đorđe geprat Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 jedno od rešenja je gradnja studentskih domova. brza. 1
Popular Post Svemir Zeka Posted December 17, 2022 Popular Post Posted December 17, 2022 1 hour ago, Sandradjer said: Pogadja me ova tema Mene najviše pogađa to kako te drugi posmatraju. Kao, ne radiš dovoljno pa nemaš (ne mislim sad na sebe i moju branšu nego generalno). To s promenama poslova je suludo jer u konačnici ne vodi nigde. Hajde da mi koji radimo po školama svi promenimo poslove, a deca nek se snalaze. 20
đorđe geprat Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 ovo je naprosto poremećaj na tržištu. ne vidim na koji način bi moglo da se pomogne ugroženim ljudima. sem solidarnosti stanodavaca. ovo dvoje koje znam nisu menjali zakupnine stanarima. kada je bio onaj poremećaj sa cenom komponenti za setvu država je mogla da pomogne a nije. kada je bio onaj poremecaj sa CHF banke su mogle da pomognu a nisu.
Popular Post gospa buba Posted December 17, 2022 Popular Post Posted December 17, 2022 A ovo oko stanarina je profiterstvo. Jel moze susa da bude ili neka druga nepogoda, jel moze hleb da bude 100evra i hoce li se desiti da se bogate na trenutnoj krizi oni koji imaju zrno psenice? Ocas posla ti se troskovi zivota dupliraju i ne mozes da finansiras zivot koji zivis, jbg snadji se. Ludilo totalno. Pogadja me ova temane, seljakovo zrno ne bi dali da bude njegova privatna imovina koju moze da proda poshto hoce. ako bi doshlo do toga, vec naveliko bi to bilo batino i anino zrno (figurativno a i ne).skandal sa ovom decom koja studiraju a kojoj se govori da ne mora da se studira u beogradu i ljudima sa decom kojima se govori da ne mora ni da se zivi u beogradu, nakon shto je od ostatka drzave napravljen neupotrebljiv svinjac nemoguc za razvoj i napredovanje, to je zlochin, pa mogu liberalni mislioci da prichaju shta hoce. samo josh ne igra na njihovom pragu i to je sve. a igrace na svakom. ovo ce igrati na svakom pragu.sent from bash mnogo dobar novi bubamoto 16 4
Popular Post Heaviside Posted December 17, 2022 Popular Post Posted December 17, 2022 Mislim da je stvar u tome da ljudi koji daju takve savete (studiraj u drugom gradu, štedi, više radi, menjaj posao...) nisu dovoljno upoznati sa stanjem srpske ekonomije i tržista rada, politike, infrastrukture, pa i određenih kulturnih obrazaca. Porodica sa dvoje dece i dve plate od 500-600 evra koja plaća kiriju nema prostora da se prekvalifikuje. Jednostavno je skoro pa nemoguće. Niti postoji neko ozbiljno tržište rada osim IT-ja, niti oni imaju lufta da ne rade tokom prekvalifikacije, nemaju lufta ni za mesec dana, a ozbiljno učiti nešto uz 9-5 posao i dvoje dece u gradu veličine i infrastrukture kakve ima beograd je po meni skoro pa nemoguće. Tu ako ostane sat-dva dnevno da se dođe sebi, dobro je. Nije to Nemačka pa da se ima neka kakva takva ušteđevina, pa te i država izdržava 6 meseci i usput ti plati kurs po tvojoj želji, a na tržištu rada se traže i ljudi koji ne znaju da programiraju. 25
Popular Post morgana Posted December 17, 2022 Popular Post Posted December 17, 2022 (edited) Malo je i drsko, da ne kazem autosovinisticki, spocitavati Srbima u crnoj rupi od drzave da su lijeni i priglupi sto se ne prekvalifikuju i sl. Nije moguce ne biti upoznat sa ekonomskom situacijom, ona ulazi kroz prozor i naskace na ljude na svakom sahtu i salteru. Edited December 17, 2022 by morgana 18 1
Popular Post gospa buba Posted December 17, 2022 Popular Post Posted December 17, 2022 ljudima je potpuno u redu da im drzava mune po 100 evra od zajednichkih para, dok grche nasledjene cumeze vrishteci o trzishtu i liberalnoj ekonomiji, oni imaju pravo (i to je tachno, imaju ga, u haotichnoj nedrzavi u kojoj nemaju lekara vec sledece nedelje, skener za 10 godina i kuk nikad). kad se zahvata iz zajednichkog svi smo beda i nama fali, sve je to nashe, kad se zaradjuje u ekscesnom trenutku NA TUDJOJ MUCI (jer i ruska je muka, ma kako to nama izgledalo, chak i da zanemarimo ovu nashu muku koja sad gine kolateralno), to je neotudjivo pravo. za ovo/ovako se besilo mili moji ova cigla je odlichna i ne prestaje da se prodaje sent from bash mnogo dobar novi bubamoto 12
Popular Post Sestre Bronte Posted December 17, 2022 Popular Post Posted December 17, 2022 (edited) 10 hours ago, x500 said: Tesko :( Takav covek se nalazi u zacaranom krugu, posao vezan za struku + dete/deca i sam mora da brine o svemu. Nazalost nema mnogo opcija: 1) dodatni posao - imace vise novca, ali ce trpeti porodica 2) promena posla - u eventalnu promenu profesije da radi nesto sto je konkurentnije (bolje placeno) na trzistu 3) nastavak skolovanja - ako moze to da priusti: prvo mentalno (da li mu jos ulazi uglavu), drugo sto se tice finansija 4) mali biznis - dodatni posao gde je svoj gazda i koji vremenom moze da mu postane glavni posao Ljudi moraju da shvate da su roba, tuzno ali istinito, i da moraju da se prodaju na trzistu rada. Na cenu robe utice sve - iskustvo, obrazovanje, sertifikati, prezentacija (govor, dikcija, drzanje, sposobnost slusanja, ...) i izgled (lepota, oblacenje, ....). Ja bih jako voleo da da sam jedini na svetu koji ima neku vestinu koja je potrebna. Takvi su pojedini glumci, pevaci, sportiati, razni konsultanti ... Oni imaju milionske prihode. Ja nisam medju njima, nazalost. Jedan moj drugar je cesto voleo da kaze za sebe - ja ne umem za zaradim ekstra pare, ali umem da ustedi gde god je to moguce. Tako su se neki francuzi našli u začaranom krugu svojevremeno, malo seli, razmislili, pa našli rešenje: Edited December 17, 2022 by Braća Strugacki 7 2 2 1 1
duda Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 11 hours ago, Valkyrie said: Stvarno znaš mnogo stanodavaca koji ne samo da nisu povećali kirije makar za 10-20% ili održali istu, ili su čak spustili cenu najma kao Beri? 10-20%, ne znam šta da kažem osim da mislim da je to skroz korektno jbg , mi se skanjujemo već pola godine oko tog povećanja stanarine i to nakon pet godina a stan pri tom nije ni za studente niti je lokacija za porodične ljude ali da ne idem pet godina unazad, juče gledam štampače. potpuno isti koji sam pre dve godine kupila za 10500 din, sada košta 24000. ne rade svi u firmama, neko mora sam sebi sve da obezbedi o cenama projektovanja neću ni da pričam jer je to palo na nivo (osim samo za neke retke i sa vezama sa smradom) pa se razmišljam da mi je bolje da ležim i jedem manje nego da ulažem u skupu opremu a bez koje ne mogu da radim 1 1
Valk Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 3 minutes ago, dùda said: 10-20%, ne znam šta da kažem osim da mislim da je to skroz korektno. I ja tako mislim, sve je poskupelo pa mora i stanarina ali u normalnim okvirima. Počela je polemika oko toga da li je forumaš Barry "izolovani incident" stanodavca koji ne samo da nije ni malo povisio cenu zakupa već je i spustio za oko 1/4. Evo, Frank kaže da je takvih mnogo nego se priča samo o ludacima kao ovaj od Sandrine drugarice (300->600). Diskusija jeste petty ali pokušavamo da utvrdimo koji je trend zapravo realan. 1
morgana Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 (edited) pa nije to ili-ili, imamo povecanja kirije u skladu sa inflacijom i imamo ekstraprofiterska povecanja. to sto na forumu imamo rentijere iz prve grupe nam ne govori cak ni o forumskom trendu - ovi drugi se vrlo vjerovatno ne bi ni javili da oglase da su kiriju podigli duplo. poznajem vec sest slucajeva ekstraprofiterskog dizanja rente, a to je u odnosu na moju umrezenost bas bas dosta. imamo medijske i socmedijske izvjestaje, i forumske, na tom fonu. nema nikakvog spora da je trend to. znam i ljude koji rentu nisu podigli ni dinar - to takodje ne mijenja parametre situacije tj fakat da brojni jesu. otvorimo halo oglase i zavrsiimo polemiku je li realno da su cijene otisle duplo. nisu svi pomrli od korone, niti dobili koronu, sta god, rezon da ako trendu ne podlegnu svi ili vecina onda ga treba negirati ili mu pridavati mali znacaj je statisticki i sustinski pogresan. Edited December 17, 2022 by morgana 7
nisam ja Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 ja sam digo sa 330 na 400 i to sad od nove godine. to čisto jer vidim koliko vrede moji novci kad uđem u bakalnicu. plus nije porodica u zakupu nego knjigovodstveni biro. ako ih ne sedi 8 tamo, ne sedi niko. dakle kozmetika. 1
copkillah Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 14 minutes ago, nisam ja said: ja sam digo sa 330 na 400 i to sad od nove godine. to čisto jer vidim koliko vrede moji novci kad uđem u bakalnicu. plus nije porodica u zakupu nego knjigovodstveni biro. ako ih ne sedi 8 tamo, ne sedi niko. dakle kozmetika. dobro, ovo tvoje nije baš reprezentativan primer, firme nisu ni predmet ove diskusije realno 1
x500 Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 @Svemir Zeka i @Sandradjer Ja se slazem sa onim sto govorite, drustvo i drzava trebaju da brinu o dugoricnim prioritetima, da li su nam potrebmi nastavnici, medicinari, sudije i sl. Kako ti ljudi mogu da zive, ukljucujuci stanovanje, od svojih plata. Nazalost, vodi nas jedan, slobodan sam da kazem lud, covek koji je korumpirao sve, celu drzavu, i koji radi sta hoce. I prevenstveno gleda licni interes za sebe i svoju kliku. Takodje, trenutna primanja su isuvise mala da bi postojao prostor za manevrisanje. Tipa, da se porodica preseli van grada i da putuju na posao i slicne majmunarije koje ljudi na zapadu mogu da rade. Na drugoj strani, mi imamo licnu odgovornost prema svojim porodicama i prema sebi. I zato moramo da se snalazimo kako znamo/umemo/mozemo. Navescu vam jedan detalj od pre vise od 20 godina sa jednog razgovora za posao, gde na kraju ide pitanje koliko mi je zeljena plata na novom poslu. Ja krenem nesto da vrdam, nemam pojma sta da kazem. - dobro, kolika sada zaradjujete? - trenutno 400 DEM (a mislim se u sebi, ja da ima tu platu trcao bi ukrukug i lupao bi se po dupetu od srece). - da li je to dnevna ili nedeljana plata? Nisam imao sta da joj odgovorim. Sama pomisao da neko dnevno moze da zaradi toliko para me je ostavila nemog. Da. I ja sam prodao dusu "djavolu", ostavio posao koji volim i poceo da radim nesto drugo, sto takodje volim, i sto je mnogo bolje placemo. I isao sam na pecalbu u razne tunguzije poput Vijetnama, Kazahstana, drugih stanova, zemalja Kavkaza i Bliskog istoka, i mnogih drugih manje egzoticnih. Imao sam vise od 100 letova godisnje i situaciju da pozovem dete na Skype i doceka me pitanje - u kojoj zemlji se sada nalazis? Ili kada mladje dete kaze u skoli - tata nije tu, ali ponekad i dodje kuci. Prosli put ga nisam video, ali mama kaze da je bio i ostavio je neke poklone. To je bila moja odluka, sa svim prednostima i manama, ali ne znaci da je univerzalno resenja. ****** Moj pocetni komentar o radu i neradu u Srbiji se odnosi na ono sto mogu da vidim oko sebe. Najlaksi primer su puni kafici na Bulevaru, potez Lion - Cvetko. Nisu to turisti, studenti i/ili poslovni ljudi. To je gomila ljudi koje bleje ceo dan na kafi. Da ne govorim o pojedinacnim primerima gde coveka od 46 godina izdrzavaju roditelji penzioneri, zena od 67-8 se kesha na sestru i zeta, njen bivsi muz koji je primao socijalu od 8000 din ali nije hteo nista da radi .... i masa drugih. Do toga da majstori, konkretno limar, elektricar, vulkanizer, ne mogu da nadju segrte. Na selu je situacija jos gora. Ono malo omladine bleji na drustvenim mrezama, kaficima i kockarnicama. Nema ko da vozi traktor, okopava kukuruz, skuplja sljive, bere maline i sl. 2
Frank Pembleton Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 Da ne bude da da branim ljude koji dižu za duplo kirije ili raskidaju iznajmljivanje sa sadašnjim podstanarima (koji u ogromnom broju nisu ni formalizovani jbga).Prosto takav mi je uzorak ili stanodavci koje znam nisu iskreni.Osnovno je pitanje:A šta može da se učini?Ja mislim ništa, pogotovo na kratki rok, a to je 3-6meseci.A na duže, to će tržište da ispegla, na žalost.Svi učesnici u ovoj "igranci" su u poziciji su da znaju da su "van zakona" i na žalost žele da tako i ostane.Od ove i ovakve države ne očekujem bukvalno ništa.Njihov poriv bi bio da stave šapu na lovu koja se vrti (oni su probali to sa "stan na dan" tržištem, pa odustali), ali mislim da nemaju muda za takav potez sada.....shiit has hit the fan. 1
Recommended Posts