Jump to content
IGNORED

Beogradski prevoz - GSP / Beovoz /... metro?

Recommended Posts

Posted (edited)

Pričalo se o tome - super je ideja da se izlazi na srednja vrata a na početku i kraju autobusa, ali to sve pada u vodu ako u autobusu imaš više od 10 putnika koji stoje, a to je situacija u 90% vožnji. Guranje, izvinite, oprostite, šta me gaziš idiote, skloni se debela, i ostale scene će dominirati ako se ljudi budu pridržavali pravila.

Edited by pacey defender
Posted

pa to je samo stvar nadrkanog stava. realno, da udjes na jedna vrata a izadjes na sledeca stvarno nije neki maratonski zahtev, vec skroz izvodljivo. ako je guzva, bice komesanja, ali komesaju se i u engleskoj, pa se ne ubijaju zbog toga.

Posted

Pravilo ce ostati mrtvo slovo na papiru dok ne uvedu autobuse gde se odredjena vrata otvaraju samo iznutra (kada se stane na stepenik npr.).Inace, za kartu, na beobuild-u sam cuo najrazumniji predlog:Karta za 1h kosta 60 din., za 2h 90 din. Tarifira se tako sto udjes u prvi bus, validiras kartu, i skine ti se 60 din. i upise vreme validiranja - kada presedas, svaki put validiras kartu, kada automat vidi da je proslo sat vremena od prvog validiranja, skida ti se dodatnih 30 din.Zbog guzvi u spicu i zaglavljivanju buseva u saobracaju, bilo bi dobro da vazi pravilo da mozes neograniceno vremenski da se vozis do poslednje stanice u vozilu u koje si usao pre isteka tih 1h ili 2h, tj. da se vremenska ogranicenost karte gleda samo pri presedanju.

Posted
pa to je samo stvar nadrkanog stava. realno, da udjes na jedna vrata a izadjes na sledeca stvarno nije neki maratonski zahtev, vec skroz izvodljivo. ako je guzva, bice komesanja, ali komesaju se i u engleskoj, pa se ne ubijaju zbog toga.
Super. Ajde da vidimo kako će to da izgleda na linij #50. Prvi ću da poštujem to pravilo jer kapiram prednosti, samo sam skeptičan da sa ovolikim brojem putnika po jednoj vožnji to može da donese zamišljene rezultate.
Pravilo ce ostati mrtvo slovo na papiru dok ne uvedu autobuse gde se odredjena vrata otvaraju samo iznutra (kada se stane na stepenik npr.).Inace, za kartu, na beobuild-u sam cuo najrazumniji predlog:Karta za 1h kosta 60 din., za 2h 90 din. Tarifira se tako sto udjes u prvi bus, validiras kartu, i skine ti se 60 din. i upise vreme validiranja - kada presedas, svaki put validiras kartu, kada automat vidi da je proslo sat vremena od prvog validiranja, skida ti se dodatnih 30 din.
A može i ona fora da dve dvosatne karte koštaju koliko i dnevna karta, pa da ti druga dvosatna karta aktivirana u toku jednog dana automatski postaje karta za ceo dan.
Posted
Pričalo se o tome - super je ideja da se izlazi na srednja vrata a na početku i kraju autobusa, ali to sve pada u vodu ako u autobusu imaš više od 10 putnika koji stoje, a to je situacija u 90% vožnji. Guranje, izvinite, oprostite, šta me gaziš idiote, skloni se debela, i ostale scene će dominirati ako se ljudi budu pridržavali pravila.
ma jeste super, i protočno je jer se svi pomeraju ka sredini, ali gde to u špicu kod nas da zaživi. Taj kondukter da nekome počne da drži pridiku, ima da popije pesnicu u glavu
Posted

pa to, problem je u rasirenosti stava pesnica u glavu, a ne u tome sto je to ne znam ni ja koliko veliko deranziranje. pa i prirodno ljudi migriraju ka sredini kako na sledecim stanicama naviru novi.

Posted

Ma ljudi vole da se zalepe za šipku kod prednjih vrata npr i ne mrdaju stanicama, pa ih ti zaobilazi ako hoćeš da prođeš jer je on svoje mesto zauzeo.Ovo nije uopšte toliko radikalno koliko se zapravo radi o fine-tuningu. Ako se tome tako i priđe, stvar može da profunkcioniše i da bude korisna.

Posted

nekad se tesko izlazi i kada su sva vrata namenjena izlazu. kako će kod zglobnih - ulazi se na svaka druga, treća ... ? dodatno, u čemu je uopšte smisao toga ?

Posted

To sa ulaskom na jedna, a izlaskom na druga vrata ce da zazivi kao i validiranje mesecnih karata, ili validiranje samo kada je autobus na stanici, ili ona prica da ce kontrolori da blokiraju validatore kad udju u autobus. Ne mogu da se setim sta su sve pricali u ovih 6 meseci.To bi mozda i funkcionisalo na manje opterecenim stanicama, ali na npr. Sajmu, gde se izadje i udje po pola autobusa, gde istovremeno pristizu po 4 autobusa i svi odmah otvore vrata (a smeju samo po dva), svako dodatno zadrzavanje ce napraviti kolonu do Ade.

Posted
To bi moglo krajnje jednostavno da se reši. Da nekoliko meseci u vozilima budu prisutni kontrolori-komunalni policajci-štagod, koji bi govorili ljudima da se pomeraju. Sigurno da bi bilo nekih (manjih) problema u početku, ali mislim da bi to više bili pojedinačni slučajevi nego globalni. Ako bi ovi bili iole ljubazni, ljudi bi to prihvatili i možda bi prevoz i počeo da liči na nešto.
Posted
Ako bi ovi bili iole ljubazni, ljudi bi to prihvatili i možda bi prevoz i počeo da liči na nešto.
Preduslov da prevoz počne da liči na nešto je da se ne dešava da, ako ne uđeš na početnoj stanici i to čim bus dođe, kasnije ne možeš da uđeš uopšte. U mnogim slučajevima ograničavanje ulaska i izlaska ne samo da neće rešiti postojeće probleme, već će stvoriti nove.
Posted
pa to, problem je u rasirenosti stava pesnica u glavu, a ne u tome sto je to ne znam ni ja koliko veliko deranziranje. pa i prirodno ljudi migriraju ka sredini kako na sledecim stanicama naviru novi.
NIsam siguran da je samo u tome problem. Na kraju krajeva, ne stoje svi, neki i sede, pa ne mogu da se pomeraju u toku vožnje. Uostalom, ovde se pokušalo uvesti pravilo da se karta može validirati samo pri ulasku u vozilo. Ubrzo se od toga odustalo ne zato što su putnici ovakvi ili onakvi, već zato što su prevelike gužve za takvu akciju pa su razumno dozvolili validiranje i nakon što se zatvore vrata a autobus krene sa stanice.
Posted

sta je tvoja teza? da je to tehnicki, iz nekih objektivnih razloga neizvodljivo? pa beograd je onda iz nekih razloga vrlo neobican grad u odnosu na ostale gde to funkcionise, cak i u jos komplikovanijim uslovima gde imas jos i dodatnu reku ljudi koja ide po vertikali, na i sa gornjeg sprata. ne traze da se izadje na krov, vec na sledeca vrata.ovo sto je copkillah predlozio bi uvelo celu tu novinu na gladak nacin, samo da budu pametni da se toga i sete. samo kljuc je u njihovoj ljubaznosti i normalnosti, ne da se istripuju kako ce oni tu da cizmom zavode red. i jos plus neka kampanja na gradskim stanicama i to je to. jesmo siledzije, ali nismo bas moroni.

Posted
sta je tvoja teza? da je to tehnicki, iz nekih objektivnih razloga neizvodljivo? pa beograd je onda iz nekih razloga vrlo neobican grad u odnosu na ostale gde to funkcionise, cak i u jos komplikovanijim uslovima gde imas jos i dodatnu reku ljudi koja ide po vertikali, na i sa gornjeg sprata. ne traze da se izadje na krov, vec na sledeca vrata.ovo sto je copkillah predlozio bi uvelo celu tu novinu na gladak nacin, samo da budu pametni da se toga i sete. samo kljuc je u njihovoj ljubaznosti i normalnosti, ne da se istripuju kako ce oni tu da cizmom zavode red. i jos plus neka kampanja na gradskim stanicama i to je to. jesmo siledzije, ali nismo bas moroni.
Napisao sam šta je moja "teza". Preveliki broj putnika u vozilima otežaće sprovođenje ovog plana.
Posted
Ne znam da li se u ostalim gradovima gde to funkcioniše dešava da na 37 stepeni čekaš pola sata autobus, a kad ga dočekaš, toliko je pun da ti i ostalih 30 ljudi na stanici ne možete da uđete u njega, a morate jer ne znate kada će sledeći doći.Znam da nije tako na svim linijama, negde se red vožnje i poštuje koliko-toliko i ima dovoljno vozila, pa ovakav sistem može bez problema da zaživi, ali na nekim linijama bi od toga zaista bilo više štete nego koristi.