Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Politika u UK

99 members have voted

1. 1. da sam podanik krune, glasao bih za:

• jednookog skotskog idiota (broon)
      17%
      17
    • aristokratskog humanoida (cameron)
      17%
      17
    • dosadnog liberala (clegg)
      34%
      34
    • patriotski blok (ukip ili bnp)
      31%
      31

This poll is closed to new votes

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

11 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Živimo u svetu u kome je glavn mera svega novac. Vrediš koliko imaš i to je to.

Tacno, ali bas bi akademija trebalo da bude nesto sto bastini potpuno suprotne vrednosti i da bude brana recim upravo ovome sto radisa iznad kaze ili ovome iz dunjinog clanka. To, naravno, u zemlji jednoroga i pegaza.

• Replies 8k
  • Views 664.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ona je poslednja stvarno velika ličnost 20-og veka, koja je imala neku veliku važnost i harizmu, na političkom nivou...   Ostali su samo umetnici i Kisindžer....

• Da je obeležila epohu, jeste. Ali žaljenje za istom, osim ako nisi Britanac bumer dojen monarhističkom sisom od rođenja, ne razumem. I da ne bude zabune, nije njena smrt za likovanje kao što j

• Prvi premijer joj je bio Cercil, a poslednji Liz Tras. Bas svasta stane u tu jednostavnu recenicu. 

Posted Images

9 minutes ago, Sludge Factory said:

Tacno, ali bas bi akademija trebalo da bude nesto sto bastini potpuno suprotne vrednosti i da bude brana recim upravo ovome sto radisa iznad kaze ili ovome iz dunjinog clanka. To, naravno, u zemlji jednoroga i pegaza.

Ја сам сигуран да је број оних који имају такав став у академији изнадпросечан у одосу на општу популацију, али није довољан јер су новац и конформизам мног јаки.

18 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Ја сам сигуран да је број оних који имају такав став у академији изнадпросечан у одосу на општу популацију, али није довољан јер су новац и конформизам мног јаки.

Slazem se, zapravo, u pravu si. Problem je sto je uticaj tog elitnog dela drustva (elitnog u pozitivnom smislu) dosta opao, ne samo tudjom krivicom. Ovo je samo utisak, naravno, ali znas li koliko puta sam cuo ljude iz "opste populacije" koji (rekao bih s pravom) kritikuju akademce zbog, pre svega, neeticnog ponasanja. A postovanje npr. seljaka prema profesorima (i univerzitetskim i ovim iz skolstva), lekarima, advokatima... nekada je bilo skoro pa bezuslovno u najvecem mogucem procentu. Ili su bar tako stvari u drustvu bile postavljene.

A onda vidis profesor podigao hacijendu u selu ili ima kucu u nekom elitnom delu grada, a ti cujes da prodaje ispite, pa jos i zavrsi u zatvoru zbog toga. Ili tako nesto. A o nekim drustvenim pitanjima, koja mozda vise zanimaju tzv. srednju klasu da i ne govorimo. U razvijenim zapadnim zemljama je verovatno to i gore, jer akademci cesto "saradjuju" sa krupnim kapitalom ili cute na pretvaranje drzave u orvelovstinu, na genocid u Gazi, na ukidanje drustvenih i humanistickih smerova i katedri na sopstvenim univerzitetima, jer nisu atraktivne/profitabilne/bitne, itd. Mene to slepilo posebno ovih iz STEM oblasti posebno iritira i to mi uvek deluje kao najjeftinija prodaja i najupecatljiviji dokaz o manjku prosvecenosti i sirine kod nekoga kod koga bi to ipak trebalo da se podrazumeva. I onda ne treba da cudi sto je korak do ucesca u masovnim kradjama pa i zlocinima zapravo jako mali.

37 minutes ago, Sludge Factory said:

Mislim da ljudi malo idealizuju akademski zajednicu i njene institucije, to jedno.

Drugo, i tu ima hiljadu nijansi. Univerziteti u UK se odavno krecu u pravcu neoliberalnog i korporativnog posrnuca, i iz godine u godinu je situacija sve gora i gora, evo jednog svezijeg primera kako to izgleda. Ovo sa Palantirom je ista dijagnoza, samo drugi simptom. U Nemackoj, pak, tu vrstu neoliberalizma (ponosno, jel) nemamo, ali zato imamo autocenzuru (cuti, ne talasaj), poricanje genocida, s jedne, i jednu opstu nespremnost da se suoci sa problemima koje godinama izjedaju sistem, s druge strane (recimo to da je preko 80% akademskog osoblja je na privremenim ugovorima, obicno od 2-3 godine, bez prava na napredovanje i ikakve garancije za stalno zaposlenje). O Americi da ne pocinjem. Jug Evrope je tek tuga, plate su ocaj, prosle nedelje pricala sa deckom koji je vanredni profesor na Universitetu u Barseloni, tenure-track, sve uredno, godisnja BRUTO plata - 33k evra. Svuda redom kresu budzete za visoko obrazovanje, gase cele departmane, sve kako bi se ustedelo, stalno neke nove sistematizacije (Holandija), spajanje univerziteta (Francuska), itd. Zamislite kako to utice na atmosferu, motivaciju ljudi, posebno mladjih kolega.

Naravno da akademija treba da bastini suprotne tj. te neke nematerijalne vrednosti. I bastini ih. Dok ima para i sigurnosti. Kad toga ima sve manje, onda sve to dolazi na test, pa ga neki prodju, a neki odluce da treba ipak biti pragmatican.

I da ne bude da samo mracim, ima mnogo pozitivnih stvari koje se desavaju, ali pritisci su prosto takvi da ih ne mozes ignorisati.

edit: sladz uleteo dok sam kucala hihi

Edited by dunja

Da dodam, posto je ovo gore ipak gruba generalizacija, a to je samo po sebi problematicno, naravno da nisu svi takvi i da ima mnogo sjajnih ljudi, evo to se i kod nas pokazalo u ove skoro dve godine.

Problem je sto su oni manjina i to osetna, a po nekoj prirodi stvari ovi drugi bi trebalo da budu manjina i to ona koja se meri promilima. A kako su oni pobedili, ne znam. Mozda ima neko ko se bavio istorijom/sociologijom akademije pa je to objasnio.

Prosto imam utisak da se izgubila ideja o tome sta je to, cemu sluzi i kakvi ljudi tamo treba da idu i zbog cega, nego se i na to gleda kao na "biznis" odnosno klasicnu karijeru iz koje se izvlaci materijalna ili neka druga korist, a tako ne bi trebalo biti. Tu su naravno krive i drzave, odnosno politika koja ne stoji iza svoje akademije i ponasa se prema tome po princiou "cemu to sluzi, a uz to i ne radi".

Edited by Sludge Factory

8 minutes ago, dunja said:

Mislim da ljudi malo idealizuju akademski zajednicu i njene institucije, to jedno.

Tacno, naravno, prvi ja to idealizujem do besvesti, zaboravljajuci cesto da su to sve ljudi i da nije mozda ni fer toliki pritisak (ocekivanja) svaljivati na njih.

Zato je zapravo krivica na celom ljudskom kolektivu, drustvima, politici, koji se nisu dogovorili sta zele od sebe, drzave u koju se udruzuju i sveta i kako to sve treba da izgleda i cemu da sluzi.

Edited by Sludge Factory

15 hours ago, zorglub said:

Jel' još uvek sve ok?

Ne budi lud, naravno da je sve OK, sad će @Seabass i ... da ti objasne da je sve sjajno u državi u kojoj 2026. vlada s jednom od najvećih parlamentarnih većina mora da menja antiharizmatičnog premijera i postavlja (valjda neću omašiti jebote, one genuinely loses track) SEDMOG za deset godina jer je neverovatno nepopularna, uvodi distopične, orvelovske zakone koji hrane fašistoidnu opozicionu stranku kakvu britanska politička istorija ne pamti u smislu snage (Sir Oz nije mogao da prismrdi ovome što je naš Nige sada, naš Del Boy ili Arthur Daley koji će bogami sutra da sprovodi agendu svojih nalogodavaca, raznih Mercera, Thielova, Karpova ili - kad smo već kod Sir Oza - Louisa Mosleya; šmeker iz naroda koji je zlostavljao decu u svojoj finoj privatnoj, narodskoj školi jer su Jevreji i obojeni). I evo ja koji bih voleo da ova država opstane (ne pitajte me zašto), sad ne samo što nemam racionalnu apologiju njenog postojanja nego apsolutno razumem ljude koji hoće da žive u Republici a ne u zemlji gde se dešava pogrom u Belfastu, ili Škote koji hoće da žive u EU (a nisam veliki fan EU) a ne u ovome? Ali ne, ne, sve je OK, ne brini, ako je ovaj son of a toolmaker do juče bio savršen sad će biti the king of the north i dobro perpetually kancelarka, ovde je idpol toliko banalan (pošto su ova ukleta ostrva najmračnija transfobna rupa u civilizovanom svetu) da je dovoljno da neko ima 'oop north naglasak pa da je to znak da se "narod pita." Bitno je da možeš vrlo lepo da zaglaviš mardelj ako si protiv genocida u Palestini, kao i da izgubiš mesto Lidera opozicije ... ne znam tačno zašto. Ali ima veze s protivljenjem genocidu u Palestini

Edited by Hamlet Strašni
прозивање пермабанованог форумаша

Valjda je ovo drugi premijer ove vlade?

Just now, jms_uk said:

Valjda je ovo drugi premijer ove vlade?

Neprecizan sam bio naravno i prihvatam kritiku, ali mislim da je jasno šta sam hteo da kažem, pomešale su se u poruci refleksija na paradoksalnu parlementarnu većinu a nepopularnost Labour vlade i sumanut broj premijera od Brexita do sada.

Reci im da se spremaju giljotine.

2 minutes ago, Seabass said:

Reci im da se spremaju giljotine.

Kamo lepe sreće.

Meni su ovi Englezi Srbi na steroidima tj. sve što bi Srbi voleli da budu i kako bi se ponašali da imaju tu moć i uticaj.

Opet se pošteno blamiraju gledajući sve oko Svetskog prvenstva.

Nigde ne napreduju, valjda kao mi zbog toga jer se vode onom da su nebeski narod i nemaju to šta oni da se menjaju, kod nas je kriv zapad, kod njih migranti ili ko već.

Nekada je bilo opasno loženje na njihovu kulturu, sad ih gledam malo sa sažaljevanjem, svakako malo toga ima danas kod njih na šta bi se čovek ložio.

Kežman ode u PSV i potpiše ugovor i odmah kupi besan auto, Holanđani ga odmah klepili po ušima i rekli da parkira u garažu i da uzme klupski auto koji voze i svi ostali igrači. Prešao da igra u Englesku, Englezi mu se smejali jer ne vozi dovoljno nabudžen auto pa morao da kupuje neku zver. Ogromna razlika u kulturi, a ni dan danas se ništa nije promenilo.

Klinci su im kao ovi naši gaseri, a klinkice kao ove naše balavice nafurane. Skupe markice, gasiranje, hod, sleng, sve isto.

Ovi u kasnim dvadesetima ili tridesetima ili jure za lovom spremni da gaze sve pred sobom, poput SNS članova, ili klošare. Kako stare, kao i kod nas, sve više prelaze u mod ,,Sloba je bio u pravu", make Britain great again, jebeni Pakiji, sve su uništili i slične priče.

Mediji su im možda i gori od naših, verovali ili ne, možda smo uspeli da ih prešišamo ipak, ali oni su pioniri svega i ne mrdaju sa te tačke.

Nacije istočno od njih su baš napredovale kulturološki i društceno i odmakle im, dok ovi zaista odaju utisak Srba sa parama i uticajem.

46 minutes ago, Hele said:

Nekada je bilo opasno loženje na njihovu kulturu, sad ih gledam malo sa sažaljevanjem, svakako malo toga ima danas kod njih na šta bi se čovek ložio.

Iskreno, mislim da su se ljudi (barem bliži meni) više ložili na subkulturu, nego na kulturu.
Engleska (Britanija) je imperija.
Ili bar bila.
Imperije imaju svoj vek trajanja, sve su to procesi tj. uspon, dominacija i propadanje, kao sastavni deo tog fenomena.
Ili možda transformacija.
Špengler piše o tome u Propasti Zapada.
Setim se uvek primera iz drevnog Rima, kad su pred kraj postojanja jedinstvene imperije borbe gladijatora u amfiteatru oglašavane na nadgrobnim spomenicima.

Edited by alkibijad

Pa i loženje na tu subkulturu je u padu, bar kod iole normalnih. Vidi se ostaci jedino kod agresivnih tviteraša uglavnom antistudentskih orijentisanih.

To svaki tvit ili tekst negde počinje citatom iz pesme Joy Division-a ili sličnih.

Što je ok, ali kad imaš 17 godina, maks 22.

Klinci danas, pričam o pametnijem delu, sve više vole neku umereniju muziku, književnost, filmove... bez nekih jakih poruka i preterano teških tema koje su realno bespotrebno nametnute kao teške.

Bliži im je neki hipsteraj, par kvalitetnih kraft piva, lagana atmosferica i neka nenametljiva muzika nego ,,and if you tolerate this, then your children will be next" teme, cigareta od 6 ujutro, brdo alkohola i loženje da si samo ti u pravu, a svi ostalo su mekani i sise koje treba da otvore oči.

Teško je mlade navući na to kada smo videli kako su prošli oni naloženi na britansku subkulturu. Od pomrlih od heroina preko učesnika u Zadruzi, raspalih posetilaca ćacilenda, moždanih udara jer se pljuga nije vadila iz usta, Huljinih udarnih botova do uticajnih tviteraša prepunih ogorčenosti i mržnje jer Srbija neće postati zemlja gde se svi probude, zapale pljugu, puste Clash i nose farmerke iz koje im vire testisi kao u Vidojkovićem romanu.

Današnja progresivnija omladina u Srbiji je daleko sličnija nekoj skandinavskoj i što se mene tiče, to je odlično.

Tunjavi, njanjavi, mekani... što se mene tiče, koga briga? Ti ljudi su budućnost.

3 minutes ago, Hele said:

Pa i loženje na tu subkulturu je u padu, bar kod iole normalnih.

Imaš i jaku fudbalsko- navijačku subkulturu (i potencijalno huligansku) koja takođe baštini svoj potencijal iz subkulturne navijačke tradicije Ostrva. Možda nije prevelika, ali je glasna i može da bude instrumentalizovana.
Danas je ipak mnogo veća ponuda svega, uticaji su raznovrsniji, a većina inteligentnijih mladih ljudi sa kojima razgovaram recimo više vole da se zabave uz japanske sadržaje, nego britanske.

Edited by alkibijad

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.