Agni Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 Ima ovde dobar presek situacije sa Linuxom (konkretno Ubuntu, pretpostavljam da bi se tu i Mint mogao ubaciti) i UEFI-jem.https://help.ubuntu.com/community/UEFIBice od interesa bilo kome ko pokusa da stavi Linux na PC kompjutere novije proizvodnje (2011, a posebno iz 2012, kad su ubacili Secure Boot).BTW. EFI takodje rula i na Apple Macu, tako da ni to nije od pomoci linuksadzijama.Btw, kasnije sam shvatio da moj problem nije imao veze sa uefijem. Ukljuvio sam da prva komanda iz svih uputstava sa neta za instaliranje drajvera za wifi u stvari apgrejduje kernel (zato sto je taj drajver kompatibilan tek od verzije kernela 3.6, dok su ubuntu 12.10 i Linux Mint 14 jos uvek na verziji 3.5), a to zna da izazove tu vrstu problema (eto, svasta sam naucio, do pre mesec dana nisam znao ni sta je kernel).
Indy Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 Mislio sam to kao vise generalan komentar (secam se da je u tvom slucaju bio krivac wi-fi), samo sam se nadovezao. Citam na netu kako ljudi vracaju najnovije modele laptopa u radnju, jer nisu u stanju ni uz pomoc trikova da instaliraju nikakav linux. Posebno to vazi za ove sto imaju Secure Boot koji na nekim modelima cak ne moze ni da se iskljuci.
hoffnung Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 (edited) odlican distro:window manager: open boxbased on debiancrunchbang"]crunchbang Edited February 13, 2013 by bob mould hair style
Indy Posted February 14, 2013 Posted February 14, 2013 Upravo sam hteo to (skoro isto) da napisem.Naime, trenutno sam ushicen sledecim set-upom: instalirati Ubuntu Server 12.04.Potom (kao root) ukucati: apt-get install -y lxde obconf openboxDobija se skroz funkcionalni debianoid koji koristi malo resursa, a radi sve sto treba. Odlican za virtualne masine (=treba malo RAM-a). Nisam jos isprobao "nevirtualni", javicu kako to ide kad instaliram.Btw. Mint kojim sam se ranije odusevljavao se nije najbolje pokazao na mom ThinkPadu T400: to je u 64bitnom izdanju, Mint 13 Cinnamon: uzasno greje laptop, jedno 30 stepeni vise od Windowsa 7, i shodno tome, baterija traje krace barem za trecinu. Isti Mint 13, ali 32bit (doduse, MATE) radi bez ikakve primedbe na drugom (starijem) laptopu vec mesecima.
Agni Posted February 15, 2013 Posted February 15, 2013 Sto se tice distroa pogodnih za starije laptopove (glede resursa i trajanja baterije), najnovija verzija Fuduntu-a je prilicno hvaljena (primer). Nameravam da je isprobam kad budem imao vremena.
Indy Posted March 15, 2013 Posted March 15, 2013 Btw. Mint kojim sam se ranije odusevljavao se nije najbolje pokazao na mom ThinkPadu T400: to je u 64bitnom izdanju, Mint 13 Cinnamon: uzasno greje laptop, jedno 30 stepeni vise od Windowsa 7, i shodno tome, baterija traje krace barem za trecinu.Ovo moram da korigujem. Posle još jednog perioda gnjavljenja sa Njindonjsima, batalio sam to (osim u virtualnoj mašini) i vratio se na gornji OS, sa istim laptopom.Negde sam pročitao da treba ući u BIOS i izabrati opciju Inegrated graphics (nasuprot Switchable graphics, koja je default) - evo, makina se uopšte ne greje, i ima negde 4h života baterije (što je slično, ako ne i isto kao sa Win7 i Lenovo power management programom).
Razzmatazz Posted March 15, 2013 Posted March 15, 2013 Da, to je optimus tehnologija koja je drajverima i ostalim podržana jedino u w7. Ima taj bumblebee projekat koji treba taj transparentni gpu switching u zavisnosti od opterećenja da donese ina *nix, ali to je još uvek dopola završeno odnosno netransparentno i manuelno.Ovako moraš da se odlučiš ili za integrušu koja manje troši i manje se greje, a slabija je jedinica ili za nvidia gpu koja je jača, ali i greje/troši više. Što znači prvo ako radiš na baterija, a drugo za stacionarno (ako ti treba uopšte).
hoffnung Posted May 4, 2013 Posted May 4, 2013 ne znam da li tripujem, ali ovaj novi 3.9 kernel radi ludo.
Aineko Posted May 10, 2013 Posted May 10, 2013 ok, nasla sam se u situaciji (ne znam ni da li sam na pravom topiku, toliko o mom poznavanju materije :D)... do juce sam o comandama na unix masinama znala otprilike kako da otvorim directory i kako da se vratim u prethodni a sada mi treba da, ne bas hitno ali sto pre to bolje, naucim shell scripting i stvari tipa kako se submituje job na hpc cluster i slicno (za pocetak cu se zadovoljiti znanjem kako da koristim soft link(?) kad navodim file u komandi). anyway, gledam neke knjige na tu temu, posto po internetu ima svacega li ja bih nesto comprehensive, plus ako moze da krene od vrlo prostih ka slozenijim stvarima. jel neko moze da preporuci neke knjige/tutorijale takve vrste? jel npr. ovo ili ovo OK za pocetnika? ili ima nesto bolje?
Indy Posted May 10, 2013 Posted May 10, 2013 Softlink (ili symlink, symbolic link) je pokazivac, evo po primeru s vikipedije - napravi se dir. /tmp/one/two u koji se stave fajlovi a i b sa sadrzajem koji se daje komandom echo. Na kraju prve sekvence komanda ls lista ono sto je u /tmp/one/two direktorijumu. Zatim se kreira symlink (komandom ln) pod imenom three. Tom three se daje da bude pokazivac (link) na /tmp/one/two direktorijum. Atributi three-a pocinju sa slovom l, sto znaci da je u pitanju link. Kad udjes (sa change directory, cd) u taj symlink three, to je za sve namene kao da si usla u ono nasta on pokazuje (mozes u trecoj sekvenci da vidis kako ls lista u three isto ono sto je u /tmp/one/two). Stavise promena sadrzaja fajla a (sa echo "test_c") deluje na fajl a bez obzira sto se "nalazis u linku". $ mkdir -p /tmp/one/two $ echo "test_a" >/tmp/one/two/a $ echo "test_b" >/tmp/one/two/b $ cd /tmp/one/two $ ls -l -rw-r--r-- 1 user group 7 Jan 01 10:01 a -rw-r--r-- 1 user group 7 Jan 01 10:01 b $ cd /tmp $ ln -s /tmp/one/two three $ ls -l /tmp/three lrwxrwxrwx 1 user group 12 Jul 22 10:02 /tmp/three -> /tmp/one/two $ ls -l /tmp/three/ -rw-r--r-- 1 user group 7 Jan 01 10:01 a -rw-r--r-- 1 user group 7 Jan 01 10:01 b $ cd three $ ls -l -rw-r--r-- 1 user group 7 Jan 01 10:01 a -rw-r--r-- 1 user group 7 Jan 01 10:01 b $ cat a test_a $ cat /tmp/one/two/a test_a $ echo "test_c" >/tmp/one/two/a $ cat /tmp/one/two/a test_c $ cat /tmp/three/a test_c
Aineko Posted May 10, 2013 Posted May 10, 2013 a kad treba da ga upotrebim u komandi, npr ovoj:$ cufflinks -p 8 -o C1_R1_clout C1_R1_thout/accepted_hits.bamda kazemo da imam softlink three i fajl u nekom direktorijumu u tom dir three, npr four, onda to ide ovako:$ cufflinks -p 8 -o three/four/accepted_hits.bami radice bez obzira sto je three softlink?fala :)
Indy Posted May 10, 2013 Posted May 10, 2013 Pa da, symlink je prakticno alias ("After creating the symbolic link, it may generally be treated as an alias for the target. Any file system management commands (e.g., cp, rm) may be used on the symbolic link. Commands which read or write file contents will access the contents of the target file. The rm (delete file) command, however, removes the link itself, not the target file.")E, samo bih morao da proverim za ovaj tvoj konkretni primer, cisto da li je sintaksa tacna (tj. da li se moze napraviti merge kako si ti iznad napisala three/four/accepted_hits.bam ili mora nekako drugacije da se napise). Iz onoga primera gore ispada da je tacno tako, samo treba proveriti ... zavisi i od toga da li tvoja cufflinks komanda prihvata ove konvencije.(bas mi je trebao izgovor da malo osvezim svoj CLI).
Razzmatazz Posted May 10, 2013 Posted May 10, 2013 (edited) Imaš na ovoj adresi jedan opširan tutorijal za bash sa dosta primera, gde se diraju i neke naprednije stvari. To sve, naravno, pod uslovom da ti treba bash shell.Edit:u vezi kratke teme gore, postoje soft-links i hard-links. Ukoliko se recimo briše soft-link, uklanja se samo shortcut, ali ne i fajl na koji shortcut pokazuje. Ukoliko se briše hard-link, odlazi i destinacioni fajl. Taj soft-link se zove još i symbolic link. Tako da kod kreiranja linka ka fajlu sa komandom "ln", parametar "-s" znači "kreiraj soft link". Edited May 10, 2013 by Razzmatazz
Aineko Posted May 10, 2013 Posted May 10, 2013 ne usudjujem se za sada nista da brisem :D.thanks, ovaj link deluje bas dobro (da, bash mi treba - mislim :) ).
Recommended Posts