Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimske gume

Featured Replies

Molim sve ljubitelje pizze da ih ubuduce zovu tim imenom D lepse zvuci 100x od all season covid19

• Replies 1k
  • Views 94.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• kud u maglu Simoviću
    kud u maglu Simoviću

ma allseason je majka mara za ove gradske vozače, sve ostalo je bacanje para i nepotrebno cimanje

• Mene danas častili, tj, izgleda ja nemam pojma šta sam kupio... Montirali mi zimski set (Bridžstonke), sve sa felnama, danas, za džabe (džabe set, ne montaža, nju sam platio)... Kažu da je to uračunat

• trebao sam da kupim zimske gume i krenuo da čitam recenzije, testove i tako to........i na osnovu svega sam došao do zaključka da ni jedna zimska guma ne valja, sve imaju neke falinke, čak i najskuplj

Posted Images

1 hour ago, askeladden said:

Sava Eskimo,Nexen isto odlican odnos cene i kvaliteta.Jedini valids test je Nemacki ADAC bese jer kupuju gume anonimno.Skandinavski testovi su namesteniji od nasih izbora

za Sava Eskimo sam imao preporuku od jednog kolege koji ih tera na svom Pasatu dugo i jako je zadovoljan. ali nisu ih imali sada kad sam zvao, a trebale su mi hitno zimske gume pošto moram da idem na Kop na par dana

kapiram da bi te gume sve trebalo da budu u skladu sa nekim minimalnim standardima, odnosno i da kupiš Tigrovu zimsku generalno ne bi trebalo da bude problema u redovnoj gradskoj vožnji i po autoputu i magistralama. taksistu nekog sam pitao šta on gura zimi, on kaže Tigar gume oje su najjeftinije, pa ih menja posle dve sezone

Yokohama su OK, Mazda to distribuira po svojoj mreži kao default zimnjače

Iako sneg kod mene padne max. 2 u toku zime (mozda jos par puta bude poledica) razlika izmedju vrhunskih all season i zimskih guma je nebo i zemlja.

Pogotovo ako je brdovit teren, razlike u duzini kocenja su enormne.

jurica šebelj na onom videu gore koji sam okačio(tek sam posle video da je od prošle godine) tvrdi da skoro i ne postoje razlike između all season i zimskih guma u tragovima kočenja

a i da su letnje gume imaju ubedljivo najbolje prijanjanje na t° >0°(na suvom asfaltu)

teram all season na all4 i mislim da je to odlična kombinacija za uslove u kojima vozim, svakako kad padne sneg oprez u vožnji dižem na kvadrat pa onda i taj zaostavni trag ne predstavlja neki problem. a malo me i smara to vođenje računa o promeni guma, čuvanju, gužvi kod vulkanizera jbt kao da zakazuješ mri(daleko bilo)

Zavisi i do stila voznje i osecaja sigurnosti. Ja ne volim voziti po snegu i ledu i verovatno zbog toga mi u glavi momenat kocenja od pritiskanja kocnice jos duze traje.

Pogledacu taj video ali moje iskustvo je da ima razlike u duzini kocenja cak i na malim brzinama.

ja recimo kad je sneg, odmah na parkingu mu dam gas(ono, dva, tri, metra) i nalegnem na kočnicu ko sivonja tek da vidim koliko je klizavo i dal kliza uopšte

posle mi to bude neki reper u vožnji kako da kočim i uopšte se ponašam dok vozim

Ja sam za nedavni odlazak u Svajcarsku nabacio napred dve polovne all season gume marke Nordexx, dot iz 2023. godine, sara oko 7mm, a nazad ostale dve letnje Semperit. Dva puta sam naisao na blagu poledicu ili nesto sto je licilo na to i bio sam dosta mirniji nego da su ostale sve letnje. Proslo sve lagano cak i posle nekog tunela u Austriji gde sam usao sa lepim vremenom a izasao na tu poledicu ili sta vec. Dakle, Nordexx all season rade posao mada sam i ja vozio normalno.

4 hours ago, Ted said:

jedina kritična situacija desila se kad nas je uhvatila snežna mećava na putu za selo. jedva je auto izvukao jednu malu uzbrdicu na ulasku u selo.

U tako nekim ekstremnim situacijama (mećava + uzbrdica + slabo prometan put + nema soli na tlu) pitanje je i kako bi se neke obične zimske pokazale.

Ne polemišem niti advokatišem all seasonkama, ali eto meni je i prethodni set bio AS i nikad neki ekstrem od situacije. Sećam se jedino kad je bio sneg neki pa se na parkingu napravila bljuzga i "brazde" od po 10-20 cm visine a udario jak minus i sve se zaledilo katastrofa. Tad sam morala da poturim karton od kutije ispod prednjih točkova da uhvate i krenu jer se točak okretao kao u prazno.

Ono što meni presuđuje je što nemam garažu, auto mi je napolju cele godine, da plaćam vulkanizera i hotel za točkove ne pada mi na pamet (mada držim dve stare u magacinu firme, mentolka). Moje relacije zimi su BG, autoput, Kosmaj i eventualno Zlatibor. Ne idem po usamljenim vrletima već prometnim džadama i nisam pathfinder - čekam da prođe grtal'ca. Sve su to razlozi koji verovatno ne rade posao nekome ko ima više planinske vožnje u mećavama.

ja u petak,kad se i sav ostatak sveta setio da menja gume pred zahladjenje i sneg,upala kod vulkanizera i bila gotova za 15min ..ako sam time potrosila svu srecu do kraja godine neka sam D

Vozi li ko Hankook zimske (konkretno I*CEPT RS3)? Kupujem nove zimske (imam nove letnje, pa mi glupo da uzimam allseason). Prethodna iskustva su 2x Sava Eskimo S3 zimske sa 0 problema i Hankook Kinergy 4S² allseason koje su mi jednom fino proklizale prošle zime (na asfaltnom putu sa snežnom bljuzgom). Internet i vulkanizeri hvale ove Hankook RS3, al me malo koleba to klizavo iskustvo sa Hankook allseason. Upotreba grad/prigradsko 50%, autoput/magistrala 50%, jedan/dva zimska uspona na planinu (skijanje).

Edit: Hankook mi je gornja granica cenovno, kilometraža je premala da bih sebi opravdao premium. Alternativne opcije (po ceni i testovima) su Barum, Nexen, Fulda.

Edited by jezovuk

Sam si sebi odgovorio: imao si 0 problema sa Savom.

Istina. Jedino što su stare Sava bile S3, a sad se nude HP2 )

Ima li ko iskustva sa Sava HP2?

Hankook lose iskustvo, par osoba i ja. Ja ih nisam vozio nove jer sam ih dobio uz auto par godina stare ali ne sa velikom kilometrazom. Kazu da se posle jedne sezone stvrdnu, mogu da potvrdim da su bile bas takve i kod mene i bucne dosta. Kleberka zimska sad skroz ok guma, zadovoljan sam bas.

Izabran Barum Polaris 6, na osnovu online testova, cene, a pre svega dostupnosti u servisu koji se zapravo javlja na telefon. Usvojio sam Tedovu mudrost sa prethodne strane i odlučio na osnovu huncha i conveniencea. Jebo me dan kad krenuh da guglam i poredim testove.

Edited by jezovuk