Caligula Posted January 28, 2021 Posted January 28, 2021 Pa se ti objasnjavaj s tikvama ovde mi je bolje, barem se prepirem sa pametnijima od sebe
Djuro Posted January 28, 2021 Posted January 28, 2021 interesantna je gospodja, u slobodno vreme citira Vesica:
gospa buba Posted January 28, 2021 Posted January 28, 2021 gde li sada, u doba teleporta i astralnih tehnologija, chekachi autobusa i vozova koji kasne, upljuvavaju raspukle trotoare?reko bi chovek idi na tviter pa se svadjaj sent from bubamoto
ultra plasticni Posted January 28, 2021 Posted January 28, 2021 Pa dobro, ali stoji da nisi prepoznao sve elemente dela jer govoris o nekakvoj kugli i nekakvom postolju, zar ne?
pt 2.0 Posted January 28, 2021 Posted January 28, 2021 (edited) ovaj mali ogled lepo pokazuje da spomenik ne treba napadati, kako tvrde neke tviterske glave, tako da serviraš u ruke žvalavom govnaru gotovu poentu da on od napadača ne brani spomenik nego srpstvo celo. jer si onda izgubio meč unapred. dakle, insistiraš na tome zašto je krst zamenjen mačem, i kakva je to simbolika bez krsta, i 100% je to da ne uvrediš arapske investitore iz BnV i svrdlaš tu priču dok ne postane viralna ko kauboj itsl. milošica je u pravu, slušajte mlade... Edited January 28, 2021 by pt 2.0 uzjebale mi se negacije po rečenici... 2
gospa buba Posted January 28, 2021 Posted January 28, 2021 ja se protivim shto u ovim raspravama stradava i tone u zaborav nash iskonski simbol zir prodali smo zir za mach.sent from bubamoto 4
Caligula Posted January 28, 2021 Posted January 28, 2021 (edited) 7 minutes ago, ultra plasticni said: Pa dobro, ali stoji da nisi prepoznao sve elemente dela jer govoris o nekakvoj kugli i nekakvom postolju, zar ne? Daj bre jebote govorim o teoriji forme covece. To je valjda jasno. Kakvi kurac elementi dela, seli u kafanu Vucic i Vesic i rekli sta ce gde da bude, necu valjda jos i time da se bavim. A sa topika kritike umetnosti znas da mi je do simbolike u umetnosti stalo ko do pisljiva boba. Koja je simbolika onog Teslinog spomenika ispred PDFa, imal trafoa tamo, munja u mermeru i kalema od bronze? Snazan portret, kraj. Simbolika, mos mislit. Edited January 28, 2021 by Caligula 1
Kenji Posted January 28, 2021 Posted January 28, 2021 2 minutes ago, ultra plasticni said: Pa dobro, ali stoji da nisi prepoznao sve elemente dela jer govoris o nekakvoj kugli i nekakvom postolju, zar ne? Nisam ni ja. A siroti žir mi liči na neko jaje u onom postolju ili neku tortu, pehar šta li je. Doduše i Nemanja izgleda kao da je izgubio kučića pa me po kiši sa slikom u ruci zaustavlja da pita dal sam ga vid`o. Nisam matori..ali doći on. 2
foto Posted January 28, 2021 Posted January 28, 2021 rastavio ga kaligula sa necim sto se uci na pocetku crtanja/umetnosti. rastavio ga na sastavne delove. game over. ovaj vizantolog je samo slag na tortu koju je kaligulla zamesio.
đorđe geprat Posted January 28, 2021 Posted January 28, 2021 kad sam prvi put video taj žir i šlem na njemu (pre nego što se stefan popeo) najpre sam pomislio na faberžea. posle sam raspozao detalje. što reče PT, nemojmo ga rušit', neka ga kao spomenik Njemu i Njima, samo se sprdajmo.
foto Posted January 28, 2021 Posted January 28, 2021 tako ni sadam nije mislio da ce da ga ruse ali kad povuce sajla pada kao suvo drvo. bez po muke. 2
Taihoskopija Posted January 28, 2021 Posted January 28, 2021 4 minutes ago, ultra plasticni said: Pa dobro, ali stoji da nisi prepoznao sve elemente dela jer govoris o nekakvoj kugli i nekakvom postolju, zar ne? Pa i simbolički je ovo jedna nakarada, da bi bilo prepoznato kao žezlo, kod ovih fig. spomenika, mora nekako da nas asocira na žezlo, bilo jasno predstavljački, bilo asocijativno, mora objasniti umetnički uspešno uobličenu simboliku značaja srednjovekovnog žezla i vladarskog i svetosavskog i mora se naslanjati nekako na asocijativnu nit, a to ne može jer je u pitanju kič bling bling lopta iz lobija hotela u Abu Dabiju koja glumi postament, a koja je naknadno nazvana žezlo i šlem preko vrha žezla. 1
Kundera Posted January 28, 2021 Posted January 28, 2021 Zezlo se drzi u ruci i i meri se u centrimetrima ne metrima, slem se nosi na glavi i takodje nije manji od zezla, a ni jedan predmet ne sluzi da se balansira na njemu u sklopu cirkuske tacke. Stefan Nemanja je bio vladar i oblacio se sigurno kao vladar ( u to vreme smo tetali zapadnu modu), a ne kao warhammer kaludjer. Nosio je u bitku normalan mac, a ne macic, i svakako je stariji od svog sina Sv. Save, pa je prema tome i stvorio svoju drzavu pre zesla svog sina.
gone fishing Posted January 28, 2021 Posted January 28, 2021 nije to žir, mada i meni liči i sada sam nakon objašnjenja vajara razočaran - to je zapravo žezlo, simbol vlasti, nemanja jednom nogom čvrsto stoji na razbijenom vizantijskom šlemu, što simbolizuje našu vezu sa vizantijskom kulturom a drugom nogom kao da se odguruje od njega što simbolizuje kretanje svojim putem u budućnost na bazi kulturno-istorijsko-religijskog temelja romelijskog carstva
Recommended Posts