Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Politika u UK

99 members have voted

1. 1. da sam podanik krune, glasao bih za:

• jednookog skotskog idiota (broon)
      17%
      17
    • aristokratskog humanoida (cameron)
      17%
      17
    • dosadnog liberala (clegg)
      34%
      34
    • patriotski blok (ukip ili bnp)
      31%
      31

This poll is closed to new votes

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

Svabe su kupili Telegraph, Axel Springer Media Group. Iako su rekli da se nece petljati u editorial, to smece niti ko cita, niti gleda ove podcaste, pa ce nesto morati napraviti. Tamo vise niko normalan nema.

Edited by Seabass

• Replies 8k
  • Views 656.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ona je poslednja stvarno velika ličnost 20-og veka, koja je imala neku veliku važnost i harizmu, na političkom nivou...   Ostali su samo umetnici i Kisindžer....

• Da je obeležila epohu, jeste. Ali žaljenje za istom, osim ako nisi Britanac bumer dojen monarhističkom sisom od rođenja, ne razumem. I da ne bude zabune, nije njena smrt za likovanje kao što j

• Prvi premijer joj je bio Cercil, a poslednji Liz Tras. Bas svasta stane u tu jednostavnu recenicu. 

Posted Images

6 minutes ago, zorglub said:

Izvučeno iz konteksta od strane ovog prevaranta. Postoji veliki backlog za sudjenja i predlog je da se ukinu porote za dela gde su predvidjene kazne manje od tri godine zatvora. Za sva teška krivična dela (silovanje, ubistva, nasilne kradje i sve iznad tri godine) ostaju sudjenja sa porotom.

Ne znam zašto ovo pišem posto sam ti na IL, ali da vide ostali. Galloway je jedna šljamčina od političara.

On 18. 3. 2026. at 12:24, dragance said:

Izvučeno iz konteksta od strane ovog prevaranta. Postoji veliki backlog za sudjenja i predlog je da se ukinu porote za dela gde su predvidjene kazne manje od tri godine zatvora. Za sva teška krivična dela (silovanje, ubistva, nasilne kradje i sve iznad tri godine) ostaju sudjenja sa porotom.

Ne znam zašto ovo pišem posto sam ti na IL, ali da vide ostali. Galloway je jedna šljamčina od političara.

pri tom se o ovom prica vec preko dvadeset godina jer razni (cak i u struci) smatraju da bi se na taj nacin povecala efikasnost i sudstva i sudskih procesa i bilo je pitanje kad ce se a ne da li ce se desiti.

Edited by adam

On 20. 3. 2026. at 14:40, adam said:

pri tom se o ovom prica vec preko dvadeset godina jer razni (cak i u struci) smatraju da bi se na taj nacin povecala efikasnost i sudstva i sudskih procesa i bilo je pitanje kad ce se a ne da li ce se desiti.

Da li je cilj efikasnost ili pravda? Šta ukoliko presude odjednom prestanu da budu u korist "terorista"?

Nema tu ili, jedno ne opovrgava drugo. Porota ne mora da znaci da ce ishod procesa biti pravedniji. Odluke se donose prema dokazima i po slovu zakona. Efikasnost je vazna jer mnogi slucajevi ne mogu doci na red pa se uopste ne rjesavaju.

Ok, nije dakle problem što je policija uhapsila, a tužilaštvo optužilo 2000 ljudi zbog terorizma koji se sastojao iz sedenja u parku i držanja nekakvog natpisa, problem je što sve te phony slučajeve sud sada nema vremena da obradi. Pa će časkom da ukinu porotu (optimizacija bebo), a neće da drže odgovornim policiju i zakonodavce.

Dobro je samo dok se udara u srž fantom

Whatever.

32 minutes ago, zorglub said:

Ok, nije dakle problem što je policija uhapsila, a tužilaštvo optužilo 2000 ljudi zbog terorizma koji se sastojao iz sedenja u parku i držanja nekakvog natpisa, problem je što sve te phony slučajeve sud sada nema vremena da obradi. Pa će časkom da ukinu porotu (optimizacija bebo), a neće da drže odgovornim policiju i zakonodavce.

Dobro je samo dok se udara u srž fantom

ne radi se o ovim slucajevima, red je bio povelik i bez njih. zato i pricaju o tome vec vise od dvadeset godina. i realno, nije da nema smisla ako se sprovede u razumnim granicama.

sudski sistem je takav da gradira nivo zlocina. pa recimo sitne, kradje, saobracajni prekrsaji, verbalno vredjanje, prevare kod prodaje, komsijske svadje i slicno su sitniji prekrsaji koji su oduvek bili bez porote i resavaju se na takozvanim magistrate courts. a ti magistrates (sudije na tim sudovima) nisu pravnici ni sudije nego obicni gradjani, dobrovoljci koji pristaju da odvoje vreme za tu ujdurmu. s tim sto, naravno, moraju proci na 'razgovoru za posao'.

posle toga dolaze tezi prekrsaji koji ukljucuju zatvorske kazne. ovde se ukljucuju sudije i advokati i sve se desava u tzv crown courts i kod ovih prekrsaja je, opet u zavisnosti od tezine, nekad porota obavezna a nekad optuzeni moze da izabere hoce li porotu ili ne. a problem je sto su te granice prilicno fluidne a i ljudi cesto insistiraju na poroti misleci da su u pravu i da ce porotnici biti taman tolko razumni koliko i oni. sto moze al ne mora da znaci.

evo ti konkretan primer - drugarica bila u poroti jedan dan. slucaj cist ko suza. tip iz parking servisa napisao kaznu, tip istrcao odnekle, valjda prvo molio, ovaj ga odjebao, posvadjali se i ovaj ga fizicki napao. puko ga pesnicom, ovaj pao i to je bilo to. svedoci rekli sta su videli, odluceno zacas. posto je u pitanju fizicki napad, nije mali zlocin, tip trazio porotu. kao svaki normalan siledzija mislio da ce ljudi imati razumevanja za njegov napad al jebiga. i sad za tu ujdurmu trebalo je odvojiti vreme, prostor, ljude... trebalo je platiti porotnicima prevoz, rucak i dnevnicu a nije to jedini slucaj. takvih ljudi i slucajeva kolko hoces. pa se otegao red pa teski zlocini cekaju po nekoliko godina da dodju na red u sudovima. nije idealno.

ta svinjarija sa proglasenjem 'palestine action' za teroristicku organizaciju je samo pogorsala (a i ubrzala) citavu situaciju s tim sto su ljudi koji su drzali transparente znali za ovu ujdurmu i namerno isli na to da se rapidno poveca broj hapsenja i sudskih slucajeva i za to im svaka cast. da sam bolji covek, i ja bih im se prikljucio. al nekako sam odlucio da sam svoj ulicni staz potrosio i da sam mator za te vrste delovanja. zasad. ako se ista promeni, prilagodicu se.

3 hours ago, zorglub said:

Da li je cilj efikasnost ili pravda? Šta ukoliko presude odjednom prestanu da budu u korist "terorista"?

'teroristi' su znali da ce svoj dan na sudu dosta dugo cekati i nadaju se (kao i ja) da ce se vlast u medjuvremenu dozvati pameti i odluciti da ih ne procesuira. ima sanse da bude tako. a ako ne, morace porota jer terorizam nije nesto za sta se tek tako moze odluciti da je robija manja od tri godine. a tip koji je pozvao na bas ovakav protest to jako dobro zna, on je jedan od vidjeniji advokata kad su ove stvari u pitanju.

Edited by adam

1 minute ago, adam said:

'teroristi' su znali da ce svoj dan na sudu dosta dugo cekati i nadaju se (kao i ja) da ce se vlast u medjuvremenu dozvati pameti i odluciti da ih ne procesuira. ima sanse da bude tako. a ako ne, morace porota jer terorizam nije nesto za sta se tek tako moze odluciti da je robija manja od tri godine. a tip koji je pozvao na bas ovakav protest to jako dobro zna, on je jedan od vidjeniji advokata kad su ove stvari u pitanju.

Meni je iznenadjenje decenije bilo da su u UK na ovako brute nacin resavali propalestinske proteste. Optuzbe za terorizam - ni manje ni vise.

6 minutes ago, Mel said:

Meni je iznenadjenje decenije bilo da su u UK na ovako brute nacin resavali propalestinske proteste. Optuzbe za terorizam - ni manje ni vise.

od pocetka se pokusava suzbijanje protesta jer jevrejska zajednica vrsi pritisak al protesti ne prestaju. a vlast koristi svaki ispad za povecanje pritiska pa otud i ova pizdarija. no sta god urade, protesti ne jenjavaju. danas je protest protiv rata u iranu (sve je to ista ekipa) i vidim dosta je lepo posecen. ministarka policije zabranila marshiranje, protest dozvoljen ako se ljudi okupe i stoje u mestu. ne bi ona al policija trazila, kazu opasno je, nisu sigurni da mogu odrzati sigurnost. pokusavaju na sve nacine al jebiga, zakon kaze da ljudi imaju pravo na protest.

Hvala @adam .

Na stranu to što neki o pretnji zatvorom do 3 godine govore kao da je u pitanju uplatnica zbog pogrešnog parkiranja, ne želim ni da mislim da će konkretno ove presude sada skrenuti u drugi ishod, i najiskrenije se nadam da neće, ali ko sa sigurnošću može da tvrdi da će sve biti ok, kada ostaje činjenica da su ljudi masovno hapšeni i optuživani za jbn terorizam?

Nasleđe pravosudnog sistema, problemi sa kojima se isti suočava samo su periferne teme jedinog pravog pitanja - kako se došlo do toga da penzionere iz parka pakuju u marice Lukašenko style, u UK AD MMXXV, pod labour vladom? Gde, odnosno kada se pogrešno skrenulo, i čemu se nadati, tj. šta će biti sledeća eskalacija ako se tories ili Faraž i menažerija dokopaju vlasti?

1 hour ago, adam said:

od pocetka se pokusava suzbijanje protesta jer jevrejska zajednica vrsi pritisak al protesti ne prestaju. a vlast koristi svaki ispad za povecanje pritiska pa otud i ova pizdarija. no sta god urade, protesti ne jenjavaju. danas je protest protiv rata u iranu (sve je to ista ekipa) i vidim dosta je lepo posecen. ministarka policije zabranila marshiranje, protest dozvoljen ako se ljudi okupe i stoje u mestu. ne bi ona al policija trazila, kazu opasno je, nisu sigurni da mogu odrzati sigurnost. pokusavaju na sve nacine al jebiga, zakon kaze da ljudi imaju pravo na protest.

Ja te proteste dozivljavam i kao proteste za ocuvanje demokratije na zapadu (ne samo u UK, ali tu je malo veci guts ici na takve proteste nego u nekim zemljama EU gde to nije kriminalizovano).

Ne znam koliko ce da prevlada ta struja, strepnja mi je dublja od nade, a nervoza velika. Svako gusenje demokratije na zapadu ---> Srbija tone dublje u Lukasenko fazon.

On 18. 3. 2026. at 13:24, dragance said:

Za sva teška krivična dela (silovanje, ubistva, nasilne kradje i sve iznad tri godine) ostaju sudjenja sa porotom.

U UK silovanje nije teško krivično delo.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.