Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

Dobro @Roger Sanchez , ustaštvo mi je bila zgodna formulacija, nisam mislio ništa lično, šta sad vadiš rat, Putina i AV iz naftalina. Čovek više ne može ni da kaže reč ustaša u negativnom smislu, odmah si uvređen.

• Replies 2.5k
  • Views 151.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

14 hours ago, milfisland said:

Svaka revolucija se ispiša po crkvi, bila to buržoaska, komunistička, kakva god. Samo dadoh primer. Manje skrenuh sa teme nego tvoja istomišljenica kad u priču o partizanima uvali saradnju Staljina i Hitlera, pošto se za partizane nije primio ni neki deretićki falsifikat za neku takvu izdajničku rabotu.

Gaženje crkve je ono što donosi podršku naaaaaroda, jer na kraju balade, kad krene ozlojeđeni naaarod, sveštenici uvijek bivaju neka vrsta omraženih parazita i pokvarenjaka, što je i logično kao i za svaku drugu profesiju u kojoj ne postoji odgovornost za ono što radiš, već uredno uzimaš pare (DJ Vučićević u novinarstvu npr). Samim ti i mete naaaaaroda i revolucije.

I to što su gazili crkvu Francuzim ne smeta da slave Revoluciju. Posledica je i što su danas sekularna država, za razliku od balkanskih plemenskih zajednica gdje se političari uredno uvalače u popovske čmarove.

Pa se falsifikuje istorija, popovi koljači postaju sveci, izmišlja se neki srpski Alo, alo Halijard...

na kraju balade pokakila se crkva po vasem montenegrinstvu i to za vjeke vjekova.

sad mozete da prdnjavite po par kafana i po cetinju oko 21. maja i 13. jula. najinteresantniji je 13. jul i vase kidnapovanje tog velikog datumam najvise arlaucu o 13-om julu potomci izdajnika i pune kolaboracije sa okupatorima. olos samo takav

13 hours ago, milfisland said:

Kad se ostane bez argumenata, ajmo malo o Milogorcima.

CPC je osnovana 1992. kad su Milo i njegova partija bili Slobovi proksi i Amfilohijevi BFFs.

Tako da je najbolje da se, ako te već nešto zanima, pokušaš da se informišeš sa nekog tačnijeg izvora od srpske Wikipedie.

Kako ti je ovo tačno, tako ti je istinito svo prdoklačenje iz ovoga posta.

Nastav i gledat Alo, alo Halijard i pozdravi Radoša Bajića. Možeš tu puno da naučiš.

Magija pretvaranja u heroje lizača švapskih čmarova.

najjace je kad prdnjavis ovde i lazes poliluinformisane forumase. crnogorsku crkvu je izmislio taj isti milo djukanovic i db. koliko god on srbovao tad voleo je da ima ventil, da malo popusta ventil tom zelenaskom sljamu iz gaete.

zna se da su ti bili najveci lizaci talijanskih cmarova tj njihove none i mame a zna se da ste toliko spijunirapi da vam je vama omrazeni pircio biroli napisao da toliko spijuna nije video nigde i nikad u karijeri kao u crnoj gori i da vam je ogranicio spijqnje cetvrtkom ili utorkom, znaces ti bolje koji je dan u pitanju. verovatno imas koga i pitati

1 hour ago, Lord Protector said:

Dobro @Roger Sanchez , ustaštvo mi je bila zgodna formulacija, nisam mislio ništa lično, šta sad vadiš rat, Putina i AV iz naftalina. Čovek više ne može ni da kaže reč ustaša u negativnom smislu, odmah si uvređen.

Ja sam se upravo vratila iz kaznene ekspedicije u CG. Mogu reci da okupacija napreduje dobro, ima nas mada i NATOvaca ima prilicno.

On 3. 7. 2026. at 12:16, kronostime said:

Ni jednoj verskoj zajednici nije mesto nigde u javnom zivotu van porti svojih hramova.

To je ono sto je bilo dobro u to vreme: nisi mogao da vidis ni da u pratnji vojske setaju kosti svetaca po Beogradu, a ni da klece braca katolici po sred Zagreba, a ni da braca muslimani klanjaju na ulici po Sarajevu, Skoplju, Pristini.....

Svako u svoj hram pa se tamo molite do mile volje - na ulici necete.

I to je bilo lose?

Hoces da ti nadjem XY fotografija iz Nemacke, Italije, Spanije, Francuske i sl. "proletera" od zemalja, gde upravo vojska ili policija obezbedjuju religijske procesije?

Inace, rasprave koje vode @bradilkoi @milfisland su nesto tipa Celtics vs Lakers ili Pistons vs Bulls, u NBA 80ih. ajde

43 minutes ago, G. L. said:

Hoces da ti nadjem XY fotografija iz Nemacke, Italije, Spanije, Francuske i sl. "proletera" od zemalja, gde upravo vojska ili policija obezbedjuju religijske procesije?

Mozes da dodas i Saudijsku Arabiju na spisak - i tamo u Meki obezbedjuju vojska i policija setanje oko Kabe.

9 hours ago, Emerald said:

Federalne jedinice su dignute na nivo konfederacije u procesu "demokratizacije" i otvranja prema "zapadnim vrednostima", manje centralizma(koji je vukao na SSSR) poput vise kapitalizma, 1974.

To nigde na zapadu nema, a dato je nakon godina prtesta u Hrvatskoj na osnovu njihovih zahteva koji su integralni komunisticki.

Nikakav to pritisak nije bio od stranaca da se vise demokratizacije ima ostvariti kroz razbijanje drzave na nezavisno funkcionisuce jedinice, sto ni kod kuce nisu drzali.

21 hours ago, x500 said:

Djordje, i ima i nema smisla.

Naravno da danasnji arsini ne mogu da se primenjuju na dogadjaje od pre 80 godina. Ali postoje i univerzalne vrednosti koje mogu itekako da nam pomognu da odmerimo dogadjaje iz proslosti.

To su tri vrlo jesnostavne stvari: pravo na zivot, pravo na imovinu i pravo na kulturu.

Recimo, u VII veku se Perzijanci u jednom trenutku osvojili Jerusalim i napravili nekakvo vazalno Judejsko kraljevstvo. Judejci su brze bolje pobili dobar deo hriscana, porusili crkve i pokupili imovinu.

Nesto kasnije je kalif Omar osvojio Jerusalim, grad mu je bio predat bez borbe. Nije zeleo da se pomoli na prostoru Hristovog groba, kako mu je ponudio Jerusalimski patrijarh, vec se odmakao nelih 100 metara dalje i zahvalio se Alahu na milosti. Rekao je - ako se ja budem ovde pomolio oni posle mene ce ovde napraviti dzamiju. Danas, 14 vekova kasnije, postoji i Crkva Hristovog groba, ali i Omarova dzamija odmah pored nje (deli ih jedan zid).

To je po meni mudrost.

Kada je Salahudin osvojio Jerusalim 1187 godine, zabranio je ubijanje i dozvolio da se mirno isele svi koji to zele. Naredio je da se muslimanslka sveta mesta u Jerusalimu operu ruzinom vodom. E da, nije porusio Crkvu Hristovog groba.

Zasto ovo govorim - to su ljudi koji su imali ogromnu moc, ali su i dalje bili ljudi i verovali su u neke od univerzalnih principa.

Nazalost, komunisti, ovde mislim i na vrh i na veliki deo onih nize u vlasti, su se pokazali kao bahati, primitivni i pohlepni (ne)ljudi. Koliko vidim i ova "omladina" koja bastini njihovu tradiciju nije mnogo bolja, nazalost (

Nemaju srce da priznaju greske koje su napravili neki treci ljudi pre 80 godina. Pa kako bi sutra priznali scoje greske ?!

Zašto me ne čudi što uz komuniste i njihov odnos prema religiji nisi pomenuo sa ovih prostora i bosanske Srbe i broj džamija koje su srušili 90-tih?

Edited by milfisland

41 minutes ago, milfisland said:

Zašto me ne čudi što uz komuniste i njihov odnos prema religiji nisi pomenuo sa ovih prostora i bosanske Srbe i broj džamija koje su srušili 90-tih?

Kada se govori o napadu na Dubrovnik 1991, često se zaboravlja da je u toj operaciji učestvovao veliki broj jedinica, rezervista i teritorijalne odbrane iz Crne Gore. Nije bio ugrožen samo grad kao vojna tačka, nego i njegovo istorijsko, kulturno i versko jezgro.

U Starom gradu pogođeni su ili oštećeni brojni sakralni objekti: Franjevački samostan i crkva, Dominikanski samostan i crkva, Dubrovačka katedrala, crkva sv. Vlaha, jezuitska crkva sv. Ignacija, crkva sv. Josipa, samostani Sigurata, sv. Klare i sv. Jakova, ali i pravoslavna crkva i sinagoga.

Posebno je važno naglasiti da se to nije događalo negde daleko od crnogorskog društva, nego uz masovno učešće ljudi iz Crne Gore u dubrovačkoj operaciji. Zato se odgovornost ne može svesti samo na apstraktnu „vojsku“ ili na komandu. Postoji i politička, moralna i društvena odgovornost Crne Gore i DPS rukovodstva za napad na Dubrovnik i ugrožavanje njegove verske i kulturne baštine.

Drugim rečima, Dubrovnik nije bio samo meta granata — bio je meta jedne ratne politike u kojoj je Crna Gora imala ozbiljnu i sramnu ulogu.

31 minutes ago, Lord Protector said:
  1 hour ago, milfisland said:

Kada se govori o napadu na Dubrovnik 1991, često se zaboravlja da je u toj operaciji učestvovao veliki broj jedinica, rezervista i teritorijalne odbrane iz Crne Gore. Nije bio ugrožen samo grad kao vojna tačka, nego i njegovo istorijsko, kulturno i versko jezgro.

Drago mi je što si napisao što je radila vojska pod komandom Miooševičevih generala Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića u Dubrovniku.

Ipak, tehnički, Srbi iz Bosne su mnogo ozbiljnije prilazili rušenju džamija.

Eksploziv u temelje i posle buldožer i kamione odvezu šut.

Malo online podataka

Neka od najpoznatijih mjesta gdje su džamije srušene su:

• Banja Luka – svih 16 gradskih džamija je porušeno, uključujući čuvenu Ferhadija džamija (srušena 7. maja 1993.), kao i Gazanferiju, Arnaudiju i druge.

• Bijeljina – u martu 1993. srušene su gradske džamije, među njima Atik i druge istorijske džamije.

• Foča – porušene su sve džamije, uključujući poznatu Aladža džamija.

• Višegrad – porušene su gradske džamije, uključujući Carevu džamiju.

• Zvornik – više džamija je uništeno tokom rata.

• Prijedor – porušen je veći broj džamija u gradu i okolnim naseljima.

• Sanski Most – džamije u dijelovima opštine pod kontrolom VRS bile su uništavane.

• Područje Kalesija – srušene su džamije u Papraći, Capardama, Memićima, Šeheru, Kalesiji Gornjoj i drugim mjestima.

Edited by milfisland

3 minutes ago, milfisland said:

Drago mi je što si napisao što je radila vojska pod komandom Miooševičevih generala Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića u Dubrovniku.

Njihova je vojna odgovornost, politička je DPS-a. Tad ste u CG duvali u istu tikvu kao Milošević, čak i jače od njega. Pa ste prebegli od svog političkog oca i ukurvali se na drugu stranu. Opet kurvarluk.

Edited by Lord Protector

28 minutes ago, Lord Protector said:

Njihova je vojna odgovornost, politička je DPS-a. Tad ste u CG duvali u istu tikvu kao Milošević, čak i jače od njega. Pa ste prebegli od svog političkog oca i ukurvali se na drugu stranu. Opet kurvarluk.

Ja sam tada bio liberal, tako da ako može da se ne prišiva. Posebno jer sam početak 90-tih proveo u mirovnim misijama sa raznim unproforima o čemu sam pisao na drugim topicima. Nisam ti ja od nekoga nasilja.

45 minutes ago, milfisland said:

Ipak, tehnički, Srbi iz Bosne su mnogo ozbiljnije prilazili rušenju džamija.

Eksploziv u temelje i posle buldožer i kamione odvezu šut.

Malo online podataka

Neka od najpoznatijih mjesta gdje su džamije srušene su:

• Banja Luka – svih 16 gradskih džamija je porušeno, uključujući čuvenu Ferhadija džamija (srušena 7. maja 1993.), kao i Gazanferiju, Arnaudiju i druge.

• Bijeljina – u martu 1993. srušene su gradske džamije, među njima Atik i druge istorijske džamije.

• Foča – porušene su sve džamije, uključujući poznatu Aladža džamija.

• Višegrad – porušene su gradske džamije, uključujući Carevu džamiju.

• Zvornik – više džamija je uništeno tokom rata.

• Prijedor – porušen je veći broj džamija u gradu i okolnim naseljima.

• Sanski Most – džamije u dijelovima opštine pod kontrolom VRS bile su uništavane.

• Područje Kalesija – srušene su džamije u Papraći, Capardama, Memićima, Šeheru, Kalesiji Gornjoj i drugim mjestima.

cekaj ja sam mislila da je rusenje tudjih bogomolja super i da vernici treba da se mole u svoja 4 zida a drzava bude sekularna.

kad ono sad odjednom nije lepo?

ili treba umereno, kao partizani, malo srusi malo okreci, malo pobij 100 k ljudi za nekoliko meseci, malo otvori tranzit za farmerice?

koliko je ono dzamija srusio najgori kralj ikad A. Karadjordjevic?

48 minutes ago, milfisland said:

Ovo opet neki Titini cetnici?

General-armije Veljko Kadijević je rođen 21. 11. 1925 u Glavini Donjoj, kod Imotskoga, od majke Janje rođene Patrlj,[2] hrvatskoga podrijetla i oca Dušana,[2][3] srpskoga podrijetla. General Kadijević se oduvijek izjašnjavao kao Jugoslaven. Njegov otac Dušan je bio sudionikom Španjolskoga građanskog rata, te je poginuo u Španjolskoj 1936 godine. 1943 godine, za vrijeme Drugog svjetskog rata, pristupio je partizanima i postao članom Saveza komunista Jugoslavije. Tijekom rata je prvo bio omladinski rukovoditelj u Imotskome, a kasnije član Politodjela (političkog odjeljenja) Devetnaeste sjevernodalmatinske divizije, a potom 26. dalmatinske divizije. Kasnije je bio pomoćnik političkog komesara Prve dalmatinske udarne brigade i pomoćnik političkog komesara 26. dalmatinske divizije.

Благоје Аџић је рођен 2. септембра 1932. године у селу Придворица, општина Гацко. Чак четрдесетдва члана породице Аџић, укључујући и генералове родитеље, два брата и сестру, убиле су у покољу на Божић 7. јануара 1942. године комшије усташе муслимани.[1]

После завршетка трећег разреда Индустријске школе, завршио је Школу за активне официре везе 1953. године. Након тога Школу страних језика ЈНА1966, Вишу војну академију „Фрунзе” у Совјетском Савезу1969, Ратну школу ЈНА — 1973. и Школу општенародне одбране (данас Школа националне одбране) — 1987. године.

Jel ima neko od tih komunista da nije bio cetnik ili makar ustasa?