April 3Apr 3 On 11. 2. 2026. at 10:48, zorglub said:Nije nenormalno ružan, samo je generalno ružan, baš kao i 99.9% ostalih suvova i automobila uopšte - ne znam dal' je Land Rover, Škoda, neki Kinez ili nešto sedmo. Sve je isto i dosadno.Za Land Rover ne mogu da se složim, novi Defender mi je jedan od retkih SUV-ova koji zapravo liči na nešto tj. da je imao dizajn proces mimo prompta "make me the most aerodynamic shaped SUV that follows EU safety regulations for the following dimensions".
April 3Apr 3 11 hours ago, gone fishing said:ta računica može da važi za nekog ko prelazi cca 30000 km godišnje, za normalne stanovnike gradova koji nemaju rodbinu ubosni, tj 90% voze po gradu, ako nisu kuriri ili taxisti neće preći ni trećinu te kilometraže, što će reći da ni za 15 godina razlika u ceni u startu neće pokriti troškove goriva, a tada taj polovnjak neće vredeti više od 15% od prodajne cene danas...Nisi u pravu. Ne treba da otplati cenu celokupnog automobila, već razliku u ceni koja nastane u tih 5 godina. Stvarno misliš da ti taj auto ne otplaćuje 2000 eura godišnje? Mislim da retko ko na ovom topiku vozi manje od 50-ak km dnevno(stanujem na 7km od Slavije). Ko vozi nedeljom do crkve, ne treba ovaj automobil ni da gleda, ja govorim o tome da je cena vožnje takvog auta skoro pa nula. Ako sad uzmeš neki drugi auto za 30k, cena će mu za 5 godina opasti bar 10k, ali ćeš svih 5 godina plaćati i gorivo.
April 4Apr 4 ali ako uzmeš kia ceed za 17700 €, a realno šta će ti više za grad uštedeo si 12300€ i imaš nova kola, 12300€ u benzinu je cca 7650 l, što je u pređenim kilometrima cca 100000 km gradske, odnosno cca 125000 km kombinovane vožnje....što će reći moći će da se vozi njom 10 godina (ako prelazi do 10k godišnje) za razliku u ceni između nove kia i polovne tesle i da je proda za 8000€ tj cca 45% cene novog ceed ili kako će se tada zvati kia hatchback c segmenta....
April 4Apr 4 15 hours ago, April said:ja govorim o tome da je cena vožnje takvog auta skoro pa nulaAko imaš opciju da ga puniš na jeftinoj struji. A u zavisnosti od toga koliko dnevno prelaziš po gradu, PHEV možda bude sasvim dovoljan da pokrije te potrebe.Skoro sam računao koliko bi mene koštalo korišćenje EV, bez kuće ili garaže sa punjačem u zgradi, i otprilike je 1-2€ jeftinije na 100km. Na mojih 15 hiljada godišnje (evropski prosek), gde je pola grad i okolina, a pola autoput i dalje relacije, uštedeo bih možda 200-300€ godišnje, ne znam koliko tačno košta fast charging na punjačima na autoputu. I još 100€ na zamenu ulja. Tako da treba ili da nađem EV koji je samo 2000€ skuplji od SUS varijante, ili da cena goriva ode na preko 3€, a struja ne poskupi.
April 4Apr 4 5 hours ago, Engineer said:Ako imaš opciju da ga puniš na jeftinoj struji. A u zavisnosti od toga koliko dnevno prelaziš po gradu, PHEV možda bude sasvim dovoljan da pokrije te potrebe.Skoro sam računao koliko bi mene koštalo korišćenje EV, bez kuće ili garaže sa punjačem u zgradi, i otprilike je 1-2€ jeftinije na 100km. Na mojih 15 hiljada godišnje (evropski prosek), gde je pola grad i okolina, a pola autoput i dalje relacije, uštedeo bih možda 200-300€ godišnje, ne znam koliko tačno košta fast charging na punjačima na autoputu. I još 100€ na zamenu ulja. Tako da treba ili da nađem EV koji je samo 2000€ skuplji od SUS varijante, ili da cena goriva ode na preko 3€, a struja ne poskupi.Sve si u pravu uz još dva ulazna faktora Ne znam nikog ko ne puni auto po jeftinoj struji, prosto taj ne treba da kupi ovakav auto i, drugo, plagin hibridi su i i nabavci i u održavanju skuplji. SUS teško da mogu da uđu u ovu računicu, a tendencija je da će se sa godinama ta ravnoteža još brže pomerati. Do skora, mi o Tesli nismo ni razmišljali, ovakva ponuda sad je sasvim komercijalna. Napredak u autonomiji i brže punjenje trebalo bi da strahove dodatno razveje.
April 4Apr 4 Pa ja nemam tu mogućnost niti ću je imati. A auto mi treba. Znači da je meni SUS jedina razumna opcija, dokle god postoji. Bar ako gledamo sa aspekta cene i ukupnog troška tokom radnog veka.Kad/ako dođemo do toga da nov SUS i nov EV iste katogorije koštaju približno isto, onda mogu reći da mi je svejedno i da mi je EV opcija
April 7Apr 7 Borba BYD-a i Tesle za prvo mesto kad se gledaju samo čisto električna vozila (BEV).https://cnevpost.com/2026/04/02/tesla-q1-2026-global-deliveries/ Edited April 7Apr 7 by vememah
April 7Apr 7 BMW Group PressClubBMW Group and Rimac Technology cooperate on innovative hi...+++ Innovative solutions for more energy, more range and faster charging +++ World premiere at Auto China 2026 +++The battery will be built at the Rimac Campus near Zagreb and shipped to Dingolfing, where BMW exclusively builds the 7 Series. We expect the long-rumored ALPINA version of the i7 facelift to use identical battery technology, since the car will largely mirror the BMW model. Edited April 7Apr 7 by Roger Sanchez
April 16Apr 16 Fire at BYD’s Shenzhen Park Destroys Test Vehicle Garage, No Casualties ReportedA fire broke out at approximately 2:48 AM on Tuesday at a multi-storey parking garage inside BYD‘s Pingshan Park campus in Shenzhen, destroying vehicles stored at the facility before being fully extinguished.There were no casualties or injuries, according to a bulletin issued by the Shenzhen Pingshan District Fire Rescue Bureau.The blaze did not affect production operations of the world’s largest new energy vehicle (NEV) manufacturer.BYD said in a statement that the garage was “a dedicated area for test and scrapped vehicles” and did not involve finished cars or production facilities.“Today in the early morning, a stereo garage in our Pingshan Park caught fire. This garage is a dedicated area for test and scrapped vehicles. The fire has now been extinguished, with no casualties,” the company said.CausePreliminary investigations cited by Sina Finance and East Money attributed the fire to external construction workers who were dismantling idle equipment in BYD‘s No. 20 plant area.The workers’ operations reportedly ignited insulation cotton and other combustible materials.Battery or electric vehicle self-ignition has been explicitly ruled out as a cause, according to local media reports.A full investigation into losses and responsibility is ongoing.The fire occurred in a multi-storey automated parking structure located within BYD’s Pingshan Park complex in the Pingshan District, Shenzhen. The campus is one of BYD‘s largest manufacturing and R&D sites.The incident is not expected to have any impact on BYD’s output or delivery schedules, based on the company’s statement.BYD ContextBYD sold approximately 4.3 million vehicles globally in 2025, making it the world’s largest new energy vehicle manufacturer by volume.In the first quarter of 2026, and only accounting for fully electric vehicles, BYD was surpassed by Tesla.Last year, the Chinese giant paid an average of approximately 147,000 yuan ($21,400) per employee in total compensation, according to the company’s annual report.The figure — derived from total staff costs equivalent to 15.94% of the company’s 803.97 billion yuan in revenue, divided by a year-end headcount of 869,600 — covers salaries, bonuses, social insurance contributions, housing fund payments, and other statutory benefits.The average compensation in 2025 rose from the 124,000 yuan reported a year earlier.https://eletric-vehicles.com/byd/fire-at-byds-shenzhen-campus-destroys-test-vehicle-garage-no-casualties-reported/