Jump to content
IGNORED

Greške u govoru, jezičke i logičke

bus

Recommended Posts

Posted

A jeste li čuli da neki dubioznost koriste kao sinonim za temeljnost? Dubiozno je razmotren plan za narednu godinu.

• Replies 123
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• расејан

22

• bus

16

• halloween

7

• dekss

6

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

^Čula sam. :isuse:A nekima se desi da kažu da im je knjiga nerazumna umesto nerazumljiva.

Posted
A jeste li čuli da neki dubioznost koriste kao sinonim za temeljnost?
manje vise svi fudbalski treneri i mnogi sportski novinari kod nas
Posted
^Čula sam. :isuse:A nekima se desi da kažu da im je knjiga nerazumna umesto nerazumljiva.
Као што сви редом користе реч "беспризоран" у значењу неугледан, грозан, никакав, све најгоре.А реч "беспризорни" је у СССРу означавала ратну сирочад, децу за коју није имао ко да брине. Био и филм са тим насловом, ваљда се приказивао и код нас. Филм заборављен, реч остала, значење заборављено.
Posted

Ah da, setila sam da postoje i jezički čistunci koji se umesto za čistotu zalažu za čistoću jezika.

Posted
A nekima se desi da kažu da im je knjiga nerazumna umesto nerazumljiva.
A i film im je kriminalan umesto kriminalisticki.
Posted
A i film im je kriminalan umesto kriminalisticki.
Видео сам тај филм, и јесте криминално урађен.Гледе чистоте и чистоће, зашто уместо? Није иста реч и не значи исто.
Posted
Ah da, setila sam da postoje i jezički čistunci koji se umesto za čistotu zalažu za čistoću jezika.
Zanimljivo, ja sam čuo upravo obratno, jer da je čistoća osobina fizičkog predmeta, dok se čistota odnosi na apstraktne, duhovne i duševne entitete, kao čistota ljubavi, vjere, misli, jezika, nacije, rase itd. itsl.
Posted
Zanimljivo, ja sam čuo upravo obratno, jer da je čistoća osobina fizičkog predmeta, dok se čistota odnosi na apstraktne, duhovne i duševne entitete, kao čistota ljubavi, vjere, misli, jezika, nacije, rase itd. itsl.
To je i smisao onog što sam napisala. Ono čistunci je trebalo staviti pod navodnike.
Posted

desetkovati."ekipa celzija je desetkovana", kad fali nekolko igraca.i magnovenje se jako lepo koristi, potseca na maglu, pa je garant nesto u tom smislu...

Posted
To je i smisao onog što sam napisala. Ono čistunci je trebalo staviti pod navodnike.
Prefina ti je ironija. Moraš kalibrirati malo da i mi prostodušni ukapiramo.
desetkovati."ekipa celzija je desetkovana", kad fali nekolko igraca.
Evo možda prigode da razriješim dilemu. Je li jedinica desetkovana kad je svaki deseti izbačen iz stroja, ili kad svaki deseti ostane u borbenoj gotovosti? Ako je to prvo, onda je već s jednim igračem manje Chelsea desetkovana.
Posted

pa ovo prvo.tebi ne bode usi kad to kazu za tim kom fali pola igrackog kadra?

Posted
pa ovo prvo.tebi ne bode usi kad to kazu za tim kom fali pola igrackog kadra?
Ma ja sam imao tu dilemu o značenju riječi. Odmah mi asocira šmajser kako desetkuje, de-setk, de-setk, de-setk, trata-rata-ta. Drogba, Čech, Ballack ledeni.
Posted (edited)
desetkovati."ekipa celzija je desetkovana", kad fali nekolko igraca.
Ако од њих једанаесторо фали један, не греше много. Десетковање су измислили Римљани, кад погубе сваког десетог из поражене војске.пјаф: оно "целзија" сам аутоматски продужио у "целзијуса", све рачунајући да мора да је навод дошао из хрватског. Edited by расејан
Posted
Ако од њих једанаесторо фали један, не греше много. Десетковање су измислили Римљани, кад погубе сваког десетог из поражене војске.пјаф: оно "целзија" сам аутоматски продужио у "целзијуса", све рачунајући да мора да је навод дошао из хрватског.
ajde! stvarno rimljani?a sto ne bi pazljivije citao?