October 24, 2025Oct 24 prelomice se sve u korist EV kada se pojavi dobra infrastruktura sa punjacima. kada naviknes na EV i sednes u obican auto osecaj je kao da si u traktoru. evolucija, nema nazad.
October 24, 2025Oct 24 4 hours ago, banecare1 said:kada se pojavi dobra infrastruktura sa punjacimaAko se pojavi... Do tada bi bilo lepo da se ljudima ostavi izbor.
October 24, 2025Oct 24 Global EV Outlook 2025Electric vehicle chargingPublic chargers have doubled since 2022 to reach more than 5 million (...)In 2024, more than 1.3 million public charging points were added to the global stock, representing an increase of more than 30% compared to the previous year. Just the charging points added in 2024 were approximately equal to the total number of points available in 2020. (...)Within the European Union, 11 out of 27 countries saw their public stock of charging points increase by more than 50% in 2024 compared to the previous year.https://www.iea.org/reports/global-ev-outlook-2025/electric-vehicle-charging Edited October 24, 2025Oct 24 by vememah
October 24, 2025Oct 24 On 4. 9. 2025. at 23:52, Time Crisis said:Vozio sam se pre neki mesec, da li je bio Crveni ili City sad se ne sećam. Nije neko iskustvo, stakleni krov na suncu je smrtNe mogu da se načudim tome što većina proizvođača EV nameće pod must te panoramske krovove kupcima. Oni osim maltretiranja putnika svakako leti donose i povećano angažovanje klima uređaja čime se smanjuje domet.Doduše neki imaju mogućnost da se to pokrije, mada ne svi. Kod Tesle recimo jedino da naknadno postavite zaštitu. Edited October 24, 2025Oct 24 by nesha taxista
October 24, 2025Oct 24 bivši kolega vozi hjundai na struju, evo njegovog utiska posle godinu dana vožnjeIzveštaj posle godinu i po dana života sa električnim automobilom.🔋🚘⚡Bez ikakvog problema.🦾❤️🏆Mesečno prelazili oko 2000 km.Mesečno trošili na struju oko 1700 dinara.Servis na 15000km u garantnom roku oko 15000 dinara u Hyundai ovlašćenom servisu. Bili tamo 2 puta.Najveći eko podvig do sada put do Temišvara (na slici) i nazad, 350km za oko 140 dinara ili ti 65% baterije.Bili do Halkidikija i ovog leta, dve pauze od pola sata za punjenje za ceo put.Kad se puni na brzim punjačima (najskuplja opcija), 100 km košta oko 7-8 EUR.Sa druge strane, Srbija jedina još ima besplatne brze punjače.Našao sam na internetu podatak o toma da za jedan litar benzina, do trenutka kada uđe u rezervoar automobila treba da se potroši oko 6kW struje na vađenje nafte, preradu i transport naftovodom (sva ta mašinerija radi na struju).Ako automobil troši oko 6 litara benzina na 100km, sa tim jednim litrom pređe oko 17 km. Ja sa tom strujom od 6kW pređem oko 48km.A kada se sve svede na cenu po kilometru, moja računica je sledeća:Benzin košta oko 10 dinara po kilometru Struja ( kod kuće u noćnoj plavoj zoni) košta oko 0.4 dinara po kilometru (98% slučaja punjenja).Ima još mnogo toga lepog i zanimljivog u svemu. I svi ti ljudi koji su sad spontano deo nekakve zajednice, dele neki super vajb. ,,Budale, druže se na punjačima, sekta bre! " 😁Po nekim podacima, ima nas za 60% više iz godine u godinu.I da završim ovaj presek stanja sa rečima velikog Nikole Tesle🤭: ❤️⚡🇷🇸Samo Struja Srbina Spasava 🇷🇸⚡❤️Tu sam za sve koje zanima ova tema. ❤️
October 24, 2025Oct 24 12 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:bivši kolega vozi hjundai na struju, evo njegovog utiska posle godinu dana vožnjeSta vozi, Ioniq 5, ili?
October 24, 2025Oct 24 Bacio sam pogled na trenutno stanje u svetu, jer sam se za vikend video s jednim drugarom, pa reče da treba da dobije novi službeni auto i kaže biće EV. Pitam ga otkud to, kaže mnogo je bolji osećaj vožnje.Pre 10 godina u istoj situaciji smo pričali i tad se malo našalio sa svojim šefom kako je uzeo BMW i3, pa onda on je skeptik, nakon 100 godina razvoja benzici su postali ultra efikasni, pa ovo, pa ono.Game overPre 4 godine bila je novina kad vidiš EV, pa se vremenom diglo na jedan dnevno koji prozuji pored tebe, pa 2-3 dnevno. Danas ih više ni ne registrujem.
October 24, 2025Oct 24 Mozda nije lose da prosirmo temu sa EV, na prevozna stredstva na struju.Ukratko Rivianova spinoff kompanija ALSO je izbacila elektricni bicikl, sa pedal by wire conceptom, takodje je u pripremi elektricni quad sa sve pedalama koji ce naravno koristiti Amazon kao last mile delivery.TechCrunchRivian spinoff Also reveals a high-end modular e-bike for...The first in a lineup of new vehicles from Also, which started as a skunkworks project inside of Rivian a few years ago.
October 24, 2025Oct 24 Jel dobro kontam da se pedalanjem puni baterija, a točkove pokreće isključivo elektromotor?
October 24, 2025Oct 24 Slična fora mi izlazi na preporučenim vestima, elektro motor nazivaju pogonom a benzinac "produžavač dometa" . Čini mi se da je počelo od Hondinog hibrida
October 24, 2025Oct 24 4 hours ago, jezovuk said:Jel dobro kontam da se pedalanjem puni baterija, a točkove pokreće isključivo elektromotor?Da. Postoje takve ideje već par godina, mislim da je efikasnost manja, ali ne znam detalje. Prednost je što ti više ne treba lanac ili kaiš, već samo žica do motora. To za gradsku vožnju nije loša ideja, neke probleme lanca rešava kaiš (nema održavanja, ne prljaš se ako dodirneš lanac) ali i za kaiš je potreban poseban ram jer kaiš ne može da se razdvoji kao lanac.
October 24, 2025Oct 24 8 hours ago, jezovuk said:Jel dobro kontam da se pedalanjem puni baterija, a točkove pokreće isključivo elektromotor?Cak ima i opciju punjenje baterija dok koci. Najveca prednost u ondosu na ostale elektricne bicikle je sto je ceo proizvod napravljan inhouse sto otvara zanimljive mogucnosti.Jedan usecase "pedal by wire" modela je sto dok ides na posao mozes lagano da okreces bez da se oznojis, a kad se vracas kuci mozes da namestis "program" i da odradis full trening voznju.