Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

Featured Replies

On 5. 1. 2026. at 12:58, aram said:
  On 5. 1. 2026. at 11:46, vracharac said:

Dobar dan. Lezi hoba od

ja kuvam hobu bez vode. samo u lonac, poklopis i ona pusti ljubicastu tecnost. okrenes par puta i gotovo je kad sva tecnost ispari, a ostane ljubicasti talog na dnu. onda je bacim u pekac na krupno seceni krompir i pokoji crveni luk, poklopim i u rernu na 160°C 90 minuta (par puta je okrenem u toku pecenja). desetak minuta pre kraja na onaj ljubicasti talog metem dve kasike mulja i peses na ploske seckanih cenova bluka, kad se luk zagreje podlijem sa 1,5dl belog vina i mesam da pokupi sve ono ljubicasto, pa time prelijem hobu.

Pitanje- da li ima razlike ako je hobotnica sveza ili prethodno zamrznuta?

Bas me intrigira recept- nikada mi ne bi palo na pamet da je stavim u praznu serpu i ukljucim, niti da bi pustila neku ljubicastnu tecnost… Pri tome ne izgori? Sta joj taj korak pripremanja cini?

Sorry, silna pitanja, ali bas me je zaintrigiralo. Ja je obicno na rostilju pravim (ako je sveza), ili prvo u kipucu vodu…

• Replies 7.6k
  • Views 750.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Sandradjer
    Sandradjer

Ode valdorf prvi. Jos krkaju. Uspela sam. Kazu pozdravi forumase i neka zovu na degustaciju slobodno   

• Ovo su Scotch pies koje sam pravio prije jedno mjesec dana. Prvi put sam pravio ovo tijesto od brasna i masti (svinjska i govedja 50/50). Tradicionalno punjenje je mljevena junetina ili ovcetina, nest

Posted Images

Pa mora da bude ili zamrznuta ili da je dooobro izlupaš, inače će biti ko đon. Dalmoši je uhvate za par krakova pa udaraju od stenu, a video sam i fazon bacanja sa krova na beton. Nikakva ključala voda, to je opet može učiniti žilavom. Dinstanje u sopstvenom soku je lepo omekša. Na srednju vatru dok ne pusti tečnost, onda još malo smanjiš, da tiho krčka. Ako treba smakneš poklopac za prst, da voda lagano ispari.

1 hour ago, aram said:

Pa mora da bude ili zamrznuta ili da je dooobro izlupaš, inače će biti ko đon. Dalmoši je uhvate za par krakova pa udaraju od stenu, a video sam i fazon bacanja sa krova na beton. Nikakva ključala voda, to je opet može učiniti žilavom. Dinstanje u sopstvenom soku je lepo omekša. Na srednju vatru dok ne pusti tečnost, onda još malo smanjiš, da tiho krčka. Ako treba smakneš poklopac za prst, da voda lagano ispari.

Hvala! I ja je lupam o stenu, taj deo mi je jasan, i ako je sveza idem na rostilj varijantu. Ali jedino sto znam da radim sa zamrznutom je da je ubacim u kipucu vodu nekih 40min, posle a la Gallega stil. Ne bude kao djon, moguce da omeksa posle nekog vremena kada dusu ispusti…

Zato me ovo interesuje, bas bi probala, ali ne razumem svrhu tog prvog koraka, mislila sam da nije mozda da se sveza nekako omeksa (bez udaranja i zamrzavanja…). Pretpostavljam da to sta ispusti je nekakav koncentrat ukusa…

Koliko okvirno traje taj prvi korak? Naravno, zavisi od velicine, koliko ih je, ali da li pricamo o minutima ili nesto blize sat vremena?

Za jednu od oko 1400 grama treba oko 35-45 minuta. Fino omekša, zatim se u rerni na niskoj temperaturi kolagen razloži. Ako voliš možeš na kraju da uključiš malo gril ili da digneš na 220.

Ed: to ljubičasto je esencija ukusa. Možeš, ako ti prija, da mu dodaš i malo ruzmarina ili timijana i naribanu koricu limuna.

Edited by aram

naisla sam na dobar recept dok sam skidala magazine umjesto da radim, serujem kao sliku izvadjenu iz pdf-a.

kokos prevlada nad pasuljem, limeta i djumbir prave bas fin kontrast (samo bih sljedeci put mozda stavila svjez umjesto przenog djumbira)

rijetka prilika da ucestvujem na topiku al kad su vec i pasulj i kokosovo mlijeko u konzervi, moj nivo, morala sam da je iskoristim.

1.png

Evo pasulj i iz drugog ugla. Verovatno moj sutrašnji obrok.

Koja je razlika izmedju perkelta i gulaša?

Gulaš je ređi, perkelt gušći, više kao sos.

• 4 weeks later...

Autentična Carbonara

• 3 weeks later...

Da li neko možda zna kako se ovo priprema? Laički bih rekao da se kratko blanšira, a potom u tiganju ili voku kratko preprži ili glazira, ali bih jako cenio ako neko ima inside info, ili je jednostavno maher - ovaj side dish mi je najomiljeniji deo odlaska u Ikeu.

Ne znam kakav je ukus tog jela niti tekstura sastojaka, pa samo mogu da nagađam.

Pretpostavljam da bi za pripremu koristio smrznute boranije i prethodno pripremljene pasulje, verovatno iz konzerve.

Za boraniju je dovoljno kratko blanširanje, pa finiš na tiganju. Za mene je najukusnija da se zarumeni na puteru.

Pasulj iz konzerve takođe može ditrektno da se greje na masnoći, ali je tvrđi od boranije, pa bi ga, za slučaj da treba da se približi boraniji po mekoći, prethodno trebalo dodatno prokuvati, verovatno 10ak minuta.

On 9. 3. 2026. at 19:46, zorglub said:

Da li neko možda zna kako se ovo priprema? Laički bih rekao da se kratko blanšira, a potom u tiganju ili voku kratko preprži ili glazira, ali bih jako cenio ako neko ima inside info, ili je jednostavno maher - ovaj side dish mi je najomiljeniji deo odlaska u Ikeu.

isto ovo sto je ras napisao. ja inace pravim takve stvari, ali nisam sa pasuljem, ali moze i to iz konzerve. ne znam da li si nekad jeo kinesku zelenu boraniju. ima je u blokovima da se kupi, na kineskoj pijaci ili u prodavnicama njihovim. odlicna je. mora da se blansira ili kuva na pari, ja je kuvam na pari. 10-ak min. maksimalno jer je posle bacam u vok. moze i smrznuta zelena boranija, ali ova je bolja 100x

ali kod mene ne izgleda ovako 'minimalism' kao to sto si okacio. ne sumnjam da je ukusno - ulje ko zna koje je i to mu je sigurno dalo smek, buduci da nema nista specijalno osim soje. kod mene se nekako sve budzi i super je, a siguran sam da je cesto mnogo bolje manje.

Samo za sebe je onako, ali uz piletinu je savršeno, a pritom neviđeno dobro ide uz onaj njihov sos od brusnice, šta li je.

ja pravim nesto slicno. povrce skuvam na pari, boranija i grasak 10ak minuta, brokoli 5, bob i pasulje iz konzerve ubacim par minuta pred kraj da se podgreju. pravim u serpi sa onom lepezom na nogice pa kad je gotovo izvadim povrce s lepezom, prospem vodu s dna serpe, vratim povrce dok je jos vrelo, posolim, dodam malo mulja il kockicu putra, zacepim serpu i tresem i bubam da se sve sjedini i da masnoca i so stignu svugde i tako jedem. volim da mesam to povrce, ubacujem sve i svasta.

ova stranica će mi doći glave