Filozof manijak Posted June 30 Posted June 30 Zaštov si onda izrazio neslaganje s mojim predlogom? Izgradnja esencijalnog vojnog objekta u sred centra milionskog grada - checked Suluda ideja Miloševića da ratuje protiv pola sveta - checked. Bombardovanje prazne zgrade u sred centra milionskog grada - checked.
kud u maglu Simoviću Posted June 30 Posted June 30 meni je ta priča o arhitektonskom dragulju preuveličana. da stoji negde na novom beogradu pa da razumem. ovako zdanje okruženo zgradama izrazitog klasicizma izgleda nakaradno al pak, šta je smisleno u ovom gradu? 2
Jimmy Kowalski Posted June 30 Posted June 30 2 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: meni je ta priča o arhitektonskom dragulju preuveličana. da stoji negde na novom beogradu pa da razumem. ovako zdanje okruženo zgradama izrazitog klasicizma izgleda nakaradno al pak, šta je smisleno u ovom gradu? Apsolutno. Nisu sve arhitekte bile odusevljene sto je bilo izgradjeno na tom mestu.
namenski Posted June 30 Posted June 30 4 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: meni je ta priča o arhitektonskom dragulju preuveličana. da stoji negde na novom beogradu pa da razumem. ovako zdanje okruženo zgradama izrazitog klasicizma izgleda nakaradno A onaj monstrum od zgrade Narodne nam banke na Slaviji ti je OK? Daj, ne zajebavaj, zgrada je remekdelo u svakom pogledu, od uklapanja u ambijent do same arhitekture.... Jebesga, grad je morao da raste, dogradjuje se i izgradjuje, obaska sto nije ahitektova krivica sto je zgrada nadovezana na stari, predratni kompleks generalstaba... Bice da je opsti problem nasa opterecenost rugobama novokomponovanog investitorskog arhitekturalizma i urbanizma Meni je, recimo, veci problemtm Hilton ili onaj trzni centar pored Biblioteke grada Beograda... Jebiga... 2
kud u maglu Simoviću Posted June 30 Posted June 30 taj urbanistički talas ni ne uzimam u razmatranje mada sramim se priznati ono u rajićevoj je ako zanemarim prebudženizamtm mi se stilski dopada da je u pitanju ona zgrada starog generalštaba pa da razumem, to je puslica ova zgrada neretva je dušu dala za novi beograd i šteta što nije tamo napravljena šta se uopšte nalazilo na tom placu pre ‘41?
duda Posted June 30 Posted June 30 13 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: ova zgrada neretva je dušu dala za novi beograd i šteta što nije tamo napravljena hladno, hladno debelo nisi u pravu zgrada jeste dragulj, fantastično je uklopljena u strukturu tog dela grada, sve je tu promišljeno bez greške, urbanistički I arhitektonski Rajićeva je konfekcijsko smeće 3 1
Jimmy Kowalski Posted June 30 Posted June 30 Ni generalstab, kao ni beogradjanka nisu uklopljene u okolinu. 1 1
duda Posted June 30 Posted June 30 2 minutes ago, Jimmy Kowalski said: Ni generalstab, kao ni beogradjanka nisu uklopljene u okolinu. Uklapanje u okolinu nije bukvalna priča. Generalštab i Beograđanka ne mogu u istu rečenicu.
Jimmy Kowalski Posted June 30 Posted June 30 Just now, dùda said: Uklapanje u okolinu nije bukvalna priča. Generalštab i Beograđanka ne mogu u istu rečenicu. Mogu jer im nije mesto gde su izgradjeni
namenski Posted June 30 Posted June 30 3 minutes ago, Jimmy Kowalski said: kao ni beogradjanka Beogradjanka je svojevremeno prouzrokovala izlive zuci na svim nivoima, buduci da jeste narusila jednu od sustinskih, bitnih vizuelnih karakteristika Beograda - njegovu cuvenu (i prelepu) siluetu gledano sa leve obale Save. Kakva da je, primila se, a sada sa Beogradom na vodi - prokockanom arhitektonsko-urbanistickom sansom veka - dalja prica nema svrhe. I, bice ipak da se suceljavamotm oko pitanja ukusa, dakle subjektivnom, gde nema svrhe poteziti - glede generalstaba - ni ogroman, preovladjujuci broj strucnjaka, od arhitekata do istoricara umetnosti koji ga priznaju zaa znacajno arhitektonsko dostignuce... A ako je celokupnoj vizuritm Beograda nacinjena nepopravljiva steta to je - hram (isuse) Svetog Save, koji, BTW, sve cesce prolazi kao zastitni znak Beograda.
duda Posted June 30 Posted June 30 Arhitektura i urbanizam nisu ni fizika ni matematika. Ipak, nije da baš potpuno izmiču mogućnosti objektivne procene Za generalštab su arhitekte poprilično složne u toj proceni. Da bih razumela džez recimo, moram da imam neko predznanje i ne samo to, treba da ga slušam godinama. Mnoge stvari se uče, ne rađamo se sa razumevanjem arhitekture, strukture grada, oblikovanja etc. 2
kud u maglu Simoviću Posted June 30 Posted June 30 ok da pričamo o zgradi starog generalštaba, al ovo dobrovićevo ja razumem da strukatm brani struku, al bih voleo da čujem rezonabl kritiku naravno da nisam rođen sa razumevanjem oblikovanja ili arhitekture, al sam uspeo u svom obrazovanju da zakačim i nešto od istorije umetnosti i estetike pa recimo da mogu da imam laički stav o jednoj građevini i njenom uklapanju u celinu, i o svom odnosu prema toj određenoj celini gledao sam sad neke dobrovićeve zgrade, ono u pragu(studentski dom, valjda) mi je prijatno za oko, vidim i detalje koji su posle preovladali na zgradi ssno sve ovo posle po primoriju mi je onako, neprimereno mestu gradnje puškarnica na obali mora recimo da mi je zgrada bigza, koja čini mi se, stilski bliska dobrovićevim najznačajnijim delima 1 arhitektonsko remek delo u odnosu na pomenuta
duda Posted June 30 Posted June 30 7 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: al ovo dobrovićevo ja razumem da strukatm brani struku, Samo da znaš da si u ovome jako daleko od istine. Mislim da nema struke u kojoj se kolege manje brane a više napadaju i pljuju. Kad je arhitektonska struka u nečemu jedinstvena, to svakako nije posledica strukovne solidarnosti. 2
Lancia Posted June 30 Posted June 30 Koliko je danasnja Beogradjanka funkcionalna zgrada, da li je uopste nastanjena?¿
Recommended Posts