March 13Mar 13 Najbolje u masinu za sudove da opere,osusiti i ponoviti sa cetkom ako je sta ostalo.Posle toga premazati.Ali generalno sto vise koristis i peres samo vodom i istrljas solju bolji tiganj bude.I temp.mora da bude pogodjena kod przenja.Jednom prilikom koristio i sredstvo za ciscenje rerne.Zaboravio da sklonim tiganj koji je pao na milos i vise nemilost kolega.Isto funkcionisalo. Edited March 13Mar 13 by askeladden
March 13Mar 13 6 hours ago, Seabass said:Znas da mi je isto palo napamet sinoc. Rezem neku mortadelu sinoc ovim mojim starim nozem i ispade mi na pod. Da mi ovaj novi tako ispadne, taman bih radije postavio nogu nego da se okrnji. Ovaj stari fercera bez greske, jednom sam morao promijeniti drsku jer je originalna bila od neke jelovine, raspala se za par godina. ostrica je super kao i prvog dana.Lol, pazi razlike. Drsku na starom nozu mi napravio jedan drug za pola boce viskija. Od komada noge od stolice, mahogany. Ne mrda to uopste i 100% je funkcionalno.Sumnjam da bi tom Damascus čeliku bilo nešto sve i da ga frlješ sa petog sprata Sad nešto mislim, da ga imam nema šanse da bi ga držao za ukras. Iako se kod mene sve manje jede mesa, pogotovo crvenog gde bi najviše došao do izražaja. Super ti je stari nož btw.
March 13Mar 13 25 minutes ago, bios said:Sumnjam da bi tom Damascus čeliku bilo nešto sve i da ga frlješ sa petog sprata Sad nešto mislim, da ga imam nema šanse da bi ga držao za ukras. Iako se kod mene sve manje jede mesa, pogotovo crvenog gde bi najviše došao do izražaja. Super ti je stari nož btw.Nemam pojma, toliko sam naviknut na moj stari noz da me skoro strah da predjem na ovaj novi. Prije par godina sam kupio dobar noz za kampovanje/pecanje. Dosta veliki, blade 16cm, 5mm debljina, full tang, mikarta handle, kozna futrola i ferro rod. I ovdje po basti mlatim neko trnje i udarim u kamen i napravim chip. Plakalo mi se. Onda sam narucio ono japansko kamenje za ostrenje i uspio sam to popraviti ali mi je ostala trauma,lol. I najtragicnije, jos nisam isao na pecanje/kampovanje.Ovaj novi noz sam dobio na poklon, ja ne bih dao tolike pare i meni je malo previse flashy. Svakako cu ga isprobati kad bude dobra prilika, a do tad ovaj stari radi posao. Fundamentalno medju njima skoro da nema razlike.
March 13Mar 13 5 hours ago, askeladden said:Najbolje u masinu za sudove da opere,osusiti i ponoviti sa cetkom ako je sta ostalo.Posle toga premazati.Ali generalno sto vise koristis i peres samo vodom i istrljas solju bolji tiganj bude.I temp.mora da bude pogodjena kod przenja.Jednom prilikom koristio i sredstvo za ciscenje rerne.Zaboravio da sklonim tiganj koji je pao na milos i vise nemilost kolega.Isto funkcionisalo.Primamljivo zvuci ovaj oven cleaner, na prvu je fenomenalna ideja. Koliko te hemije ostane neisprano je pitanje koje me pomalo kopka.Inace ova tava je bila u super stanju godinama. Pazio sam na seasoning i odrzavao sam je perfektno. Minimum dva puta nedeljno je bila u opticaju, cak i na vatru vani je isla. Onda sam dobio neki hexclad sa kojim je sve islo lakse i brze, pa cast iron mi postao pizza tava i pomalo zanemario. Vidjecu sutra da probam neke od silnih savjeta. Hvala.
March 13Mar 13 Slabo ima tih santoku za levu ruku da su za normalne pare.In the other news nabavio top za kobasice.Ispunili mi se deciji snovi.
March 19Mar 19 On 13. 3. 2026. at 20:19, bios said:Sumnjam da bi tom Damascus čeliku bilo nešto sve i da ga frlješ sa petog sprata Ne znam kako da vam kažem... noževi od damaska prave se i prodaju pre svega jer izgledaju kul. Oni mogu biti kvalitetni, ali to pre svega zavisi od vrsta čelika upotrebljenih u izradi. U ovom cenovnom rangu je sasvim sigurno upotrebljen industrijski laminirani čelik, koji ne mora biti loš ali...Dobri stari 440C, VG10, Sandvik + gomila modernih čelika za noževe su više nego dovoljni... dimiskija je kul za na zid, slažem se.On 13. 3. 2026. at 21:27, Seabass said:Prije par godina sam kupio dobar noz za kampovanje/pecanje. Dosta veliki, blade 16cm, 5mm debljina, full tang, mikarta handle, kozna futrola i ferro rod. I ovdje po basti mlatim neko trnje i udarim u kamen i napravim chip. Plakalo mi se.Ok, nije nož kriv... korišćen je za pogrešan posao. Za pecanje je dovoljna skromna Mora i pravilno oštrenje (poslednje važi za sve noževe).
March 19Mar 19 Imam nekoliko ozbiljnih Zwillinga za sebe, jedan set pristojnih Villeroy & Boch za ženu koja se ovih mojih boji i par kratkih Solingera za ljuštenje i računam da sam miran u ovom životu.
March 19Mar 19 5 hours ago, zorglub said:Ne znam kako da vam kažem... noževi od damaska prave se i prodaju pre svega jer izgledaju kul. Oni mogu biti kvalitetni, ali to pre svega zavisi od vrsta čelika upotrebljenih u izradi. U ovom cenovnom rangu je sasvim sigurno upotrebljen industrijski laminirani čelik, koji ne mora biti loš ali...Dobri stari 440C, VG10, Sandvik + gomila modernih čelika za noževe su više nego dovoljni... dimiskija je kul za na zid, slažem se.Ovaj noz je ne samo cool nego je i dobar. Koristio sam ga naravno da jesam, i fenomenalno je ostar i lagan za koristenje. Balansiran, reze sve kao puter, i skroz drugo iskustvo od starog santoku koji nikad nije bio ovako ostar. Kako ce se pokazati vremenom ostaje da se vidi, so far je fantazija.Ima na sajtu o celiku od kog je napravljen, ne razumijem se toliko ali ovo je jist:R2/SG2 steel is a high-performance powdered metallurgy stainless steel known for its excellent hardness, edge retention, and durability. With a carbon content of around 1.25–1.45% and added elements like chromium, molybdenum, and vanadium, it offers superior wear resistance and corrosion resistance compared to traditional carbon steels. The fine-grained microstructure, resulting from the powdered metallurgy process, enables R2/SG2 to maintain a razor-sharp edge with impressive precision and stability, even under heavy use.This steel is prized for its long-lasting sharpness and relatively low maintenance, making it ideal for professional chefs who need durability without constant sharpening. With a hardness of 62–64 HRC, R2/SG2 remains tough and resilient, offering both excellent cutting performance and resistance to corrosion. Its versatility makes it suitable for various knives, including gyutos, nakiris, and petty knives, providing a modern, high-performance alternative to traditional carbon steels, favored for its combination of sharpness, toughness, and ease of upkeep.SG2TRIX steel is an advanced, high-performance stainless steel variant developed from SG2 (R2) steel, further enhanced with titanium and other elements to improve toughness and wear resistance. It offers similar edge retention and sharpness to SG2, with enhanced durability and better resistance to chipping, making it an excellent choice for knives used in demanding kitchen environments. Its superior strength and corrosion resistance allow chefs to maintain a sharp edge for longer, even during heavy use, while also reducing the need for frequent sharpening, positioning SG2TRIX as a premium material for high-end Japanese chef knives.5 hours ago, zorglub said:Ok, nije nož kriv... korišćen je za pogrešan posao. Za pecanje je dovoljna skromna Mora i pravilno oštrenje (poslednje važi za sve noževe).Ovaj Joker Nomad je noz za kampovanje i radi nesto sto skromna mora tesko. Posto nisam u nekom survivalist modu, uzimam za pravo da imam i Moru i Jokera. Joker obara manja stabla, cijepa drva i slicne teze zadatke, Mora zasilji nesto, prereze konopac, ribarski najlon i tako neke finije stvari. Imam i jedno i drugo. Sad samo da organizujem neko kampovanje/pecanje.Imam 7-8 razlicitih grindstones, cinimise od 300 do 8000 sto je sasvim dovoljno da se noz vrati u neko normalno stanje nakon silovanja kojem sam ga izlozio. Moram malo istraziti kako dotjerati konkavnu ostricu, mnogo je zeznutije nego Morin skandi grind.
March 19Mar 19 2 hours ago, aram said:Imam nekoliko ozbiljnih Zwillinga za sebe, jedan set pristojnih Villeroy & Boch za ženu koja se ovih mojih boji i par kratkih Solingera za ljuštenje i računam da sam miran u ovom životu.Ja imam Zwilling dugacki reckavi za hljeb i jedan mali paring. Fenomenalne alatke.
March 20Mar 20 16 hours ago, zorglub said:Ne znam kako da vam kažem... noževi od damaska prave se i prodaju pre svega jer izgledaju kul. Oni mogu biti kvalitetni, ali to pre svega zavisi od vrsta čelika upotrebljenih u izradi. U ovom cenovnom rangu je sasvim sigurno upotrebljen industrijski laminirani čelik, koji ne mora biti loš ali...Dobri stari 440C, VG10, Sandvik + gomila modernih čelika za noževe su više nego dovoljni... dimiskija je kul za na zid, slažem se.Ok, nije nož kriv... korišćen je za pogrešan posao. Za pecanje je dovoljna skromna Mora i pravilno oštrenje (poslednje važi za sve noževe).Upravo ovo. Damask celik danas uglavnom oznacava samo estetski momenat, laminaciju koja se vidi na povrsini, a sam materijal je isti high carbon steel kao i drugi nozevi. Narocito japanski damask nozevi, kod njih je cesto laminacija samo povrsinska, unutra je ‘obican’ japanski celik (koji je uvek high carbon) tako da kod japanskih nozeva osim estetske nema druge razlike. Mozda bi se u eksperimentalnim uslovima pokazalo da ta dodatna laminacija cuva ostrinu ostrice duze za neki promil, ali ovako za mene kao korisnika stvarno ne vidim razliku. Naravno, nije estetski momenat nebitan, ne bi sebi kupila da jeste, pisem zato sto se mistifikuju. Takodje podjednako su podlozni rdji kao I drugi high-carbon celici, I podjednako patiniraju. Evo ga moj, kupljen pre 20 godina:Da, znam da bi mogla to da ocistim, ali ne nalazim shodno ni da de-patiniram sebe, sad cu noz…
March 20Mar 20 10 hours ago, Seabass said:Ja imam Zwilling dugacki reckavi za hljeb i jedan mali paring. Fenomenalne alatke.Ako nekad sebe resis da castis- Güde noz za hleb. Covek izmislio nazubljivanje seciva, solingen celik, I dalje se pravi tamo. Ima perverzan izbor drski, ukljucujuci I drvo koje je vec ‘naucilo’ na vodu (od starih vinskih burica ili od briccole iz Venecije). Jeftin nije, ali ako volis, I ako pravis recimo dosta hleb, lep je poklon samom sebi…
March 20Mar 20 11 hours ago, Seabass said:11 hours ago, Seabass said:11 hours ago, Seabass said:Joker obara manja stabla, cijepa drva i slicne teze zadatkeŠta znam, ja sam više za pravi alat za pravi posao - sekira, ašovčić, kosir. Svakom svoje.
March 20Mar 20 1 hour ago, Hubris said:Ako nekad sebe resis da castis- Güde noz za hleb. Covek izmislio nazubljivanje seciva, solingen celik, I dalje se pravi tamo. Ima perverzan izbor drski, ukljucujuci I drvo koje je vec ‘naucilo’ na vodu (od starih vinskih burica ili od briccole iz Venecije). Jeftin nije, ali ako volis, I ako pravis recimo dosta hleb, lep je poklon samom sebi…Pravim hljeb stalno, i castio sam se Zwillingom u tu svrhu, sad mi bezze jos jedan bread knife. U ovom zivotu mislim da sam sa nozevima dobar, eventualno mi fale nozevi za filetiranje, dekostiranje i karviranje ali ne nalazim cestu potrebu za tim pa se snadjem sa ovim sto imam. Nisam ja profesionalni chef, nego hobista home-cook. Doduse zadnjih par godina narucim cijelog srndaca oko Bozica i namjeravam nastaviti tim tempom, potraje mi. Sad, da li je 1 srndac godisnje dovoljno za investiciju od nekoliko stotina funti, ne znam. Ovi Gude dobro izgledaju, nema govora.49 minutes ago, zorglub said:Šta znam, ja sam više za pravi alat za pravi posao - sekira, ašovčić, kosir. Svakom svoje.Naravno, ali nekad se moze nesto kupiti samo zato. Jokera sam kupio jer sam htio veliki noz, ne sjekiru i ta velicina i oblik mi se dopalo. Originalno sam narucio model sa drskom od orahovog drveta ali mi je greskom poslat ovaj i mrzilo mi se cimati da vracam. Imaju video instrukcije na YT kako se moze ostrica dotjerati i vratiti u originalno stanje ali mi nije primarno sad.