Moća Posted September 19, 2023 Posted September 19, 2023 Nema tu sta da se radi, ako je ostavilac pre smrti podigao pare i dao drugima ne mozes nikako da dokazes da su to te pare. Sent from my M2101K7BNY using Tapatalk 2
Hamlet Strašni Posted September 19, 2023 Posted September 19, 2023 13 minutes ago, Tale said: A da li takva usmena izjava ostavioca može da se uzme u obzir? O njoj bi svedočio taj prvi ostavilac i sud bi cenio taj iskaz, ali je veliko pitanje koliko bi moglo bilo šta da se dokaze. 1
đorđe geprat Posted September 19, 2023 Posted September 19, 2023 "zakonski staratelj". zatraženo mi je da to budem u odnosu na moju problematičnu sestru koja će biti smeštena u starački dom o trošku države. rečeno mi je da to ne podrazumeva nikakve moje finansijske obaveze i da mogu da poništim pristanak po volji. da bez tog "zakonskog startelja" bi ona mogla da kad god hoće da išeta iz doma i vrati se beskućništvu. da bih ja to mogao da sprečim. alternativa je njena ćera, jednako defektna u ponašanju. uz to, rečeno mi je da bi trebalo da pribavim uverenje da zam psihički zdrav za to, da nisam osuđivan i još neka dva. rekoh da sam u selu i da ću da dođem kod njih na razgovor na tu temu kada se vratim. rekoše da je to u redu. sestra je inače u prihvatilištu do daljeg. pa, molim za pravnu pomoć. 1
Paul Gompitz Posted September 19, 2023 Posted September 19, 2023 Sta se desava ako ona u domu krsi kucni red? Zovu tebe i kazu vodite ju kuci? Zakonskog staratelja joj moze dodijeliti i centar za socijalni rad po sluzbenoj duznosti. 1
Ayatollah Posted September 20, 2023 Posted September 20, 2023 10 hours ago, Moća said: Nema tu sta da se radi, ako je ostavilac pre smrti podigao pare i dao drugima ne mozes nikako da dokazes da su to te pare. Sent from my M2101K7BNY using Tapatalk Pa to bih i ja rekao, s tim da su druga dva naslednika nezaposlena već godinama i ne ostvaruju nikakve prihode, tako da ne bi mogli da dokažu odakle im taj novac. No, to opet ne bi dokazalo da je to ostaviočev novac, mogao bi da bude novac od npr. neke sive ekonomije ili kriminala. 10 hours ago, Hamlet Strašni said: O njoj bi svedočio taj prvi ostavilac i sud bi cenio taj iskaz, ali je veliko pitanje koliko bi moglo bilo šta da se dokaze. Izgleda da je bilo više svedoka toga da je bilo para osim prvog naslednika, barem dvoje-troje, jer je ostavilac išao naokolo i hvalio se time kako ima para par meseci pred smrt. No, opet, ti svedoci verovatno imaju samo fragmente cele slike, i opet bi se svelo na reč protiv reči, i tu bih verovatno teško prošao sa takvim dokazivanjem. Ono što jeste dobro je da tu ipak ima nekog materijala da zavrtimo priču - ostavilac je 2 godine pred smrt poklonio jednom od dva druga naslednika deo stana (svo troje su naslednici prvog reda - supružnik i dvoje dece) i taj ugovor smo nabavili, a ostavilac je na ime svog supružnika registrovao i auto koji im je zajednička imovina, i koji je ovaj prodao nakon ostaviočeve smrti. To je samo delić, ali bolje išta nego ništa. Hvala puno.
Paul Gompitz Posted September 20, 2023 Posted September 20, 2023 5 hours ago, Ayatollah said: Pa to bih i ja rekao, s tim da su druga dva naslednika nezaposlena već godinama i ne ostvaruju nikakve prihode, tako da ne bi mogli da dokažu odakle im taj novac. No, to opet ne bi dokazalo da je to ostaviočev novac, mogao bi da bude novac od npr. neke sive ekonomije ili kriminala. Izgleda da je bilo više svedoka toga da je bilo para osim prvog naslednika, barem dvoje-troje, jer je ostavilac išao naokolo i hvalio se time kako ima para par meseci pred smrt. No, opet, ti svedoci verovatno imaju samo fragmente cele slike, i opet bi se svelo na reč protiv reči, i tu bih verovatno teško prošao sa takvim dokazivanjem. Ono što jeste dobro je da tu ipak ima nekog materijala da zavrtimo priču - ostavilac je 2 godine pred smrt poklonio jednom od dva druga naslednika deo stana (svo troje su naslednici prvog reda - supružnik i dvoje dece) i taj ugovor smo nabavili, a ostavilac je na ime svog supružnika registrovao i auto koji im je zajednička imovina, i koji je ovaj prodao nakon ostaviočeve smrti. To je samo delić, ali bolje išta nego ništa. Hvala puno. Sve i da dokazes da je ostavilac prodao imovinu i svojevoljno sve dao jednom nasljedniku (ili kako vec) i namjerno zaobisao ostale nasljednike, zar je moguce da bi se onda taj novac dijelio medju nasljednicima? Jasno mi je da zakon regulise podjelu imovine nakon necije smrti, ali po ovome ispada da on ziv nije imao pravo da radi sa svojom imovinom sta hoce? Sta bi bilo da je prije godinu dana sve poklonio fudbalskom klubu ili komsiji? Ne oporukom ostavio, nego bas prodao i poklonio novac. O pravu nemam pojma, pitam kao laik.
Hamlet Strašni Posted September 20, 2023 Posted September 20, 2023 50 minutes ago, Paul Gompitz said: Sve i da dokazes da je ostavilac prodao imovinu i svojevoljno sve dao jednom nasljedniku (ili kako vec) i namjerno zaobisao ostale nasljednike, zar je moguce da bi se onda taj novac dijelio medju nasljednicima? Jasno mi je da zakon regulise podjelu imovine nakon necije smrti, ali po ovome ispada da on ziv nije imao pravo da radi sa svojom imovinom sta hoce? Sta bi bilo da je prije godinu dana sve poklonio fudbalskom klubu ili komsiji? Ne oporukom ostavio, nego bas prodao i poklonio novac. O pravu nemam pojma, pitam kao laik. Повређено је право на нужни део ако је поклон учињен нужним наследницима. Ако је учињен трећим лицима онда има рок уназад за који могу да се редукују поклони. 2
Paul Gompitz Posted September 20, 2023 Posted September 20, 2023 (edited) A koji je rok unazad za nuzne nasljednike? Treca lica su onda takodje duzna da vrate dio poklona? Edited September 20, 2023 by Paul Gompitz
Hamlet Strašni Posted September 20, 2023 Posted September 20, 2023 1 minute ago, Paul Gompitz said: A koji je rok unazad za nuzne nasljednike? Сад сам гледао, када се израчунава нужни део, рачунају се сви поклони дати законским наследницима као и поклони дати било коме у последњих годину дана. Враћање поклона може да се тражи у року од три године од смрти оставиоца. 1
Moća Posted September 21, 2023 Posted September 21, 2023 17 hours ago, Paul Gompitz said: A koji je rok unazad za nuzne nasljednike? Treca lica su onda takodje duzna da vrate dio poklona? Nisu, samo naslednici su dužni.
Tihajeza Posted September 21, 2023 Posted September 21, 2023 (edited) Edit: Mnogo volim da se pravim pametna na pravničkoj temi. . Edited September 21, 2023 by Tihajeza
ultra plasticni Posted September 22, 2023 Posted September 22, 2023 Kolege, ko je pasivno legitimisan za utvrdjenje svojine na objektu kada u listu nepokretnosti vlasnik odnosno drzalac nije utvrdjen, dakle, ni grad, ni rs ni fiz. ili pr. lica? Na zemljistu ima gomila sukorisnika, medju njima i rs.
Hamlet Strašni Posted September 22, 2023 Posted September 22, 2023 Ја мислим сви. Укључујући и Р јебену С. 2
radnik Posted September 22, 2023 Posted September 22, 2023 Kako bih mogao saznati da li mi je gotova presuda za saob. nezgodu? Zbog placanja novcane kazne. Bila nagodba, rekli mi ne placaj nista do presude. Urucenje nije moguce zbog razlicite adrese LK i onoga gde sam stvarno. Ima li online ili da odem do Ustanicke?
napadaj Posted September 22, 2023 Posted September 22, 2023 Ovde možeš da proveriš da li je presuda doneta i ekspedovana, da ne bi išao džabe do suda. https://portal.sud.rs/cr/tok-predmeta 1
Recommended Posts