Jump to content

Yokoso! Japan

Featured Replies

• Author

Cormorant Fishing. Kazu, tradicija je stara 1,300 godina. Od maja do kraja oktobra ima ribe a izmedju toga je full time job da se ptice uzgajaju i dresiraju. Nabavljaju ih preko vladine agencije, kormorani se "uvoze" sa Hokaida (Sapporo), kastriraju i onda tek mogu da se dresiraju.Da nije vladinog ucesca i kontrole, doslo bi verovatno do pomora ptica. Ovako su dozirane na kasicicu.Evo njihov sajt, oni imaju bolju opremu za fotografiju od mene, ja imam samo 4 slike za ovde a ostalo su video (koji ne mogu da upload).http://www.city.gifu.gifu.jp/kankou/08_eng_01.htmlOvo je sustina. Kada naidje camac sa vatrom, riba ispod se probudi, iznenadi i zbuni a kormorani su prirodno + izvezbani da je uoce, zagnjure i uhvate. Onda im "operater" rucno vadi ribu iz grla i vrati pticu nazad u vodu da hvata josh.korm.JPGZa to vreme, "pecarosi" kao ja sede na ovakvom brodu (ima 20 brodova, punih turista, 99.9% Japanci):korm0.JPGNije ni lose, ovo su moje kolege sa zenama:korm1.JPGOvi camci sa vatrom razviju "u strelce" i ptice hvataju probudjenu i iznenadjenu ribu. A turisticki brodovi ih prate bocno:korm2.JPGSve traje 90 minuta i kosta 4000Y (oko 35US$).

• Author

Evo malo iz Shinkansena, prosli ponedeljak.Ima stjuardesa koja prodaje hranu (laku) i napitke, ima i piva i vina. Cene su kao i svugde, nema dranja.shin1.JPGObrati paznju na seat pitch. Sa takvim razmakom sedista, avio kompanije, pogotovo low-cost, bi trebale da imaju 20-40% vise aviona i posada. Shinkansen, that's the way to travel.Mt Fuji, sneg polako navlaci kapu:shin2.JPGOnda, obicnim gradskim vozom (u kojem nije guzva jer je snimljeno u sred bela dana). Svi vozovi imaju W-Fi. Vidi tipa koji radi na laptopu. Ostali ili kunjaju ili gledaju TV serije na mobilnim telefonima. To su specijalno spremljene serije, epizode traju po 2-3 minuta. Ili citaju knjige ili manga stripove.shin3.JPG

• Author
ako smemo da izvoljevamo, mogao bi jedan serijal o tech gadgetima. cenim da postoji cela riznica spravica koje su za japan market only.
Neces mi verovati ali sam se danas setio ovog posta. U robnoj kuci.Umesto gadgeta (sprava za ljustenje jabuka koja kovrdza ljuske) evo nesto svakodnevno i sto svako zna.Ujed hladne klozetske daske u zoru. Zavisno od pola, neki to osete i cesce.Ovo je WC u firmi, tako je i po mnogim stanovima. Toplo, blago, zagrejano, daskano:solja.JPGIma tu nekoliko kombinacija i komandi, glavna stvar je - daska je zagrejana. WC-i u stanovima imaju prikljucak za sediste (sa uzemljenjem). Sama solja je ista kao i svugde, samo sediste je "high tech".Vidi cene (samo sediste, nista keramika), 650US$:WC3.JPGPazi sad - ako sediste solje nije high tech, vidi ove TV flat screen, 20". Jeftiniji su od sedista solje!WC2.JPGJos nesto, kupatilo se zamagli od pare i ogledalo treba da se obrise da bi se video u njemu. Ne, ako imas japansko ogledalo, sa nevidljivim grejanjem, ne kao zadnje staklo kola sa zicama koje se vide, tacno tamo gde ti treba:WC-1.JPG

neko onomad izvoleo hteti videti japanske devojke u letnjim haljinama :) accessories3ec2.jpgaccessories4hj5.jpgchainsandnecklaces5wk5.jpgchainsandnecklaces8ji1.jpgchainsandnecklaces9xk3.jpgcorsagesandbrooches3co0.jpgheadwear7oe7.jpg

Neces mi verovati ali sam se danas setio ovog posta. U robnoj kuci.Umesto gadgeta (sprava za ljustenje jabuka koja kovrdza ljuske) evo nesto svakodnevno i sto svako zna.Ujed hladne klozetske daske u zoru. Zavisno od pola, neki to osete i cesce.Ima tu nekoliko kombinacija i komandi, glavna stvar je - daska je zagrejana. WC-i u stanovima imaju prikljucak za sediste (sa uzemljenjem). Sama solja je ista kao i svugde, samo sediste je "high tech".Vidi cene (samo sediste, nista keramika), 650US$:Pazi sad - ako sediste solje nije high tech, vidi ove TV flat screen, 20". Jeftiniji su od sedista soljeJos nesto, kupatilo se zamagli od pare i ogledalo treba da se obrise da bi se video u njemu. Ne, ako imas japansko ogledalo, sa nevidljivim grejanjem, ne kao zadnje staklo kola sa zicama koje se vide, tacno tamo gde ti treba:
:Hail: mnogo slatka ona blago klempava stujardesa u shinkasenu :wub:
  • Author
:Hail: mnogo slatka ona blago klempava stujardesa u shinkasenu :wub:
More, perverznjaku jedan, dacu ja tebi.....josh:shinkansen3.jpgOvo je da ilustruje kako mnoge JP zenske imaju krive noge. Kazu, objasnjenje je nacin na koji klece/sede na tatami mat dok su deca.
  • Author

Danas, Korankei za posmatranje i uzivanje u jesenjim bojama.kk1.JPGkk2.JPGkk4.JPGOvo je sa postera koji su uradili profesionalci, kako izgleda danju i nocu. Moja kamera ne moze lepo da uhvati noc.Nije zapaljeno, tako izgleda kad se upale svetla. Video sam samo mi treba skuplja kamera da to uhvatim:kk3.JPG

Danas, Korankei za posmatranje i uzivanje u jesenjim bojama.
boje... :wub: nestvarno.
  • Author

Customer service.Taksisti i vozaci autobusa, vozova nose bele rukavice. Tacnost prevoza je legendarna. No tips.busdriver.jpgJapane , Japane, kako si me razmazio.

• Author

Retka i dragocena...deca u Japanu.U Novembru je "Shichi-Go-San" 7-5-3 godina stara deca se, u proslavu srecnog detinjstva, odenu u tradicionalne nosnje (kosta 250$ u salonu da ih ovako udese) i izvedu se u Meiji Jingu hram u Yoyogi parku.Roditelji ponosni na svoju lepu i slatku decu, rastapaju se od miline kad ih neko slika. Ovoj su maloj rekli (mislili su da ne razumem) "Nemoj da si ozbiljna dok te slikaju". U pozadini se vidi kako neko isto slika necije klince.753-1.JPGBrat i sestra, 7 i 5 godina:753-2.JPG

Yoyogi, dve stvari:Tvoja priča o lovu sa kormoranima podsetila me je na jednu veoma hermetičnu pesmu Macuo Bašo-a: "Bilo je lepo,a sada sam tužan.Lov s kormoranima",ako sam dobro preneo po sećanju: a u zbirci Vladimira Devidea bilo je i objašnjenje da je lov sa kormoranima "nužno zlo", koje je u pesniku probudilo sentimentalnost prema ptici kojoj se hrana otima iz usta. To me dovodi do pitanja: kakav je odnos prema životinjama u Japanu? Ima li lutalica? Drže li ljudi ljubimce?I drugo:Piše na vikipediji da na obodu Yoyogi parka postoji kamp za beskućnike, ali da je čak i to mesto pitomo i sređeno. U čemu je fora, šta je to, kako izgleda?

Edited by vasudeva418

• Author
Yoyogi, dve stvari:Tvoja priča o lovu sa kormoranima podsetila me je na jednu veoma hermetičnu pesmu Macuo Bašo-a: "Bilo je lepo,a sada sam tužan.Lov s kormoranima",ako sam dobro preneo po sećanju: a u zbirci Vladimira Devidea bilo je i objašnjenje da je lov sa kormoranima "nužno zlo", koje je u pesniku probudilo sentimentalnost prema ptici kojoj se hrana otima iz usta. To me dovodi do pitanja: kakav je odnos prema životinjama u Japanu? Ima li lutalica? Drže li ljudi ljubimce?I drugo:Piše na vikipediji da na obodu Yoyogi parka postoji kamp za beskućnike, ali da je čak i to mesto pitomo i sređeno. U čemu je fora, šta je to, kako izgleda?
Lov sa psima nije da se oni najedu nego da uhvate i donesu divljac. Lov sa kormoranima je 1300 godina stara tradicija.Nema jednog jedinog psa ili macke lutalice. Nikad i nigde. Kucnih ljubimaca ima po kucama (u stanovima retko, ako body corporate dozvoli, kao i svugde). Psi su mali, uvek na leash.Obod Yoyogi parka za beskucnike: ima ih 5800 (beskucnika) u Japanu. Imaju svoje plavo pokrivene satore, imaju i BBQ, video sam ih da prave svoj party, sa muzikom ali nema dece da zive u tim uslovima. Cisto i izgleda kao sator za alatke za odrzavanje parka. Koriste WC od parka. Nema te nepravde koja bi nekoga sa decom isterala u tako nesto. Generalno, smatra se, to su ljudi poremecenog uma koji su se u toj situaciji nasli svojom voljom ili odbijanjem bilo koje pomoci.Japanci mogu da piju ali ne mogu da se navuku i postanu alkoholicari. Kako, ne znam. Kad vidis te beskucnike, pred njima je boca caja a ne alkohola. Nemaju alcohol-related problems kao na Zapadu, ni oni niti bilo ko.Nema jednog jedinog prosjaka u Japanu.Uh, od 200 GB slika, sigurno ima i neka odatle. Probacu da nadjem.
  • Author
Yoyogi, kako je namesten prosecan stan u Japanu? Pretpostavljam da se drze tradicije, ali ne verujem da u male stanove mogu da ubace paravane?
Stanovi se kategorizuju po velicini kao 1K, 1LDK, 2LDK, 3LDK....K = kitcenL = living roomD = dining room1K je garsonjera (22-24sqm), 1LDK je jednosoban (36-44sqm). Moj stan, 2LDK, (2 sobe, kuhinja i odvojeni WC i kupatilo, 56sqm + 8sqm balkon) prazan, kad sam se useljavao. Kupatilo je "wet room" - prskaj gde hoces, tus i kada, bez elekrticnih prikljucaka, bezbedno. Ima i odvod pare.Ima i sopstveno predoblje gde su masina za ves, lavabo i elektrikalije.Prakticno, u stanu od 56 sqm 3 osobe mogu da se kupaju, briju i neko da sedi u WC-u a da se ne vide i ne cuju. Sliding walls - mozes da prekombinujes stan kako hoces. Kvalitet gradnje je odlican.Drvenarija u Japanu (i namestaj) se prave samo od drveta uzraslog na 1600m+ nadmorske visine. Zato je sve tako kvalitetno. Nista topole u mocvari na farmi dole nisko pa onda iverica od njih. IKEA namestaj ne pali.condo5.JPGcondo4.JPGcondo3.JPGcondo2.JPGcondo1.JPG

Edited by Yoyogi

Yoyogi, moja opservacija glede kormorana nije bila glede isticanja kulturoloških razlika Japana i Zapada; siguran sam da bi Bašo isti haiku napisao i nakon lova na divlje patke.Da, Japanci ne mogu da postanu alkosi, ali im nedostaje jedan enzim koji brzo razlaže alkohol: koliko znam, Japanac se brže i temeljnije napije od Evropljanina. Kako piju Japanci - poslovni ljudi? Siguran sam da si bio na više od jedne muške večerinke sa pićem.

• Author
Da, Japanci ne mogu da postanu alkosi, ali im nedostaje jedan enzim koji brzo razlaže alkohol: koliko znam, Japanac se brže i temeljnije napije od Evropljanina. Kako piju Japanci - poslovni ljudi? Siguran sam da si bio na više od jedne muške večerinke sa pićem.
Stotinu puta, mozda 250 puta. Sitna je to cirka za nase pojmove. Ako je i velika (uglavnom mesanje pica u rasponu od 2 sata kada je sve pice uracunato u cenu, sta je da je) oni brzo pocrvene i tacno se vidi da piju ne sto vole nego sto je dzabe.Kad dodje do cirke, Japanci su goli i bosi. Pivo-dva i to je.Stolicnaya, kosta po obicnim radnjama 8US$. Na Zapadu, ta ista boca kosta 20-25US$.Ne zanima ih zestina, moze da se valja po ulicama besplatno, ne bi ih privuklo.