mogu kupiti u pretplati po 50% nižoj ceni od knjižarske. Edited October 15, 2014 by salerokada Link to comment
Ravanelli Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 idem danas na sajam. kakve su ostale dezuloviceve knjige osim 'jebo sad...' Link to comment
Sludge Factory Posted October 26, 2014 Author Share Posted October 26, 2014 idem danas na sajam. kakve su ostale dezuloviceve knjige osim 'jebo sad...' Meni su super, posebno zbirka prica "Poglavnikova bakterija". Inace, od knjizevnih dela on, za sad, ima Pjesme iz Lore, Christkind, Jebo sad hiljadu dinara i Poglavnikovu bakteriju. Ostale knjige su zbirke njegovih kolumni. Link to comment
salerokada Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 Ja sam pročitao Christkind. Zanimljiva ideja, ali mi je izvedba... tja, onako. Link to comment
Sludge Factory Posted October 26, 2014 Author Share Posted October 26, 2014 Ja sam pročitao Christkind. Zanimljiva ideja, ali mi je izvedba... tja, onako. Da, izvedba malo skripi, narocito u pocetku, medjutim meni se jako dopalo u sta se roman pretvara u drugoj polovini. Boro je talentovan covek, kad bi se ozbiljnije posvetio (iskljucivo) lepoj knjizevnosti, mislim da bi mogao daleko da dogura, ali mora i neki leba da se jede. doduse, volim ja i te stvari koje pise za leba :D Link to comment
notenoughreasonsforclaire Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 A na Sajmu... Уторак, 28. октобар 12:00 - 12:45 СВИ ВУКОВИ ЈЕЗИЦИ, ЈЕЗИЧКИ ВАВИЛОН ЈЕДНОГ ЈЕЗИКА - Вуков рад и филолошке замисли, успешан спој српских ијекавских и екавских дијалеката, сеоских и градских говора, народног и црквеног тј. црквенословенског језика - Зачеци различитих српских "језика", тј. функционалних стилова, нпр. научног и публицистичког - Вуковски књижевни језик и језичко богатство других језика - Хрватско прихватање вуковског српског језика (1850) - Идеолошке злоупотребе и "генеза" тзв. политичких језика: хрватског, бошњачког и црногорског. Учествују: Александар Милановић (модератор), Милош Ковачевић, Исидора Бјелаковић, Ана Ранђеловић Link to comment
Recommended Posts