Jump to content
IGNORED

Liberalizacija SPC

ObiW

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, harper said:

Pravoslavne crkve su generalno, iz razlicitih istorijskih ali i iz razloga vezanih za prirodu organizacije, imale i imaju manji uticaj na drustvena kretanja od svih ovih pobrojanih...

Seoba-Srba.jpg

njego-640.jpg

Spoiler

Petar-II-Petrovic-2.jpg

Konkordatska-kriza-1937.jpg

Beograd, 1937, demonstracije u organizaciji SPC, a protiv Konkordata: mnostvo povredjenih, popovska grmljavina na sve strane sa sve ekskomunikacijama: episkop Nikolaj Velimirović je svim srpskim poslanicima neposredno pred glasanje uputio pismo kojim preti primenom crkveno–kanonskih mera prema onima koji budu glasali za konkordat: 'Ja ću biti nesrećan, ako budem prinuđen da ove mere primenim na Vas i na dom Vaš. A ja ih moram primeniti u potpunosti.'

Posle glasanja u Skupštini 1. avgusta 1937. godine, Sveti arhijerejski sinod jednoglasno je doneo odluku o ekskomunikaciji svih ministara i poslanika pravoslavne vere, koji su glasali za Konkordat...

Aleksej.jpg

Aleksej I, Patrijarh moskovski i cele Rusije, Moskva, 1949: cestitanje 70-og rodjendana generalisimusu Josifu Visarionovicu Staljinu, velikom ocu svih komunista, radnih i uopste naprednih ljudi sveta... :fantom: 

60th-anniversary-of-the-Communist-Revolu

Proslava 60 godina Velike oktobarske socijalisticke revolucije...

president-premier.jpg

On 1.9.2020. at 12:59, harper said:

Mislim da bi stvarno trebalo da prestanete da se iznenadjujete tome, kao da ste juce rodjeni. U ovom trenutku jedini pametni, skolovani, iskusni i obrazovani politicari u regionu se nalaze u raznim crkvama. Nije do crkve, oni vec 1700 godina imaju svoju politicku platformu koju uspesno prodaju i tu nema nikakvog iznenadjenja, do toga je kakvi se sve debili kod nas bave politikom. Amfilohije je vise zaboravio o politici nego sto ce svi politicari u Srbiji i Crnoj Gori da se sakupe na gomilu ikada da nauce.

:isuse: 

• +1 2
  • Hvala 2
Posted

O srpskoj tradiciji, iz pera Marka Ristica, nije strogo tema topika (al nije ni Brejvik) te nek se nadje...

To je tradicija „čiji su osnovni elementi“ – što reče još početkom 70-ih godina prošlog veka patrijarh srpskog nadrealizma, njegova blasfemičnost Marko Ristić – „najčešće isti: nacionalizam, religija, pompierizam, opskurantizam“. Ristić u posprdnom solilokviju navodi osnovne sastojke te tradicije: „Ti kosovski božuri i taj srbijanski venac, to kosovsko opredeljenje, taj vidovdanski hram, ta sveta vodica i to vino iz Markove čaše, ta opela, ti parastosi, ti carski dvori, to carstvo nebesko i ta slava, strašno sunce mučenika i taj slavski kolač, krsno ime (njemu i pomaže), manastiri i pastiri, velmože, anđeli i carevi, memla, tamjan i prašina, kokonješte i gradske pesme kod Dva bela goluba, međuluško blago, uspomene starog Beograđanina, ona pesma u slavu Aleksandrova prelaska preko Drine (‘Srbija sinu! I evo s Avale sjajne / sa žezlom doleti On! /… Ognjišta rodna, palite zublje i luče, / Jer njega šalje nam Bog!’), uskliknimo s ljubavlju svetitelju i uopšte celoj familiji Nemanjića, srceparajuće naricanje i bururet u glavi, bosiljak i zumbuli plavi“. 

Posted

Kako li bi se ti tek snasla u Engleskoj, gde je himna God Save the Queen?

Posted
1 hour ago, dragance said:

Kako li bi se ti tek snasla u Engleskoj, gde je himna God Save the Queen?

Evo pitaj Adama kako se snalazi, mozda je on raspolozen da objasnjava iste stvari vise puta vama malo sporijima.

Posted

Ana Brnabič je u drugom mandatu premijer Srbije. QED :fantom:

Posted
9 minutes ago, Filozof manijak said:

Ana Brnabič je u drugom mandatu premijer Srbije. QED :fantom:

qed shta? pahomije pipao dechake i nishta? nemoj me zezati zivotati. ali i nije ideja da trchimo od ekstrema do ekstrema i dokazujemo svako svoje. mada, kod nas sushtina i jeste u ekstremima, po pravilu.

ana brnabic je u drugom mandatu premijerka, dechaci se pipaju nesmetano, ja ne vidim da tu nekom neshto fali :s_w:

Posted

Pa i Pahomije je liberalan, kao i Kačavanda. QED :s_d:

Posted

Šta je sad Pahomije kriv?

Da li bi vi bi to malo da kancelujete ljude?

Apelujem da ostavimo pravosuđe na miru da radi svoj posao. pobogu, nismo srednjevekovna rulja.

• +1 2
Posted
1 hour ago, Leia said:

Evo pitaj Adama kako se snalazi, mozda je on raspolozen da objasnjava iste stvari vise puta vama malo sporijima.

Meni sporom? Prelazimo i na uvrede? Da znam.

Usput, Adam i ja smo "komsije".

Posted
4 minutes ago, dragance said:

Meni sporom? Prelazimo i na uvrede? Da znam.

Usput, Adam i ja smo "komsije".

Nije uvreda nego konstatacija, vec smo pricali o realnom uplivu religije u javni zivot u UK i koliko je smesno to porediti sa Srbijom, pisao vec Adam o tome pa ako si propustio ti prelistaj malo topik, ja ti sigurno necu sto puta istu stvar ponavljati. 

Posted

Dobro.

Malo su ti se zacaklile naocare od mrznje. Saglasan sa vecinom sto govoris, osim tamo gde preterujes. A preterujes na kub.

Posted

Hvala ti @dragance za ovaj neprocenjiv doprinos diskusiji.
I ja ti licno zahvaljujem, ne znam kako bih dalje bez tvoje evaluacije....

:fantom:

• Haha 1
Posted

Ekvivalentan tvom doprinosu koji se svodi na “religija=sranje; vi ste govna - ja sam super”. Pa ako je to diskusija, onda ti i ja nemamo isto razumevanje te reči.

Usput i smaraš.

Posted

Riportovala sam te upravo jer namerno smaras i stalkujes, javio si se sa svojim tupavim pitanjem iskljucivo da isprovociras svadju.
Toliko od mene, hvala na paznji i dovidjenja :fantom:

• +1 2