Jump to content
IGNORED

Hard n' heavy department

Аврам Гојић

Recommended Posts

Posted (edited)

To je bio najmanje posećen koncert na turneji te godine, pa još ako na to dodaš da je karta kod nas bar duplo jeftinija nego u razvijenom svetu dođeš do činjenice da takav koncert ne može da se održi bez dotacije države, jbg. 

Edited by Nikodije
Posted (edited)

Belgrade Calling 2012. - dobio kartu od devojkinje za NG da gledam Blek Sabat (tako je trebalo da bude), par nedelja kasnije bude objavljena vest da Toni ima rak i da se otkazuje, moze refund. Ja odem da refundiram kartu (bio govno studencko tad, ziveo od obroka do obroka) - nedelju dana posle izadje vest da ce biti festival i da moze da se udje s kartom za BS. :isuse:

Svirali FNM, Satyricon, Paradise Lost, BLS, Sistersi, mislim da je i Ozi bio sa solo bendom, jbg.

Mesec dana pre toga je bila Metalika, mada sam isao prevashodno zbog Godjire i MH. Sigurno u top 3 najgora koncerta ikada, lose pivo, los zvuk, tezgarenje, Lars je pajser i jbg. Tu negde su i bili ne morate da se cimate, dobija Bota drugi krug glat izbori.

Te jeseni bio Warriors Dance isto na Uscu, posle toga se slabo sta od mjetala secam, a da nije EXIT/Arsenal.  Mislim da je posle toga od jakih mjetal bendova bio samo Slejer, ne secam se svega mozda gresim. Posle radikala vrlo malo ili nista glazbenih™ hepeninga na koje bih isao

Bio je Devin Townsend pre koju godinu, on je car al' nije bas tako jako popularan

Ali 2000-ih se secam da su bili i Ramstajn i Slipnot i Tul i pomenuti Metalika i Megadjed u BG-u, Korn i Slejer na Exitu, Mejdeni sto puta, Sepultura, Soulflaj vise puta, Mjuz, Pepersi, Santana, Prodidzi jedno 3x, itd. 

Kad sam poceo da radim sam krenuo redovno po koncertima koji me zanimaju, ali sam po zadovoljstva uglavnom morao u Budimpestu/Bec/Zagreb

Maks Kavalera i Tarja ce poceti i punoletstva da rade ovuda

Edited by Plajvi
  • +1 1
Posted (edited)

Ko sad se sećam, počinje koncert metallike u BG, sviraju Blekend, drugar me zove i pušta na fon, ja sedim u učionici na Lađevačkom aerodromu, JNA tek počeo... Suze mi idu od muke, no ko da nije dosta, u učinonici u glasanju šta da gledamo, Špansku limunadu Rubi ili košarkaški Derbi CZV Partizan - Rubi ubedljivo dobija...

Edited by Mil@n
  • Haha 1
  • Tužno 2
Posted

Nije sigurno država pomagala da se organizuje svirka Blind Guardian, Iced Earth, King Diamond ili neki takav bend, bojim se da tu organizatori moraju da stisnu muda i probaju...u jednom trenutku je bilo nekoliko firmi koji su se time aktivno bavile, Legacy, Teranostra i šta još, ne sećam se više...pa su se oni između sebe otimali ko će šta da radi, koji koncert. Zato je bilo gomila koncerata, tih takozvanih srednjih. Očigledno su se negde precenili i sjebali se za kintu pa nisu mogli da se iz toga izvade. Sad zašto se nisu pojavili neki novi organizatori, to stvarno ne znam, pretpostavljam da su svi ti bendovi u međuvremenu samo podigli cene svojih nastupa a mi u Srbiji, hvala bogu smo sve siromašniji i siromašniji, pa ne može da se uskladi matematika,

• +1 3
Posted

Nije poenta samo u organizatorima, treba privuci i neke sponzore, a jbni Lav drzi monopol (ili bar tako deluje), na svakom koncertu su samo oni. Neki bendovi su podigli svoje cene, a sa beogradskim cenama karata ne mozes to da ispratis, odnosno, ako podignes cene karata nece ti doci puno ljudi (kao sto se sad desilo za FFDP).

Gardijani ce moci da napune salu svaki put kad pozele da dodju, Sabaton isto, mooozda Nightwish, mada nisam siguran, i jos poneki bend koji bi uhvatio na nostalgiju i cinjenicu da nisu jako dugo (ili nikad) bili kod nas (recimo reunion-Helloween mi prvi pada na pamet).

Ja bas puno obilazim i koncerte i festivale, u inostranstvu cesto moram da se "bijem" kroz sutke da dodjem ispred bine ili da dolazim puno ranije, u Beogradu mi to na dobar dan. Treci-cetvrti red, kad god pozelis. Pricam o tim manjim bendovima, Iced Earth, Lacuna Coil, Alestorm, Therion, HammerFall (njih sam i upoznao jednom prilikom, mnogo su dobri carevi, skroz na mestu, nimalo nadobudni). Oni sigurno ne kostaju toliko puno, ali ni ne pune sale dovoljno da bi se nekome isplatilo da ih dovodi.

Belgrade Calling je bio za mene spektakl, Ozzy je svirao sa nekim "drugarima" gde su bili Slash, Giza Sabbath, Zack Wylde, dobar je to koncert bio. Faith No More je eksplodirao bukvalno, nikad pre ni posle ih nisam video uzivo. To je trebalo da bude godisnji festival, no vec godinu dana kasnije tri dana su zamenjena jednim gde je svirao samo Green Day. Godinu iza toga ga vise nije bilo, tuga, cemer i jad.

Od vecih iz tog nekog perioda, Gansi su bili na Exitu, tu negde su bili i Merlin Menson + Laibach takodje na nekom festivalu u Areni, Warriors Dance je bio na Kalemegdanu ;) i bio mnogo dobar, ne pamtim u zivotu los koncert Prodigyja. To se sve desilo unutar godinu dana, 2012, uz tu Metaliku koja istini za volju nije bila bas dobra (inace gledao ih pre par dana na Hellfestu, iznenadjujuce dobar koncert, vrlo dobri i profesionalni).

Godinu nakon toga smo imali Depeche Mode na Uscu, Rammstein, Whitesnake, Slayer, Roger Waters The Wall u Areni (jbni spektakl), i tu je otprilike pocelo da se osipa. Od gomile festivala dosli smo na jedan jak koncert godisnje, Mejdeni na Kalisu 2014, Robi Vilijams na Uscu 2015 (mnogo dobar cert), Toto je jednom dolazio u Arenu...

... da bi sad sveli na to da cekamo da se Mejdeni smisle kad ce da dodju. Ili Ramstajn. Posto nikome drugome ne pada na pamet ni da razmisle o dolasku.

Bila je Bijonse jednom, bila prepuna Arena, i to postujem, nije moj tip muzike, ali neka bar dolaze. Bio je takodje i Brajan Adams 2019. poluprazna Arena, a bas dobar koncert, potrudio se covek.

• +1 1
Posted (edited)

ne treba zaboraviti stonse, madonu, peperse, tool... sve to je bilo u periodu 2004 - 2012, ogromna je to podrska drzave, sumnjam da je ista od toga bilo profitabilno sa nasom cenom karte od 20-30 evra. imali smo bar jednom mesecno u proseku dobar metal koncert. od dolaska vucica na vlast sve te pare koje su ulagane u velike koncerte pokupili su ovi domaci klosari za besplatne koncerte po trgovima i raznim vasarima, a onda se talili sa naprednjacima

Edited by Nikodije
  • +1 1
Posted

Srpska metal publika ide na velike koncerte. Metalika, Mejdeni, Najtviš, Gardijani, odvratni Sabaton i slično.

Moji drugari su godinama dovodili aktuelne bendove iz ekstremnijih i manje popularnih žanrova (Cattle Decapitation, Vulture Industries, Leprous, Imperial Triumphant, Decapitated, Dead Congregation...), pa ne znam da li su ikada imali više od 250 ljudi na koncertu. Jedini aktuelni bend iz ekstremnih žanrova koji je baaaš napunio veliku salu doma i rasprodao skoro sav merch bila je Mgla pre tri godine.

Problem je i što su se uprave sala promenile, pa je sad SKC zatvoren za metal, dom je isto imao neke neodgovarajuće uslove, Božidarac ima krš zvuk (Crowbar sam gledao tamo sa čepovima za uši, pošto je bez njih grozno), mesta kao što su Fest ili onaj bivši Gun su malena, tako da sve to u paketu daje ovakvo stanje scene. Zagreb ima Močvaru u kojoj stalno sviraju velika, bitna i aktuelna imena, a kod nas ili spektakli na stadionima ili mini koncerti, nema sredine koja je zapravo meka za glavne bendove, jer su ti najveći odavno prošli svoj vrhunac i sad se šlepaju na staroj slavi.

• +1 1
Posted

Jbt svojevremeno je Skunk Anansie svirao u SKC. Svakih mjesec dva su dolazili Santana, Nofler, Dilan, Voters u onu arenčugu koja sad prima najgori mogući škart. Baš nas zaobilaze, jebem ti, nisu uspjeli da nahvataju Natraxas ili Vilagers of Ioanina City a pravili su turneju po regionu. 

Posted (edited)

ili recimo rotting christ. isto grci, hiljadu puta svirali u sofiji, budimpesti, temisvaru i slicno, nikad u bg. pa jbt

Edited by Nikodije
Posted
12 minutes ago, James Marshall said:

Jbt svojevremeno je Skunk Anansie svirao u SKC. Svakih mjesec dva su dolazili Santana, Nofler, Dilan, Voters u onu arenčugu koja sad prima najgori mogući škart. Baš nas zaobilaze, jebem ti, nisu uspjeli da nahvataju Natraxas ili Vilagers of Ioanina City a pravili su turneju po regionu. 

uzgred, villagers su bili pre par godina u ns

Posted

S njima beše born agen rišćanin Mastejn nije hteo na turneju (Rotin Krajst)? 

• Haha 1
Posted (edited)
8 minutes ago, Plajvi said:

S njima beše born agen rišćanin Mastejn nije hteo na turneju (Rotin Krajst)? 

da, valjda. koji retard. i nije samo on, u mnogim mestima ih nisu pustili da sviraju. mozda bi se i kod nas odbor za kulturu i pravoslavlje srpske napredne stranke bunio protiv nastupa rotting christa pa ih zato ne zovu.

Edited by Nikodije
Posted
2 minutes ago, Nikodije said:

uzgred, villagers su bili pre par godina u ns

ove godine između Sofije i Zagreba ništa kod nas :isuse: :cry:

Posted
35 minutes ago, Nikodije said:

ili recimo rotting christ. isto grci, hiljadu puta svirali u sofiji, budimpesti, temisvaru i slicno, nikad u bg. pa jbt

Bili najmanje dvaput.

Posted

Ima tu jos jedna stvar koja jebe te manje bendove, a to je da mi nismo u EU i da imamo socijalisticke zakone iz 63ce (ne preterujem), pa muzicari koji dolaze i nose opremu moraju da popunjavaju izvesni "ata karnet", papir koji je obican spisak celokupne opreme (ukljucujuci i kablove) i koji niko vise na svetu ne koristi, a sadrzi dovoljno puno stavki da je tesko/nemoguce popuniti ga na licu mesta.

2010. je Leprous trebalo da svira u Gun-u, mi se skupili, otisli, cekali, cekali, cekali...i otkazan koncert. Zasto? Nisu imali taj jbni papir i vratili ih sa granice. 

Hocu reci i birokratija te dodatno jbe, granicni prelazi kojih unutar Sengena nema takodje. 

Inace, Leprous se vratio par meseci kasnije, isto u Gun, presmesna je scena bila, natrpalo se nas 100-200 ispred bine, cekamo pocetak, i neko pocne da se gura otpozadi i provlaci napred. Svi metalci kakvi jesu u fazonu su sta se ovaj gura sada koju mater, a u stvari, to su bili clanovi benda koji se tuda penju na binu, jer Gan nema backstage :lolol: