November 26, 2025Nov 26 Meni je ovaj moj metod sasvim ok i tako smo navikli. Inace, u indijskim restoranima basmati se ispere u 5-6 voda, pa stoji u vodi jedno pola sata da nabubri. Onda se procijedi, prosusi i proprzi na maslu, pa tek onda kuha. Mislim, ko ce se time handriti radi malo rize, preveliko ulaganje za mali return imo.
November 27, 2025Nov 27 13 hours ago, askeladden said: .Kuvalo za jaja je stogod.ovo smo mi imali jos 80tih i sad bih ga ponovo imala..
February 11Feb 11 Beše smo na ovoj temi pisali o iron cast tiganjima? Evo jedan tip iz ličnog iskustva, možda još nekom pomogne. Odlučio sam da uradim re-seasoning i od tada su počele da se lepe stvari koje nisu pre toga, jaja i američke palačinke npr. To hoće da se desi ako je sloj ulja na tiganju bio predebeo, ali siguran sam da sam pazio na to. Kopam po netu i prvo probam najjednostavniji predlog koji sam našao. Još jedna tura od sat vremena u rerni, ali bez prethodnog podmazivanja uljem. Od tada radi kao nov.
March 12Mar 12 Ja cu morati kupiti neku cetku da stavim na busilicu da ostruzem naslage sa moje cast iron tave. One zice za sudje ne rade biznis. Najvjerovatnije cu morati ostrugati seasoning and reseason.U drugim vijestima, loosely vezano za temu, imam novu igracku:Kamera krompir ne hvata nijanse i ljepotu. Ne znam ni da li da ga koristim ili uramim. Imam vec santoku koji koristim svaki dan od negdje '97, kupio ga u Habitatu za £10. Ovaj Hatsukokoro je 20ak puta skuplji.
March 12Mar 12 1 hour ago, Seabass said:One zice za sudje ne rade biznis. Najvjerovatnije cu morati ostrugati seasoning and reseasončelična vuna is your friend
March 12Mar 12 8 hours ago, Frile said:čelična vuna is your friendSumnjam da celicna vuna moze ovo odraditi. Mislim da bez celicne cetke i brusnog papira ovo nece moci. Pa cu onda ponovo da re-season. A zeznuo sam seasoning jer mi je u zadnje vrijeme ovo pizza tava, pa ne stavljam masnocu i onda seasoning popuca. Osim ovoga, obozavam je. Precnik 32cm, dubina 6cm, ima i poklopac sa onim 'bubuljicama' unutra da kondenzacija ide nazad u tavu, umjesto da curi sa strana. Ima u njoj sigurno 5kg.Izvinjavam se na slici, ovo je kao prljave gace da pokazujem ali eto.
March 13Mar 13 Probaj, mislim da će pomoći, treba sipati vrelu vodu, dodati deterdženta, ostaviti "da odmekne", strugati čeličnom vunom (pod česmom), pa to sve ponoviti više puta (sa svežom čeličnom vunom). Ja tako radim kada se nakupe naslage, skinem zagoritise a ostane dosta originalnog zdravog "seasoninga".Brusni papir ne igra, momentalno se "zaguši" naslagama (tvrdokornim) i možeš da ga baciš. Osim ako si prethodno očistio skroz do metala, ali onda je potreban što finiji brusni papir da se uglača površina (to već teoretišem, nisam nikad toliko strugao da treba da ponovo uglačam).Primamljiva su ta gruba sredstva poput žičanih četaka (još bolje ako su rotirajuće, na brusilici, to deluje momentalno), i raznih brusnih papira, ali bolje izbegavati zato što će neminovno izgrebati posudu, neće biti glatka (svejedno što ne deluje da je glatka, biće još gore) pa će se još više hvatati naslage. Zato je po mom mišljenju dobra čelična vuna najfinije gradacije (mislim da je nula, ima u vobi hausu). I ona izgrebe, naravno, ali ne toliko.
March 13Mar 13 A sirće?Meni sirće čuda radi. Nekad kombinujem sa sodom bikarbonom i toplom vodom, nekad samo topla voda.Nešto tako prljavo bih ostavio preko noći u sirćetu i onda pokušao da skinem te naslage. Edited March 13Mar 13 by smooth.Op
March 13Mar 13 Iako cesto tracim zivot na razne budalastine, struganje uglja sa serpe finom metalnom vunom mi je step too much. Imam utisak da bi trajalo danima. Mislim da je sirce way forward. Za cast iron se ne preporucuje ni paradajz kuhati u njima, radi kiseline koja bi unistila seasoning, sirce od 9% koje imam, ce odraditi posao. A onda reseason i bob me vidio. Hvala decki.
March 13Mar 13 Yes, you can use white vinegar to clean cast iron, specifically for removing rust. It is highly effective when diluted 1:1 with water for a 30–60 minute soak, but it must be used carefully as it can damage the iron if left too long. You must immediately re-season the pan after, as this method removes the seasoning.Key Guidelines for Using Vinegar on Cast Iron:Best for: Removing rust.Ratio: Mix equal parts (1:1) water and white distilled vinegar.Soak Time: 30–60 minutes, max 8 hours for extreme rust. Do not exceed 8 hours, or it can cause pitting.Aftercare: Immediately scrub, rinse, dry thoroughly, and apply oil to prevent immediate flash rust.What it does NOT do: It does not remove baked-on grease or carbon buildup.Alternatives: For non-rusted, dirty pans, avoid vinegar and use soap, water, and a stiff brush.
March 13Mar 13 2 hours ago, Frile said:For non-rusted, dirty pans, avoid vinegar and use soap, water, and a stiff brush.
March 13Mar 13 Mislim da čak i ako se dođe do metala bio s problem. Tražilo bi jako finu obradu nakon toga, jer seasoning ne radi dobro na hrapavom. Ne znam i ja teoretišem, ali primećujem razliku između dva brenda koja imam, Lodge i Cocinaware. Lodge ima nešto lošiju završnu obradu i generalno malo lošije radi, a interesantno je da ima jaču cenu od ova dva. @Seabass jab onu nožekanju na zid kad već imaš drugi. Uramiti katanu mi vuče na seljizam, ali ovo u tvom slučaju bi bilo supercool.
March 13Mar 13 32 minutes ago, bios said:jab onu nožekanju na zid kad već imaš drugi. Uramiti katanu mi vuče na seljizam, ali ovo u tvom slučaju bi bilo supercool.Znas da mi je isto palo napamet sinoc. Rezem neku mortadelu sinoc ovim mojim starim nozem i ispade mi na pod. Da mi ovaj novi tako ispadne, taman bih radije postavio nogu nego da se okrnji. Ovaj stari fercera bez greske, jednom sam morao promijeniti drsku jer je originalna bila od neke jelovine, raspala se za par godina. ostrica je super kao i prvog dana.Lol, pazi razlike. Drsku na starom nozu mi napravio jedan drug za pola boce viskija. Od komada noge od stolice, mahogany. Ne mrda to uopste i 100% je funkcionalno. Edited March 13Mar 13 by Seabass