November 26, 2025Nov 26 glavni razlog zašto nam ne treba rice cooker je to što u kuhinjama kojima većina nas gravitira ne postoji dnevna potrošnja kuvanog pirinča kao u aziji koja bi opravdala investiciju. nema šanse da familija bilo koga od nas može da pojede kilo kuvanog pirinča svakog dana. sa druge strane ove cene kineskih jeftilena nas rajcaju i teraju na razmišljanje koje je prilično iracionalno. u japanu kini hong kongu i drugim sličnim zemljama rice cooker je deo kulture života, sprava je uvek isprogramirana i spremna za delovanje svejedno da li ste kod kuće ili niste. ako jedete u 14h onda će vas u 13.55 čekati perfektno spremljen pirinač i to je supermene bi žena vrv iz svoje yago dos santos visine raspalila gvozdenim tiganjem po glavi kada bi to uneo u kuću.dalje kada vidiš dobar rice cooker tipa pomenutog zojirushija prosto prespojiš u glavi i kažeš sebi jbga ovo moram imati, sve dok ne dođeš do dela robne kuće u kojoj se prodaju aparati za eksport u evropu na 220/240V i ne vidiš da on više ne košta 50-60e kao onaj za japan na 110V već 3x više. isti problem i sa onom robotizovanom WC šoljom tj skalamerijom na kojoj se sedi (prekomplikovano je da se nazove samo daskom) - ko je bio u japanu a nije merkao da to ponese nazad neka se baci kamenom.što se tiče verovanja da se bez rice cookera ne može spremiti vrhunski pirinač, to naravno nije tačno ali je fakat da zbog velikih razlika u načinu i dužini kuvanja različitih tipova pirinča koje postoje treba ovladati pravom tehnikom što je nešto čega nema kada imaš dobar rice cooker na kome odabereš tip pirinča koji se kuva i - gotovo. ovako, ručno, ako nisi fokusiran šanse da dobro napraviš i integralni i dugozrno i crveni su osetno manje. plus rice cooker kuva i druge kurceboce koje se spremaju slično kao pirinač, recimo proso.sa treće strane neke velike svetske kuhinje koje troše kilotone pirinča nemaju rice cookere u svojoj kulturi kuvanja, recimo indija. moguće da su se pojavili neki od vremena mog poslednjeg boravka tamo, više od 10 godina, ali u prethodnih 20 godina putovanja po tom potkontinentu video sam ih komada nula.što se tiče straha od plastike u rice cookeru, to je napisao neko ko nije imao iskustva. možda u jeftinijim kinezima poput ovih u kojima spremaju pirinač u ovim bucket food obedionicama u TC blok 70 (koje imaju i masivnu zapreminu). ovi manji za kućnu upotrebu imaju metalnu a najčešće teflonsku posudu. sad lično ne volim teflon ali nije da nemam par kućnih tiganja koji nikako da se skroz razjebu da ih bacim, tako da je to OK za 99% normalnih korisnika plus što uz rice cooker dobijete i špatulicu za sipanje koja ne može da ga izgrebe.da, treba poznavati dobro tip pirinča koji se kuva i proći kroz načine na koji se to radi. ljudi potcenjuju značaj ispiranja koji je za neke sorte nužno raditi i više puta, kao i značaj natapanja koje se za neke mora raditi i više sati. što niko od nas ne radi. sad kad gledam šta pišete, vidim da svi kuvamo različito pa i to treba uzeti u obzir, kao i to da i od iste vrste pirinča ima različitih sorti. ja recimo koristim samo basmati jer volim da kuvam indijsko i ogromna je razlika kada kupim pakistanski low level basmati u AMAN-u ili fenomenalni indijski daawat koji se misteriozno može kupiti na par mesta u beogradu po 3x većoj ceni.za mene je pored izloženog najjača stvar u vezi rice cookera mogućnost hakovanja sprave, 99% sam siguran da u njemu može da se kuva sarma u toku noći na mnogo lakši način nego u loncu na šporetu.... na primer.dakle, sto ljudi sto ćudi, sto žena dvesta....
November 26, 2025Nov 26 ja sam shvatila da ustvari uopste ne volim klot obaren pirinac..ne bih ga morala nikad pojesti..
November 26, 2025Nov 26 1 hour ago, Eleniko said:za mene je pored izloženog najjača stvar u vezi rice cookera mogućnost hakovanja sprave, 99% sam siguran da u njemu može da se kuva sarma u toku noći na mnogo lakši način nego u loncu na šporetu.... na primer.Za te stvari imam slow cookerSem sarmi odlicno kuva butkice u kupusu i sve sto trazi dugo kuvanje na nizoj temperaturi...Ko je dobacio pihtije?
November 26, 2025Nov 26 3 hours ago, aram said:kad provri pustiš da vri 10 minuta, skloniš sa vatre i ne diraš još 10 minuta.manje više to je taj principdooobro ispiranje na početku, odokativna količina pirinča sa 2 prsta vode preko, kada provri i ispari vidljiva voda, poklopim i stavim na najtišu vatru toliko da se preostala vlaga upije ili ispari (to je još desetak minuta)...e sad kad ako odem da zvirnem forum očas zagori, mora se dvadesetak minuta boraviti u kuhinji i držati pirinač na oku
November 26, 2025Nov 26 1 hour ago, Frile said:stavim na najtišu vatru toliko da se preostala vlaga upije ili ispari (to je još desetak minuta)...Slobodno izgasi sve i ostavi 15 min poklopljeno. Bice ok.
November 26, 2025Nov 26 11 minutes ago, Seabass said:Slobodno izgasi sve i ostavi 15 min poklopljeno. Bice ok.Naravno. I zategni dobru pamučnu krpu preko lonca pa odozgo poklopac. Tako se u originalu (Indija) kuva basmati.
November 26, 2025Nov 26 U zadnje vrijeme trosim neku basmati i nasao sam joj perfektnu mjeru: dobro se ispere i ide1 solja rize, na 1.5 vode. Cim provri smanjujem na najmanju vatru i ide timer 5 min pa kad svirne gasim sve. Prebacim jos i krpu preko poklopca i sacekam 15 min da zavrsi. Ne solim. Zavisno o sta spremam, nekad ubacim safran ili kokos. Radi svaki put. Edited November 26, 2025Nov 26 by Seabass
November 26, 2025Nov 26 Sto se tice rice cookera, imamo jedan u kancelartiji vec nekoliko mjeseci, mozda 4 mjeseca, tu negdje. Koristili smo ga dvaput.
November 26, 2025Nov 26 Koliko ljudi ima aparat za kafu, jel treba i njima da se kaže šta će ti to, kad može i džezva.Što se tiče plastike, kad sam rekao da je dosta plastičan, mislio sam na uređaj generalno i naravno ovu glupu korpicu za kuvanje na pari. Sama posuda je metal i deo poklopca koji ide preko posude je isto metal. Zojirushi je sa teflonom, ovi se reklamiraju da je keramika™ i da je to puno bolje™. Da li jeste ili nije ne znam, nije bilo presudno za kupovinu. Pošto je jedan od jeftinijih modela, makar od ovih sa različitim programima (a ne samo on/off šalterom) hteo sam zapravo reći da je dosta jeftino napravljen. Kome je to bez veze, ima i skupljih modela koji su skroz metalni. Meni nije toliko bitno, mada fakat mrzim tu najjeftiniju plastiku. But whatever.Neko je pitao jel rastresit. Pa zavisi od pirinča. Basmati nije, mada izađe lepše i manje slepljen nego kad ga kuvam sam na šporetu. Kvalitet mi svejedno nije bio toliko presudan. Osim što sam u poslednje vreme često pravio fried rice od onog što ostane od prethodnog dana, pa sam zaključio da ne bi bilo loše da imam malo bolje skuvan pirinač. Glavna prednost mi je da mogu da ga uključim kad krenem da kuvam i da znam da će biti gotov na vreme, da se neće oladiti i da za sve to neću morati kurcem da mrdnem. Meni to olakšava život, kome ne, pa široko mu polje. U životu mora samo da se umre, generalno sam se ranije služio logikom koji će mi xyz kad sve mogu sa jednim loncem, ali u međuvremenu kad se već smaram na poslu i nešto mi uštedi par puta nedeljno par minuta vremena i živaca, u fazonu sam zašto da ne. Nije da sam potrošio 900 evra, nego 90. Bacio sam pare na mnogo veće gluposti u životu, za koje sam mislio da mi baš trebaju.Osim pirinča ima program za "porridge" recimo. Klincima ponekad ujutro napravim na brzinu od ovsenih pahuljica, to je možda 5 minuta, ali kad trčiš ujutro polubudan u vrtić, to je ponekad korisnih pet minuta. Sipaš u posudu, izabereš program, upališ i mogu da perem zube.Dal zauzima previše mesta nek svako odluči za sebe. Stavio sam ga u ćošak ispod neke police i verovatno ću da ga izvlačim po 30cm par puta nedeljno. Uzeo sam najmanji model baš zbog toga i generalno mi ne smeta.
November 26, 2025Nov 26 Nas su ucili u skoli da kinezi rade ceo dan za saku pirinca. Dobro je da su izmislili taj uredjaj. Moci cemo da radimo sat-dva duze od kineza nekada.
November 26, 2025Nov 26 Što se tiče toga da li može da se napravi pirinač lepo i bez toga, pa normalno da može, pravio se hvala bogu i pre nego što je Tesla izmislio™ struju.Mališa u akciji. Edited November 26, 2025Nov 26 by Venom
November 26, 2025Nov 26 Ako basmati nije rastresit onda postoji greška u sledu operacija (ispiranje, potapanje) ali dobro, ne da se mešam tamo gde nije moje. Možda se čovek proslavi sa sticky basmati rice.
November 26, 2025Nov 26 40 minutes ago, Eleniko said:Ako basmati nije rastresit onda postoji greška u sledu operacija (ispiranje, potapanje) ali dobro, ne da se mešam tamo gde nije moje. Možda se čovek proslavi sa sticky basmati rice.Ne isperem ga nikad previše detaljno. Ne radim u indijskom restoranu i ne kuvam curry svaki dan. Ako je za nekog to greška neka ga.
November 26, 2025Nov 26 58 minutes ago, Venom said:Ne isperem ga nikad previše detaljno. Ne radim u indijskom restoranu i ne kuvam curry svaki dan. Ako je za nekog to greška neka ga.Nema greske . Toliko mi se jede curry. Ovo tvoje kuvalo otvara apetit