April 23Apr 23 Zbog ogromnog ekrana kod Mercedesa i ekranske trake ispod vjetrobrana kod BMW-a izdignuta je čitava centralna konzola, a automobili spolja izledaju bucmasto i truntavo na prednjem kraju. Vidno polje vozača je podignuto i odsječen mu je donji nivo.Sjedio sam malo u novom BMW iX3 na sajmu automobila i imao sam neprijatan osjećaj slabije preglednosti prema naprijed. Ne vidi se hauba, ne vidi se ništa ispred samog automobila na prvih nekoliko metara. Nisam podešavao sjedište po visini, možda to može da pomogne. Edited April 23Apr 23 by autsajder
April 23Apr 23 11 hours ago, Ras said:Nisu novost kockasti, ili spljošteni volani sa obe ili samo sa jedne, obično donje strane.Pežo ima takve volane već godinama, ugrađuju ih Audi, Mercedes, itd...Evo ih u novom BMW i3 i e MErcedesu c klase:Edit.Još radikalnije, Mercedes EQSThe Updated Mercedes EQS Has Way More Range And Faster ChargingUf, ne znam. Dizajn je valjda primenjena umetnost, što će reći da osim estetske komponente treba da ima i upotrebnu vrednost. Ako je neko koristio četvrtasti volan u gradskoj vožnji, neka pokuša da me ubedi da to nije mučenje kao takvo. Mercedes sa gornje slike je ok, ali BMW ili onaj Ionic, neka hvala. Ajde onaj EQS spejs šatl je ipak druga kategorija i nije za nas smrtnike. Inače, bilo je u prošlosti takvih pokušaja. Sunbeam, ili neko slično britansko đubre je pre 50-tak godina imao četvrtasti volan. Pa je neslavno završio kao predmet sprdnje.
April 23Apr 23 19 minutes ago, bios said:Uf, ne znam. Dizajn je valjda primenjena umetnost, što će reći da osim estetske komponente treba da ima i upotrebnu vrednost.zato valjda i guraju te flat volane, sigurno ne zbog lepotebolja vidljivost table, više prostora za noge, i najvažnije bezbednost, brzina reakcije, da te nateraju da držiš ruke pravilno na volanu, kao u formuli, a ne kao đilkoš jednom rukom, odozgo
April 23Apr 23 8 minutes ago, levi said:zato valjda i guraju te flat volane, sigurno ne zbog lepotebolja vidljivost table, više prostora za noge, i najvažnije bezbednost, brzina reakcije, da te nateraju da držiš ruke pravilno na volanu, kao u formuli, a ne kao đilkoš jednom rukom, odozgo Aha, važi što je razlog za ovo bezbednost, a ne nečija fiks ideja sa će to da poboljša prodaju za 0.001%. Kad proba neko da koristi to u kontinuitetu neka javi iskustva. Možda ipak ima nešto što mi promiče.Inače sad se setih, pre par dana odem na pumpu da natankam gorivo, $3.5 za galon. Psujem naravno narandžastog morona, ali ajde nije prevelika drama jer vozim Priusa i sa 10 galona imam da pređem nekih 400 milja. Ipak,bi mi malo toplo oko srca kad sam za 90 sekundi završio tankovanje, a tugice pored sede u Teslama na suncu i čekaju da im se dopuni baterijaNa stranu ovo moje kiselo grožđe, još jedan aspekt koji treba imati u vidu kod EV je da korišćenjem brzih punjača baterija brže degradira. Kad kupuješ nov, baš te briga. Ali kod polovnih može lako da se desi neprijatno iznenađenje što se tiče dometa sa punom baterijom.edit: btw volan se ne drži kao đilkoš odozgo, nego sa dva prsta odozdo Edited April 23Apr 23 by bios
April 23Apr 23 15 minutes ago, levi said:zato valjda i guraju te flat volane, sigurno ne zbog lepotebolja vidljivost table, više prostora za noge, i najvažnije bezbednost, brzina reakcije, da te nateraju da držiš ruke pravilno na volanu, kao u formuli, a ne kao đilkoš jednom rukom, odozgo I to ne mora da bude pravilo, recimo Pezo ima te kvadratne volane i u planu je da budu pravougaonici. Svaki moguci test na netu iznosi da oblik volana smanjuje vidljivost table, kod modela 408 ima manje prostora za noge i brzina reakcije je smanjena na otvorenom putu zarad okretljivosti u gradskim uslovima.Ovo na kraju za pravilno drzanje volana je OK i sam sam djilkos priznajem, ali sad sam vec matoro kljuse i osecam se neprirodno i nesigurno kad postavim ruke u pravilan polozaj a jos na neki F1 volan, fala lepo. Druga strana flat volana, koliko vidim volani poput Tesle S ili Lexusa ce biti sledece godine zabranjeni prvo u Kini, pa u ostalom svetu zbog upravo smanjene bezbednosti. Nisam probao, pa ne znam, ali ako cike kazu tako, iste one koje vracaju fizicke prekidace, sto im ne bih verovao?¿ Edited April 23Apr 23 by Lancia
April 27Apr 27 https://x.com/wayne_m159/status/2048767008192291033 https://x.com/XH_Lee23/status/2047994865661948052
April 29Apr 29 hybrid market.This pushed total Chinese car sales in Europe up nearly +100% YoY in March, to a record 140,094 vehicles.Now, Chinese cars make up a record 9.4% of the overall European market, tripling over the last 2 years.Chinese automakers continue to offer some of the most cost-effective vehicles in the market while increasingly matching European brands on technology and features.Europeans are rushing to buy Chinese cars at an unprecedented pace. https://x.com/KobeissiLetter/status/2049327899006705867
April 29Apr 29 Gledam jutros iz prevoza na trotoaru parkirani Mercedes, iz koga visi kabl za punjenje i pitam se otkud ovde punjač. Onda pogledom otpratim kabl dokle god je bilo moguće, uz obližnje drvo, pa gore negde do stana u zgradi. Edited April 29Apr 29 by Ras
April 29Apr 29 2 hours ago, Ras said:Gledam jutros iz prevoza na trotoaru parkirani Mercedes, iz koga visi kabl za punjenje i pitam se otkud ovde punjač. Onda pogledom otpratim kabl dokle god je bilo moguće, uz obližnje drvo, pa gore negde do stana u zgradi.Green power!
April 29Apr 29 5 hours ago, Ras said:Gledam jutros iz prevoza na trotoaru parkirani Mercedes, iz koga visi kabl za punjenje i pitam se otkud ovde punjač. Onda pogledom otpratim kabl dokle god je bilo moguće, uz obližnje drvo, pa gore negde do stana u zgradi.Zagreb, pre dva vikenda.
April 29Apr 29 5 hours ago, Ras said:Gledam jutros iz prevoza na trotoaru parkirani Mercedes, iz koga visi kabl za punjenje i pitam se otkud ovde punjač. Onda pogledom otpratim kabl dokle god je bilo moguće, uz obližnje drvo, pa gore negde do stana u zgradi.Vojislava Ilica, barem 1 godinu se tako puni.