January 2Jan 2 On 1. 1. 2026. at 23:36, hoffnung said:Jel Narodno pozoriste i pre rata nije imalo ornamentiku (koju sad npr. ima)? Mislio sam da su ukrasi i ornamentika skinuti posle '45. ali po ovom snimku bih rekao da je tako izgledalo i ranije.
January 2Jan 2 Bile su tri, čini mi se, rekonstrukcije. Prva od Bukavca i još dvojice, druga posle bombardovanja i treća krajem osamdesetih.
January 2Jan 2 edit:''Problem pozornice i pomoćnih prostorija, nedostatak garderoba, slaba konstrukcija zbog štednje i slično, uslovili su da 1911. godine bude doneta odluka o još jednoj rekonstrukciji zgrade. Ministarstvo građevina je poverilo radove svom službeniku, arhitekti Josifu Bukavcu. Planovi su predviđali rekonstrukciju koja će Narodnom pozorištu i spolja i iznutra potpuno izmeniti izgled, raspored prostorija pa i dimenzije. Gradnja Pozorišta je nastavljena 1919, i uz manje ili veće izmene u odnosu na projekat iz 1911, radovi su potpuno završeni tek 1922. godine. Spoljna arhitektura je izgubila jedinstvo stila i sklad originalne zamisli Bugarskog, predstavljala je mešavinu secesije i baroka.Pozorište je stradalo u bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. Već krajem godine, iako pod okupatorskim vlastima, Ministarstvo građevina započinje popravku, koja je podrazumevala i novu rekonstrukciju. Narodno pozorište i grad Beograd su 1986. godine odlučili da se započne još jedna, zaista neophodna, detaljna rekonstrukcija sada već sasvim neuslovne zgrade. Enterijer je bio urađen po nacrtima arhitekte Milana Pališaškog; fasadna i dekorativna plastika po nacrtima Branke Bremec, Dimitrija Ivančevića i Zorana Badnjevića. Ovom rekonstrukcijom, staroj zgradi je vraćen izgled od pre Drugog svetskog rata.''https://www.narodnopozoriste.rs/lat/istorijat-rekonstrukcija-zgrade2) https://beogradskonasledje.rs/izdvajamo/zgrada-narodnog-pozorista-u-beogradu
January 5Jan 5 Šapić poslao zamenicu na RTS. Lebe mekani...Dajdžest - Izašli su odma da čiste sneg, a ne ko neki tamo po jevropi, tek kad prestane da pada. Kad ćemo i da li ćemo ikad imati javni servis i novinare, generalno, koji će da brišu patos sa ovakvim budalama? Nisam optimista nikako.
January 5Jan 5 kad je mogao onaj krele iz Obrenovca da se slika u snegu do kolena i prica da je ocisceno i narod mu verovao vise nego svojim ocima onda moze bilo sta da se izjavi nevezano za bilo kakve cinjenice
January 5Jan 5 22 hours ago, napadaj said:Prođoh kolima malopre. Samo jedan policijski auto sam video, na prilazu parku.prođoh i ja sad(iako mi nije bilo usput)kružni tok je idiotarija samo takvamislim da je pređena granica nepopravljivog kada je u pitanju grad beograd
January 8Jan 8 Stigla na posao kroz potpuno neočišćene uluice. Koleginica iz Obenovca mi kaže da je kod nje sve očišćeno i da je tako do posle Umke, onda nailaziš na 10 cm snega na kolovozu sve do BG-a . Autoput kod Steka , kao očišćen, ali se vide naslage snega svuda.Stepenice nigde nisu ni posute solju. Mislim da je ovo Šapićevo "utatata, Beograđani, neka vas jebe sneg".
January 8Jan 8 U gradu lakog metroa i letećih taksija putnici se mole da pređu na zadnju platformu da točkovi ne bi šlajfovali. Putari danas rade onlajn.
January 8Jan 8 RTS hronika i zimska služba grada Beograda do -6 posipaju so, ispod toga NaCl. Da li tamo ima nekog sa dva grama mozga da pripremi smislene priloge, ne samo ove budalastine tipa daj da popunimo program.A evo ga i Mića koji kaze da je Torlak/Kumodraz negde kao Avala po nv, pa sneg uporan, led...ne moze se cisti, razumite. Ee, al zato on posipa CaCl ispod -6.
January 8Jan 8 Ispod -6 se i posipa CaCl zato sto je efikasniji od NaCl ili se posipa rizla.https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D1%86%D0%B8%D1%98%D1%83%D0%BC_%D1%85%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B4