renne Posted October 30, 2013 Posted October 30, 2013 Ovo se garant neko sprda. očigledno, čim zna za idnijeve fore
nisam ja Posted October 30, 2013 Posted October 30, 2013 Lindor extra dunkel. Nisam fan punjenih al ovo je klasično jebalaštvo. Tzv cool on the outside, hot in the middle.
Indy Posted October 30, 2013 Posted October 30, 2013 Što bi rekao Indy: ajd doviđenja +1Nadam se da ti je ta kafa bez secera. :D
Aineko Posted October 31, 2013 Posted October 31, 2013 Nisam upućen, jel ideja da se vrši kolektivni mobing nad novim članovima foruma? ja vrsim mobbing samo nad novim clanovima koji znaju da konzumiranje GMO rezultira deformacijama u petom kolenu
keksi krem Posted October 31, 2013 Posted October 31, 2013 (edited) Keksi, umešno si kakao na ovom topicu, i to dosta i polagano, do najsitnieg crevca opisao...Hteo bih da te ovo upitam: Kako se najskuplja zrna kafe dobijaju od izmeta životinje toddy cat (azijska cibetka palmašica), da li postoji životinja koja isto tako nakon što pojede sa drveta theobromae cacaoa (drvo zvano kakao hrane bogova) sasvim prirodno unapredi zrno kakaoa do takve izvrsnosti da ono još više dobije na aromi i tim kvalitetima koje hvališ da se tako dobiju najizvrsnija zrna u rangu najskuplje kafe?Ne postoji...sirovo kakao zrno je otrovno i zivotinje ga izbegavaju, jedino majmuni i poneke ptice jedu onu debelu koru unutar koje se nalaze zrna, i takodje pulpu kojom su ona prekrivena, ali sama zrna ne diraju...Zaista skupo.A da li postoji mogućnost da kupim kakao direktno od individualnog poljoprivrednog proizvođača?Jedino ako zelis da narucujes direktno iz Latinske Amerike ili Afrike, ali tek bi to onda ispalo skupo...jednostavno kvalitetan kakao prah je nemoguce naci po pribliznoj ceni kao ovaj obican u supermartketima...Ne vidim zbog čega je toliki problem uklopiti ukus kakao-a, lešnika i meda, ti postavljaš taj problem kao da je nerešiva jednačina. Jeste možda nešto komplikovanije nego sa običnim šećerom, ali je daleko od nerešivog.Ne vredi, ocigledno ne kapiras kako treba ili namerno trolujes...med kao osnovni zasladjivac ne moze biti ni u jednom konditorskom proizvodu...med kao jedan og glavnih sastojaka koji gradi primarnu aromu moze bez problema biti u bilo kom konditorskom proizvodu koji ima cilj da aroma meda bude dominantna, ali i u takvom proizvodu secer ce biti osnovni zasladjivac, a med ce imati neku vazniju funkciju (izgradnja primarne arome)...kada naucis da razlikujes sta je osnovni zasladjivac, a sta graditelj primarne arome proizvoda, onda ce ti biti jasno zasto med ne moze biti zamena za secer, jer ta dva zasladjivaca igraju razlicite uloge i bez obzira koliko im je profil slican, potpuno se drugacije ponasaju u prisustvu drugih sastojaka i nikada ne mogu biti alternativa jedno drugom...po stoti put ponavljam, ovde pricam iskljucivo o konditorskoj industriji...Lično, to korišćenje meda smatram plusem u odnosu na italijansku plazmu, iako talijanska sadrži neke druge pluseve. Takođe, ne sviđa mi se korišćenje industrijske destroze (iako recimo bodibilderi smatraju dekstrozu važnim hraniteljem svojih mišića), priznajem samo desktrozu koja se uzima preko prirodnog voća, kroz prirodno ceđene sokove recimo.Samo sto plazma koristi mizerne kolicine meda, a uz to ga pojacavaju dekstrozom i samim tim cela prica u startu pada u vodu...mani ti te slike koje vidjas po kutijama keksa i koje te obavestavaju kako je nesto zdravo, hranljivo, kvalitetno i slicno...tu propagiras neki zdrav zivot, a padas na jeftine marketinske trikove...slatkisi nisu lekovi i njihova svrha je veoma jednostavna, a cilj je uvek da se postigne superioran ukus...kakav si nemac pojma, najlepse zelje od 200g su samo losa kopija najlepsih zelja od 90g. kazi mu, keksi!Tako je...a nakon onog komentara uopste nije zasluzio da proba te dve Godiva cokolade :D Edited October 31, 2013 by keksi krem
Ajant23 Posted October 31, 2013 Posted October 31, 2013 Ne postoji...sirovo kakao zrno je otrovno i zivotinje ga izbegavaju, jedino majmuni i poneke ptice jedu onu debelu koru unutar koje se nalaze zrna, i takodje pulpu kojom su ona prekrivena, ali sama zrna ne diraju...Samo još jedno sitno potpitanje, a da li se pokušalo da se naprave derivati digestivnih sokova životinje toddy cat ili tih majmuna, koji bi unapredili najjača zrna kakaoa?Mislim, kao što si kakao zrna, odnosno kakao prah, kakao sirovinu i kakao proizvodnju, pedantno i obilato kakao po raznim kategorijama, na koje si ukazivao da bi na vrlo komunikativan i prost način približio slabo upućenom čitaocu, što me prosto oduševljava, kvalitetno naređao u svakom smislu, da li bi mogao malo više da špekulišeš kako bi ti kakao maštajući, više iz uglova koji ostaju skriveni od čuvenih proizvodnji, koji nisu toliko izloženi pogledu javnosti već su pre u domenu eksperimentalnih nagoveštaja, mogao da vidiš u budućnosti u smislu potencijalnog budućeg bubble effecta? Otuda moja pitanja zato što si do sada divno kakao, prosto zapanjujuće i na način na koji lično nikad nisam ni smatrao da se to sa toliko pažnje može činiti, izvanredno opisao :)
cmrlj Posted October 31, 2013 Posted October 31, 2013 Tako je...a nakon onog komentara uopste nije zasluzio da proba te dve Godiva cokolade :D uuuu al si ga kaznio. nisam jela najlepse zelje od 200, al jesam godivu, assuck je u pravu :D
darling Posted October 31, 2013 Posted October 31, 2013 Is this the best diet news ever? Eating plenty of chocolate can keep you SLIM
belch Posted October 31, 2013 Posted October 31, 2013 ovo mogu i ličnim primerom da potvrdim, četri meseca mi je (vrlo kvalitetna) čokolada bila glavna namirnica :) i izgubila sam 2kg
keksi krem Posted November 1, 2013 Posted November 1, 2013 (edited) Samo još jedno sitno potpitanje, a da li se pokušalo da se naprave derivati digestivnih sokova životinje toddy cat ili tih majmuna, koji bi unapredili najjača zrna kakaoa?Mislim, kao što si kakao zrna, odnosno kakao prah, kakao sirovinu i kakao proizvodnju, pedantno i obilato kakao po raznim kategorijama, na koje si ukazivao da bi na vrlo komunikativan i prost način približio slabo upućenom čitaocu, što me prosto oduševljava, kvalitetno naređao u svakom smislu, da li bi mogao malo više da špekulišeš kako bi ti kakao maštajući, više iz uglova koji ostaju skriveni od čuvenih proizvodnji, koji nisu toliko izloženi pogledu javnosti već su pre u domenu eksperimentalnih nagoveštaja, mogao da vidiš u budućnosti u smislu potencijalnog budućeg bubble effecta? Otuda moja pitanja zato što si do sada divno kakao, prosto zapanjujuće i na način na koji lično nikad nisam ni smatrao da se to sa toliko pažnje može činiti, izvanredno opisao :)Bez obzira sto se zajebavas, ali taj fenomen sa Kopi Luwak kafom je odavno inspiracija mnogih uzgajivaca raznih sirovina, ne u fazonu da traze zivotinju kroz ciji ce digestivni trakt odredjeni zrno prolaziti, vec kako da izvrse savrsenu selekciju i odaberu samo najkvalitetnija zrna...toddy cat bira samo najbolja zrna kafe i to je ustvari glavni fenomen kako uspe da prepozna samo ona zrna koja su bez najmanje moguce mane, a to ste se vise paznje posvecuje tome gde posle ta zrna prolaze pre nego sto ih ljudska ruka pokupi, ipak nije toliko vredno paznje jer je zrno i tada potpuno neosteceno posto toddy cat samo gricka ljusku, a celo zrno koje proguta posle izadje napolje u takvom stanju kao da je bukvalno preradjeno na fabrickoj masini...zabluda je da boravak zrna u stomaku zivotinje i njegov izlazak kroz back entrance daju neku posebnu aromu, stvar je u tome sto je toddy cat napravio selekciju koju ni najveci poznavalac zrna kafe ne bi mogao sa takvom preciznoscu da odradi...a kad se pravi kafa od najsavrsenih zrna, nije ni cudo sto je odlicna...Isto kao sto je i sa tartufima slicna prica, jedino sto su psi izdresirani da ne jedu tu gnjivu kada je nadju, vec da je donesu gazdi, dok pored svinje uvek mora da stoji covek koji ce joj oteti gnjivu iz usta cim je ona pronadje, inace bi je momentalno pojela...dobro, kod tartufa je primarni cilj pronalazak, a ne selekcija, tako da je ono sto radi toddy cat sa kafom ipak na visem nivou...e sada, da toddy cat nije divlja zivotinja i da se moze izdresirati, sigurno ni ta zrna ne bi morala da prolaze kroz ceo taj proces, ali ovako ne postoji nijedan drugi nacin da covek dodje do tih savrsenih zrna kafe, osim da ceka da zivotinja odradi number two...Kakao zrna nikada nece moci da prodju kroz neki takav slican eksperiment, jer kao sto sam vec napisao, otrovna su i sve zivotinje koje dolaze u kontakt s njima ih izbegavaju, a jedino grickaju koru i jedu onu pulpu unutra, koja se ionako uklanja kada zrna prodju period fermentacije nakon njihovog branja...samo zrno ne moze nista da unapredi jer je su ionako criollo zrna savrsenstvo sama po sebi i gotovo svako ubrano zrno te sorte je znatno bolje od trinitario zrna, a svetlosnim godinama kvalitetnije od forastero zrna...posto si kakao da ti odgovorim, nadam se da si zadovoljan, jer bez obzira koliko ja kakao, i dalje mirise na cokoladu... Edited November 1, 2013 by keksi krem
wall Posted November 1, 2013 Posted November 1, 2013 Ja imam pitanje iz donje klase. :(Zašto mi je Simka Gianduja(?) ukusnija od bilo koje C čokolade.Da li imam problem?
garcia Posted November 1, 2013 Posted November 1, 2013 ja vrsim mobbing samo nad novim clanovima koji znaju da konzumiranje GMO rezultira deformacijama u petom kolenu samo neka koriste GMO, imaće problema u petom kolonu :(
Recommended Posts