Jump to content

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

Featured Replies

Dobra ideja, probacu sa leblebijama i golicom.

Bademi poprskani maslinovim, posoljeni, sa svezim, sitno seckanim zacinskim travama ruzmarinom i m.dusicom, posuti malo ljutom alevom... kratko tostirani...mmmmm

Leblebije nesto slicno bilo i preukusno

• 3 weeks later...

Žućenicu izblaniširati, iseckati, skuvati tonu jaja, isitniti i pomešati, sipati maslinovo ulje, sirća, pobiberiti, posoliti, staviti u frižider i sačekati da se ohladi i sjedini.

9 hours ago, Anonymous said:

Žućenicu izblaniširati, iseckati, skuvati tonu jaja, isitniti i pomešati, sipati maslinovo ulje, sirća, pobiberiti, posoliti, staviti u frižider i sačekati da se ohladi i sjedini.

volim!

moze i ovako - zucenicu izblansirati, procediti i ostaviti u serpi s poklopcem. obariti krompir, iseckati nesto sitnije nego za klasicnu salatu s lukom, ubaciti u blansiranu zucenicu, tome dodati dimljenu skusu, zaciniti (mulje, so, biber, sirce), poklopiti i dobro istresti serpu da se unutrasnjost fino izbuba i sjedini. moze se ohladiti a moze se jesti i toplo, zavisi od afiniteta i strpljenja. ko voli moze dodati kuvano jaje, sitno seckan kiseli krastavcic, saku kapara (moj favorit), mladi cluk....  sve radi odlicno. 

u nedostatku zucenice moze se koristiti i drugo lisce. ako se koristi rukola, mladi spanac ili neko drugo nezno lisce, ne blansira se nego se samo ubaci u vreo krompir (sa ostalim sastojcima) i dobro izbuba u serpi. 

sta je zucenica?

ovako ko anonimusovu zucenicu, tako je moja baba kuvala sparoge, i to se smatralo bogzna kakvom delicijom, jedino bez frizdera.

4 hours ago, darling said:

sta je zucenica?

ovako ko anonimusovu zucenicu, tako je moja baba kuvala sparoge, i to se smatralo bogzna kakvom delicijom, jedino bez frizdera.

cikorija. 

meni gugl daje maslacak

ne znam, ja mislim da je ovo zucenica, vrsta salate, cikorije. ima vise sorti a zucenica bi trebala biti ovo. 

1280px-Cicoria_catalogna%2C_Italia%2C_supermarket.jpg

stvarno liči na maslačak :D

ja znam samo za ovu cikoriju

cikorija.jpg

Jok, žučenica je maslačak. Bere se nožem odma pri zemlji, nije tako uspravna. 

Tako moja baba iznela salatu od žučenice nadničaru, ovaj kaže: ja da sam naučio travu da pasem ne bi u nadnicu išo. 

28 minutes ago, renne said:

stvarno liči na maslačak :D

ja znam samo za ovu cikoriju

cikorija.jpg

ima ta, ima ova gore, ima i neka ljubicasta. ja sam mislio da se radi o ovom sto sam stavio. to se nalazi nekad po radnjama i obicno se blansira, retko se jede sveze osim ako se mesa s drugim liscem, dosta je gorko. 

@Anonymous hajde kad stignes resi dilemu. ti si kuvao, znas na sta si mislio. ovako mozemo da nagadjamo sutra.... 

Edited by adam

@adam

ja kad cujem cikorija prvo pomislim na ovo

750x550-cikorija.jpg

ja kad cujem cikorija, prvo pomislim na divku :)

@darling

pa da..to se pravi od ove biljke sto sam okacila...mada je i ona iz porodice maslacka

Edited by ivy

ja kad cujem salata od maslačka, prvo pomislim na marka tomaša, a njega ne podnosim

izgleda da je ovo ivyno isto što i adamova žućenica u fazi cvetanja