September 28, 201410 yr otkinuo sam od humusa koji sam napravio, svaki put sve bolji. pojačao tahini i limun, a smanjio hcmulje i kumin u odnosu na ranije. sad imam jedno pola kile bamija (stiglo iz MK) i ne znam šta bi s njima, za sutra predlog? šta je kumin? kim?
September 28, 201410 yr otkinuo sam od humusa koji sam napravio, svaki put sve bolji. pojačao tahini i limun, a smanjio hcmulje i kumin u odnosu na ranije. sad imam jedno pola kile bamija (stiglo iz MK) i ne znam šta bi s njima, za sutra predlog? Ako si u fazonu da praviš džambolaju ili nešto od te južnjačke kuhinje, idu bamije u to. One u principu zgušnjavaju, puštaju neku svoju uslovno rečeno sluz i možeš da praviš nekakve paprikaše, gulaše i sl., a da ne stavljaš brašno ili kakvu god zapršku.
September 28, 201410 yr kapiram da one klasicne, sa junetinom i paradajzom znas i bez mene, a jesi probao pakoru nekad da pravis od bamija?
September 28, 201410 yr pakora ti je povrce u testu, pa przeno na ulju. e sad, testo je od brasna od slanutka (leblebija) u koje se doda, na 250gr brasna, kasicica kurkume, kasicica mlevenog korijandera i kasicica ljute mlevene paprike. ili vec tako nesto iskombinujes po ukusu. umutis to sa vodom (osim za bamije) da bude retko, provuces povrcku kroz to i kratko przis u vrucem ulju. onion rings npr. odlicna grickalica. bamije idu u suvu mesavinu brasna i zacina. raseku se pazljivo uzduz na cetvrtine, posole neposredno pre przenja i cim pocnu da vlaze od soli, provaljaju kroz brasno, pa na ulje. kad nemam brasno od slanutka pomesam obicno i belo kukuruzno, isto je super.
September 28, 201410 yr nisam u Luizijana fazonu, neću džambalaju, hoću nešto levantsko ili magrebsko. nešto sam guglao, ali slabo inspiracija. kontam da ću se držati klasike, samo ću umesto junetine da ubacim jagnjetinu i napravim podlogu od bulgura kojeg sam takođe navukao iz MK (živeo Ramstor, turski lanac supermarketa) sviđa mi se i ovo sa pakorom, to moram da probam, pošto sam još tri paketa bamije zamrznuo. jedan je rezervisan za begovu čorbu, ali moram da navatam matoru koku za to @ tihajeza nije isto. kim je Carum carvi , ono što koristi evropska kuhinja, što stavljamo na peciva i neka mesa kumin liči, ali samo oblikom, ima potpuno drugačiji ukus. koristi se na Levantu, u indijskoj kuhinji, severna afrika takođe. latinski Cuminum cyminum
September 28, 201410 yr kumin je vrlo neobičan začin i razumem da ga neki ljudi neće upotrebiti nakon što ga isprobaju. ne liči na druge začine koji su nam dostupni a navika je čudo. jak je pa se može dogoditi da izdominira jelom. meni je trebalo oko godinu dana da ga mu. povremenom i obazrivom upotrebom, odredim količinu i ulogu u jelima koje pripremam. Edited September 28, 201410 yr by pacey defender
September 28, 201410 yr Tačno, a i treba uvek početi s mlevenim kuminom, jer je u zrnu nezgodan za onog ko ne voli taj ukus, pošto to zrno uvek ostane neraskuvano i onda kada ga zagrizeš u jelu osetiš jak ukus kumina, što se mnogima neće dopasti.
September 28, 201410 yr Mleveni kumin je najbezbedniji u gulašima i utrljan u pečenja, tu najmanje može da se desi da ukus neprijatno iskoči.
September 28, 201410 yr treba uvek početi s mlevenim kuminom, jer je u zrnu nezgodan za onog ko ne voli taj ukus, treba uvek početi sa kuminom ručno istucanim u avanu, kao i sa kimom, biberom, kardamomom.... od kad imam avan, svaki put kad uzmem nešto unapred samleveno shvatim koliko je to bezveze u odnosu na pravu stvar
September 28, 201410 yr To jes, al ja nikako da završim jebeni avan :( Onomad sam kardamom za sladoled tucao u šolji za kafu varjačom, i to tanjim delom, plus kroz stisnutu šaku koja pokriva šoljicu, da ne leti okolo. Trebalo mi je jedno 20 min za desetak semenki.