June 3Jun 3 32 minutes ago, Svemir Zeka said:Nemam dovoljno mesta u stanu Pa imaš pod, na njemu radi...staviš neku prostirku i udri, ne treba ti posebna soba za to.
June 4Jun 4 7 hours ago, Rudolf Pingvinoglu said:Pa imaš pod, na njemu radi...staviš neku prostirku i udri, ne treba ti posebna soba za to.O tome se radi, nemam praznih kvadrata bukv da se ispružim. Nema gde joga, probala sam
June 4Jun 4 mene je ,,secnulo,, u ledjima pre dve nedelje ali proslo je za 5 dana..nemam herniju nego nelecene skoliozu i kifozu pride u poslednjih 4-5god sam jako neaktivna..malo bicikla i planinarenja ne racunam..kor,ocigledno, u uzasnom stanju...jednom sam se usinula od 5 Tibetanaca u tri ponavljanja
June 4Jun 4 50 minutes ago, ivy said:mene je ,,secnulo,, u ledjima pre dve nedelje ali proslo je za 5 dana..nemam herniju nego nelecene skoliozu i kifozu prideu poslednjih 4-5god sam jako neaktivna..malo bicikla i planinarenja ne racunam..kor,ocigledno, u uzasnom stanju...jednom sam se usinula od 5 Tibetanaca u tri ponavljanja Smejem se zbog toga kako si to rekla. Jednom sam i ja najebala posle joge. Moje sestra isto. S tim što ona ima i diskusherniju, ja (valjda) ne. Ali fakat smo ove sjebale kičmu od vežbi za kičmu. Meni se stabilizuje za nekoliko dana, ako me boli namažem blokmax, ako je baš gadno ili se ušinem, ako ne, trpim na suvo. U najgorem stanju sam bila posle druge trudnoće, to ima da se nosi tereta koliko hoćeš. Imala sam osećaj da su mi se rašrafile kosti, da tako kažem. Ali baš sam se brzo oporavila od struje i one neke lampe, to su mi radili. Kao rukom odneseno.
June 4Jun 4 1 hour ago, Svemir Zeka said:O tome se radi, nemam praznih kvadrata bukv da se ispružim. Nema gde joga, probala sam Kakva te joga ženo spopala, sve je Kinez izmislio. Treba ti možda metar kvadratni, naći ću ti i bolje mada je ovo za potrebe leđa dosta okej. Svako može da skapira, mogu da rade i babe tako je i smišljeno, samo da raduckaš svaki dan i promena će doći. To mi je izvalio moj šaman za kičmu, ustvari kako sve češće čujem svačiji šaman. Edited June 4Jun 4 by Hermetico
June 4Jun 4 Ne znam šta je ovo, ali moj sin radi vežbe za kičmu kod kuće. Znači imaš deo gde legne na leđa i treba sa se pridiže. Jedva smo mu našli mesto, a njegove raširene ruke su još uvek manje od mojih. O tome pričam.
June 4Jun 4 10 minutes ago, Svemir Zeka said:Ne znam šta je ovo, ali moj sin radi vežbe za kičmu kod kuće. Znači imaš deo gde legne na leđa i treba sa se pridiže. Jedva smo mu našli mesto, a njegove raširene ruke su još uvek manje od mojih. O tome pričam.Aha, nisam razumeo da o tome pričaš, izvini. Razumeo sam brate o čemu pričaš, isto toliko mesta imam u kući. Veruj da razumem. Kad sam pitao svog gurua Vladu koji mi je nameštao kičmu šta da vežbam rekao mi je ćigong. I ja sam to vežbao tako s jutjuba, ne treba kvadratura jer se ne leži nego stoji i manje više ne mrdaju noge, a cela je fora valjda da kičmu i sve ostale ekstremitete ligamente tetive sve opustiš u stojećem stavu, kolena opustiš stopala leđa vrat, kao da si obešen o nebo. I onda radiš ta istezanja razna, mene više ne bole leđa ni približno kao pre, pa, debil kakav sam, ne radim više redovno. Ali inače je mega koristo za kičmu i živce, što je vrlo povezano. Sigurno se sto puta bolje skapira sa učiteljem, ali moje iskustvo je da se dovoljno skapira i s jutjuba da itekako pomaže. Mora samo da se radi svaki dan, vremenom će početi da 'deluje'. A traje 15 minuta, tako da valjda može svaki dan. Rambo Amadeus je pričao nedavno da to vežba, reko manje više isto ovo što sam reko ja. Leba ne traži, nije teško, ako nemaš mesta za jogu možda može da ti pomogne. A meni je preporučeno nevezano za mesto, jednostavno kao najbolja stvar za kičmu koja postoji. Defintivno mogu da vidim zašto i jeste mi mnogo pomoglo. Retardiran sam što više to ne radim, ne samo da je pomoglo s leđima nego sam tad za godinu dana skinuo tipa 15 kila koje bi sad bilo mnogo dobro da opet skinem.
June 4Jun 4 Gledam ovaj video, neke od ovih vežbi su u u jozi, samo stojeće.Ona koja je ležeća, a koja je mene sjebala, nije zbog položaja, nego zbog brzine promene položaja. Pošto moja tetka (instruktor) nije imala strpljenja pa je prešla na mutant jogu s auerobikom, gde skačeš ko budala na joga vežbama, gde treba da su usporen.Sama vežba je ležanje na leđima sa savijenim nogama u kolenima, malo se zaljuljaš napred-nazad (to mi je baš prijalo), a onda ideš na jednu stranu nogama i kukovima, i dalje savijeno, a gornjim delom na drugu stranu, pa naizmenično. Edited June 4Jun 4 by Svemir Zeka
June 4Jun 4 Nemam diskus herniju makar ne dijagnozu, ortoped mi je jednom razočarano nakon magnetne rekao "kičma vam je zdrava", ali često me nešto štrecne u donjem delu leđa, pogotovo u poslednje vreme, a znam i zašto.Uglavnom, moje iskustvo sa tako nekim nejasnim simptomima koje imaju veze sa sedenjem ili neaktivnosti je da samo jačanje pomaže, dok sam išao u teretanu i radio npr. ono rumunsko mrtvo dizanje, to je bilo strava i za jačanje i za fleksibilnost, što verovatno isto utiče. Nisu potrebne uopšte sumanute težine. Međutim kako sam prestao da idem polako je krenulo da se vraća, tako da u suštini vidim na sebi u praksi da je to najveća razlika. Zanimljivo je da sam u teretani postao vidno fleksibilniji nego recimo nakon dosta dugo redovne joge. Moguće je da je jedno i drugo u kombinaciji bilo najefektnije.Treba biti oprezan ipak sa savetima, jer čak i od terapeuta sam dobijao drugačije informacije, da npr. lekari previše često lako donose zaključke, ali da nije uvek baš lako znati šta je problem (ok druga je stvar ako ima nalaz magnetne). Takođe video sam preporuku za plivanje, meni je rečeno prsno nikako, pa posle da može prsno, ali samo ako se zaranja, a ne da se drži glava iznad vode non stop. Treba paziti na detalje kod saveta. I na to ko ih daje.Kad sam prvi put imao problem doduše, tad mi je pomoglo da idem na terapije. Nešto je od previše sedenja bilo zaglavljeno, pa me je masirala 20 minuta. Prvo sam ustao i pomislio sad je još gore, ali nakon šetnje kao da je nešto kvrcnulo i tu se opustilo. Međutim nakon toga jok.
June 4Jun 4 dobar fizioterapeut i vezbe, kretanje, naucio na tezi nacin. sad me ledja podsecaju da treba da vezbam, win/win realno, vratio sam se u formu od pre 20 godina.
June 4Jun 4 19 hours ago, Rudolf Pingvinoglu said:@Grunf @brusli@Zaboravan @Shan Jan hvala svima! Što se vežbi tiče već sam počeo sa njima, one laganije za istezanje i par komada za snagu. Kapiram da će to od sada morati da postane deo rutine, tako da to nije problem.@Grunf kada kažeš da sto za dekompresiju prija, da li si osetio trajnije slabljenje bola pri njegovom korišćenju? Ili je to više relaksaciona priča, prija dok ti rade a onda se opet vratiš u prethodno stanje?sto za dekompresiju ide tek da prodje bol. prosto prija dok traje i posle kad ustanes se osecas lakse.
June 4Jun 4 6 minutes ago, Grunf said:sto za dekompresiju ide tek da prodje bol. prosto prija dok traje i posle kad ustanes se osecas lakse.Zahvaljujem, izgleda da ne bi bilo loše probati to tako da vežbe mogu da se rade bez bola. Posle koliko tretmana si osetio smanjenje bola?
June 4Jun 4 kazem ti, prvo sam odradio 12ak terapija lasera, struje, magneta i masaze, da potpuno prestane da boli, pa tek onda ides dalje na vezbe i dekompresiju.
June 4Jun 4 Da, ne vezbas dok je akutna upala i bol. I nemoj na svoju ruku vezbe, prvo kod fizijatra i fizioterapeuta. Edited June 4Jun 4 by precog
June 4Jun 4 Moj trener visi naopačke sa onim kukama za noge, njemu prija, ali kad prestane polako mu se vrate stvari.Ja sam pretežak pa mi je i neprijatno tako da visim a bogami malo mi je i teško da se otkačim .On kaže da mu dosta pomaže, ali on je čovek i u formi već dvadeset godina.Ja sam posle duže pauze počeo da treniram i tek posle godinu i po smo ubacili leđnjake i malo adresiram trbušnjake i core. Ide polako. I iako je čovek školovan i dugo se time bavi nekad zaboravi da moram da pazim leđa, kolena, i to. I moram da ga podsećam na to, jer ako radim nešto što ne prija par dana ne mogu da vežbam. Ali nisam imao event da se ukočim ili problem imam gotovo četiri godine mislim.