ragasto Posted January 15 Posted January 15 @morgana Ako je to ovaj tekstić: Quote Mnogo mi je drago što ne moram više od bliže ekipe da slušam kako je taj Nikola Pejaković “sjajan glumac - pevač - kantautor - pisac - umetnik uopšte, suvi genije vanserijskog senzibiliteta”, pošto je sve što taj čovek radi oduvek jeftino i nedopadljivo, oponašateljski kič, nego, nije to ni važno, već mi je drago kako isti ti moji drugari, borci za prave vrednosti, gradjani pre svega, visokih moralnih standarda i uzornog ponašanja, svoje neistomišljanike razapinju na krst, nabijaju na kolac, pljuju, vredjaju, prave mimove, smišljaju pogrdne viceve, prosto, toliko se zanesu u mržnji prema svojim neistomišljenicima, da zaborave da su uzorni gradjani, moralne vertikale, prepuni razumevanja za “drugog” i ostalo. ...čini mi se da se ona tu samo obračunava sa tom svojom ekipom, zacijelo sumnjivog kredibiliteta ako su o Pejakoviću govorili u superlativima. 1
Jimmy Kowalski Posted January 15 Posted January 15 Sta znaci sumnjivi kredibilitet? Da li su svi forumasi koji su prethodnih godina pisali pozitivne stvari o Kolji na racun njegovog pisanija (kako dramskih, tako i pesnickih uradaka) ljudi sumnjivog kredibiliteta? Da li se ljudi prozivaju zbog svog umetnickog (ne)ukusa? 1
ragasto Posted January 15 Posted January 15 1 minute ago, Jimmy Kowalski said: Sta znaci sumnjivi kredibilitet? Da li su svi forumasi koji su prethodnih godina pisali pozitivne stvari o Kolji na racun njegovog pisanija (kako dramskih, tako i pesnickih uradaka) ljudi sumnjivog kredibiliteta? Da li se ljudi prozivaju zbog svog umetnickog (ne)ukusa? Iz onog koliko sam ispratio njegovo muzičko stvaralaštvo (nije mnogo, priznajem), tu nema materijala za superlative. Napisala je "Suvi genije vanserijskog senzibiliteta"...mislim, stvarno. Solidna muzika, solidni tekstovi, i to je sve. Možda sam i propustio te vanserijske radove, ajde, ali ne znam na osnovu čega ga je iko kovao u zvezde.
Jimmy Kowalski Posted January 15 Posted January 15 3 minutes ago, ragasto said: Iz onog koliko sam ispratio njegovo muzičko stvaralaštvo (nije mnogo, priznajem), tu nema materijala za superlative. Napisala je "Suvi genije vanserijskog senzibiliteta"...mislim, stvarno. Solidna muzika, solidni tekstovi, i to je sve. Možda sam i propustio te vanserijske radove, ajde, ali ne znam na osnovu čega ga je iko kovao u zvezde. Ok, izbegao si da mi odgovoris na pitanje.
ragasto Posted January 15 Posted January 15 2 minutes ago, Jimmy Kowalski said: Ok, izbegao si da mi odgovoris na pitanje. Ne baš. Ograničio sam se na muziku pošto sam taj deo njegovog stvaralaštva još najbolje i ispratio, a spadam u one kojima se Meso svojevremeno svidelo. A onaj ko o Pejakoviću govori kao o suvom geniju (a da nije PR) jeste sumnjivog kredibiliteta, osim ako mi je ta genijalština promakla. Ne vidim ni problem sa tim da se neko proziva zbog (ne)ukusa, naročito ako se taj neko bavi javnim poslom. Sa merom, naravno, ne mora prozivanje da bude u radikalskom stilu pa da se samo kopaju oči.
Jimmy Kowalski Posted January 15 Posted January 15 To o geniju je njena interpretacija, njoj sluzi da se obracuna sa neistomisljenicima preko fejsbuka (jebali vas fejsbuci, tviteri i ostala cuda..) I dalje ne znam sta znaci kad se za osobu kaze da je sumnjivog kredibiliteta, jer joj se nesto svidja, ali dobro. Prozivati druge zbog (ne)ukusa, je izigravati nekakvu moralnu policiju. Ali to je sada mnogo lakse, jer ono sto ne smes nekome direktno da kazes, napises prozivku na tviteru/fejsu i gotovo. Fuj..
ragasto Posted January 15 Posted January 15 2 minutes ago, Jimmy Kowalski said: To o geniju je njena interpretacija, njoj sluzi da se obracuna sa neistomisljenicima preko fejsbuka (jebali vas fejsbuci, tviteri i ostala cuda..) I dalje ne znam sta znaci kad se za osobu kaze da je sumnjivog kredibiliteta, jer joj se nesto svidja, ali dobro. Prozivati druge zbog (ne)ukusa, je izigravati nekakvu moralnu policiju. Ali to je sada mnogo lakse, jer ono sto ne smes nekome direktno da kazes, napises prozivku na tviteru/fejsu i gotovo. Fuj.. Ne znam da li je to njena interpretacija, stavila je navodnike pa računam da je citat. Zašto misliš da je interpretacija? Kad već kritikuju (što je u redu, nevezano da li je pozitivno ili negativno), naravno da je bitno kakav je background tog nekog, naravno profesionalni. Nije mi svejedno da li o nečemu pišu Ambrozić ili Bazdulj. I to nema veze sa moralnom policijom, kako god ona izgledala. Nešto slično je postojalo u SFRJ, ono kada su se neka izdanja posebno oporezivala kao šund, danas ne znam šta je to.
ljuttko Posted January 15 Posted January 15 13 hours ago, aram said: @gospa buba i ostali, a kakav je Sikimić, nisam čitao? Pre svega kakav je Čvor na omči? Što se mene tiče odličan. I mnogo mi je žao što nije on te godine dobio Ninovu, za Čvor na omči zaslužio je višestruko. Nema rečenice viška u toj ( njegovoj ličnoj priči ) teškoj a da je neko ispriča bez muke i ogorčenja. Ja mnogo volim i njegovu poezuju, pratim ono što povremeno napiše na fejsu , nije me bukvalno ničim razočarao. Druga knjiga je malo lošija, valjda po onom da kad u prvi roman neko unese sve što može treba vremena da se slegne za neke druge priče 3 2
Frank Pembleton Posted January 15 Posted January 15 Sećam se da mi je neko preporučivao D.Sikimića i njegov roman, uz napomenu: Teška je tema, nije za svakoga.
Klara Posted January 16 Posted January 16 21 hours ago, ljuttko said: Što se mene tiče odličan. I mnogo mi je žao što nije on te godine dobio Ninovu, za Čvor na omči zaslužio je višestruko. Nema rečenice viška u toj ( njegovoj ličnoj priči ) teškoj a da je neko ispriča bez muke i ogorčenja. Ja mnogo volim i njegovu poezuju Ne dopadaju mi se sve njegove pesme, ponešto je vrlo sladunjavo za moj ukus...ali ovu sam zapamtila: Nikola Živanović: „Čvor na omči“ – pažljivo ispisana povest o otuđenosti
msv Posted January 17 Posted January 17 Quote U najužem izboru su romani “Pesma o tri sveta” Vladimira Pištala (Agora), “Poslije zabave” Steva Grabovca (Imprimatur), “Pakrac” Vladana Matijevića (Laguna), “Autosekcija” Srđana Srdića (Partizanska knjiga) i “U zemlji Franje Josifa” Ljubomira Koraćevića (Književna opština Vršac). http://www.seecult.org/vest/u-najuzem-izboru-70-nin-ovu-nagradu-pet-romana 1 2
SmudgeYorkshire Posted January 26 Posted January 26 Je li čitao neko nešto od najužeg izbora? Meni Srdić prilično težak, ali se nekako izguralo. Zato je Pištalo poslije toga uletio tako lijepo, baš se nadam da će ova njegova bajkovitost da uzme NIN-a.
Eleniko Posted January 26 Posted January 26 ljudi čija poetika zaista zaslužuje najveće nagrade koje jedna zemlja ima nikada neće biti u izboru 1. maj Prašina se vidi jedino kroz roletne U partnerstvu sa zaklonjenim suncem formira konturne linije relevantnosti Stari grad iscrtan izohipsama, odrednica je decenijskih okolnosti Koje me udomljavaju prvi put u beskamatnom šoku Ne dozvoljavam zaklonjenom suncu da deluje preteće kroz nedovršeni krov Rok otplate tražim u večernjim senkama krošnji koje se njišu ka nedovršenoj kuhinji Tražim da me ostave u platonskoj slobodi sopstvenog, koju do sada nisam imao Usamljen kao Pluton Nisam planeta 2. Čekao sam dozvolu da ugradimo klima-uređaje dvadeset prvog veka u radne sobe koje Šveđani potiskuju prema tavanu Ugrađivali smo odašiljače toplog vazduha koji hladno strujanje pretvaraju u čestice sabotaže na koži. Bele plastične kutije pakuju se u Kini, koja više nije simbol falsifikovane robe nego zagarantovanog kvaliteta Reciklirana plastika putovala je do Kine iz Amerike Klimadžije sa iskustvom prepričavaju mi mit o mašinama Udaraju crveni pečat na garantni list utilitarizma sklonosti – Najveća dobrobit za najveći broj ljudi Paradoks globalne realnosti – Što je niža temperatura na displeju, na planeti postaje sve toplije Prvi erkondišn služio je umanjenom preznojavanju radnika na proizvodnoj traci. Severna Amerika je nekada bila sindikalna zemlja. Danas je centar građanskog nevaspitanja i pobacane pet ambalaže Dok milioni radnika umesto robota pakuju bele kutije u kartone kako bismo se svi hladili Svaki drugi se nakašlje u kutiju i pošalje deo sebe daleko od kuće Stotinu godina grejemo vazduh, hladimo piće. Zamrzavamo svinjsku plećku. Konjske kobasice. Filete potočarki. filičiz Zamrzavamo sve što više ne treba da živi. Rođendanske torte zamrznute od prošle godine, čekaju me tamo negde. Zamrznute voštane svećice iz kineske radnje koje zasviraju taktove američke himne kada se zarotiraju Odmrzavamo Volta Diznija, ali samo da bi mogao da pročita Mausa 3. Na ulaznim vratima u tavanski prostor zalepljena su naša balkanska prezimena Svako slovo isečeno iz kolažnih magazina Svako slovo drugačije boje, kao anonimna preteća poruka Mi, deca neprestanog rada Kraljevina Švedska je tokom godina krize postala vlasnik primerne demokratije veleprodajom tržišnih akcija na berzi neslobodnih građana Prodajom socijalizma kapitalističkoj realnost, radikalizacijom slobodnih kvadrata Koje prati redukovanje zajedničkih prostorija Opismenjavanje nepismenih, primereno kažnjavanje Razumeo sam da su novinari pratili trag novca, ali jedino do čega su došli jesu isprekidane mape uma privatnog vlasnika Tog dana neko je konačno kidnapovao decu tajkuna Belo roblje, tržište otkupnina U torbu za otkup složeno belo rublje Spakovala ga je Mari Kondo Prevozi ga Volter Vajt Vlasnik države koga u ovom trenutku imam na umu ima sedu kosu Iz pritvora ga izvoze autom na struju 4. jul Razmišljao sam o toj izdajničkoj rasprodaji Odluku Malme doneo sam u afektu Jedno je da te ubede u opravdanost vojne intervencije, a drugo je otići na front u prve redove Umesto prigovora savesti, mislio sam o prigovoru lenjosti, Razmišljao sam ako bih danas započeo štrajk, koga bi to pogodilo Ako biste danas započeli štrajk, nikoga to ne bi pogodilo, a dešavalo se Desilo se početkom dvadesetog veka da su u Sevilji štrajkovali đubretari Tih dana kraj sveta nazirao se svaki dan Do sada nikada nisu štrajkovali kraljevi i bankari Moji majstori su od danas u štrajku, ne pristaju ni na šta na dan nezavisnosti Nisu se pojavili u zakazano vreme Sedeo sam ispred zgrade i čekao našeg vlasnika 5. oktobar Dogma rada nalazi se u prekomernoj simulaciji Razrešenje našeg vremena leži u neprestanim pregovorima Poslovi su bez smisla, lažni prekarijat neosnovane sumnje u poreze i doprinose Mi, deca neprekidnog rada, licencirali smo svoje specijalizacije Kapitalizam će uvek naći načine da opravda izmišljene profesije, kao i troškove rada građevinske i svake druge inspekcije, poreske uprave, menadžera zgrade, izborne komisije, notara i izvršitelja, komunalne milicije, kraljeve garde Svih onih duša koje su se pojavile pred ulaznim vratima sa našim prezimenima i ušli bez kucanja Vanredno stanje savremene istorije meri se kroz doprinose javnom budžetu za privatne džepove Kolektivni srčani udar Koji prođe svaki put Bez hitne intervencije I elektrošokova U Švedskoj je hladno kako kome odgovara
Papovac Posted January 26 Posted January 26 11 hours ago, SmudgeYorkshire said: Je li čitao neko nešto od najužeg izbora? Meni Srdić prilično težak, ali se nekako izguralo. Zato je Pištalo poslije toga uletio tako lijepo, baš se nadam da će ova njegova bajkovitost da uzme NIN-a. pakrac je odlican 1
Milošica Posted January 26 Posted January 26 20 minutes ago, Papovac said: pakrac je odlican Sad sam pročitao opis knjige, deluje zanimljivo.
Recommended Posts