vememah Posted May 20 Posted May 20 7 hours ago, onamonamo said: od cacka do podgorice je otprilike crna rupa za ev Na prvi pogled ne izgleda tako. Može malo više detalja? https://emobilnost.rs/mreza-punjaca/
onamonamo Posted May 20 Posted May 20 11 hours ago, zorglub said: Au brt mili... Aj' što letuješ u CG (izvini, morao sam), ali od ČA do PG ima nekih 300km, zar ne može toliko da izgura? Nisam ispratio šta voziš, sorry. bmw-ix3, domet izmedju 250 i 350km, u zavisnosti od brzine voznje, to bi trebalo da pokrije ovo rastojanje, ali ne zelim da se stresiram da li cu dobaciti... 4 hours ago, vememah said: Na prvi pogled ne izgleda tako. Može malo više detalja? https://emobilnost.rs/mreza-punjaca/ rekoh, otprilike....ima pokoji punjac usput...mozda.... mozda je u planu pa je ucrtan, ali ga nema....mozda je zauzet, neispravan, mozda se neko bahato parkirao ko ne puni, mozda bude problema sa aplikacijom i registracijom.... previse mozda, a premalo znackica usput, vec mi se desavalo da su na mapi ucrtani, a u stvarnosti ne postoje, npr na autoputu kod ljiga je ucrtan, a nema ga.... 2 2
onamonamo Posted May 20 Posted May 20 (edited) 12 hours ago, zorglub said: Sve je to ok, samo ispade da je čoveku pojam slobode vožnja od jednog do drugog tržnog centra. Da li je u stvari išta uštedeo, ili je sve otišlo na kupovinu stvari? Takođe, ne da ti/mu ne verujem, ali bih voleo da podrobnije objasni računicu od RSD1300 za 2900km. Pošto je ugradnja punjača, i koji procenat vozača ima garažu ili dvorište gde ga može ugraditi? nas je kostalo 500 evra, izvodjenje iz strujomera, instaliranje kutije sa fidovom sklopkom, i neki specijalizovani kablovi.... mislim da njegova racunica nije dobra, ako trosi 8kw na 100km, to je 8x29=232kw, sa najjeftinijim kilovatima, to je 2300din....sto je i dalje dzabe bold: kad je zena pricala sa prodavcima auta, i ukazivala na tu problematiku cekanja/blejanja/trosenja para, prodavac je rekao da mora da se usvoji novi lajfstajl Edited May 20 by onamonamo dopuna 1
bios Posted May 20 Posted May 20 250-350 hladnih znojeva između dva punjača. Znam za sebe da bih bio na rubu sloma živaca na proputovanju u ovakvom vozilu. @onamonamo da li siguran da si spreman za ovakvu avanturu?
vememah Posted May 20 Posted May 20 (edited) Quote šta se kvari, na koliko km, koliko košta popravka itditd..koja marka se najviše kvari? Reno..ok..očekivano..koji električni auto je najpouzdaniji? Bez konkurencije američki Tesla..predje po 500.000km bez kvara..električni Mercedes dodje u servis posle 18.000km sa kvarom na baterijama..američka tehnologija i američki Tesla apsolutno superioran..tako kaže najbolji serviser el vozila na balkanu..američki Tesla pre svih..ali pretpostavljam da Srbi znaju bolje Edited May 20 by vememah 2
onamonamo Posted May 20 Posted May 20 1 hour ago, bios said: 250-350 hladnih znojeva između dva punjača. Znam za sebe da bih bio na rubu sloma živaca na proputovanju u ovakvom vozilu. @onamonamo da li siguran da si spreman za ovakvu avanturu? pa napisah da cemo preko hrvatske, taman nekoliko dana cemo i tamo da ubijemo.... a verovatno bi se i nasao neki punjac usput, ali ne zelimo da iskusavamo 2
Shan Jan Posted June 20 Posted June 20 Sad dok sam bio u Kini primetio sam par stvari u vezi saobracaja: Ubedljivo najdominantniji vid saobracaja je public transport te i u velikim gradovima ulice nisu zakrcene kao u BGu. Svi autobusi i taksiji su elektricni. Jako je puno ljudi (posebno zena) koji voze skutere. Svi motori su elektricni. Vecina automobila na ulicama su elektricni. Elektricni automobili su mnogo jeftiniji nego u Evropi. Elektricni skuteri su bukvalno dzabe, cak i za prosecnog Kineza. Postoje kvote za automobile u velikim gradovima. Vodic nam je rekao da je prosecno vreme cekanja na auto u Pekingu 15 godina. Posledica je da na ulicama nema mnogo buke niti zagadjenja. Vazduh u Pekingu je bio ko da smo na planini. Dok mi u Evropi debatujemo da li elektricni automobili imaju buducnost ili ne, Kina se vec prakticno prebacila na taj mod rada. Kina je takodje predvodnik u gotovo svim kategorijama kad je u pitanju proizvodnja baterija, ukljucujuci i noviji tip koji je laksi i brze se puni: 2 3
vememah Posted June 20 Posted June 20 (edited) 28 minutes ago, Shan Jan said: Svi autobusi i taksiji su elektricni. Jako je puno ljudi (posebno zena) koji voze skutere. Svi motori su elektricni. Vecina automobila na ulicama su elektricni. Quote The share of electric cars in total sales in China has never been as high as in May 2024. Four out of ten passenger cars from China had a plug. With around 955,000 new electric cars and plug-in hybrids, manufacturers are approaching the one million mark in absolute terms. https://www.electrive.com/2024/06/17/china-ev-share-reaches-40-in-may/ Edited June 20 by vememah 1 1
Kelt Posted June 20 Posted June 20 12 hours ago, Shan Jan said: Kina je takodje predvodnik u gotovo svim kategorijama kad je u pitanju proizvodnja baterija, ukljucujuci i noviji tip koji je laksi i brze se puni: ima neki naš lik, hemičar iz Novog Sada koji radi u Minhenu u kompaniji koja je razvila gvožđe-oksid bateriju za evropsko tržište i praktično su jedini koji sem kineza imaju tu tehnologiju. Znači, litijum propo™, ali je problem odakle će da se stvori struja da sve to napuni, čak i uz obnovljive energije a fuzioni reaktori neće još dugo. Gde si bio, usput budi rečeno
Shan Jan Posted June 20 Posted June 20 Pisu gore @vememah i ostala ekipa, Kinezi ubijaju koliko prave solarnih panela, uopste ne sumnjam da ce napraviti tu struju. Tu pre problem moze biti materijal, reciklaza, mreza itd... A bio svuda - Sangaj, Guilin, Zhangjiajie, Xi'An, Luoyang, Pingyao, Peking...
Recommended Posts