Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PREVODILACKI BISERI

Featured Replies

Eto, zaboravih da sam to već pisao.

Edited by igoraki

• Replies 2.5k
  • Views 301.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

ma nebitno to, super je primer

nego kakva slucajnost da me upravo na taj post "poslalo"

To @bags neki ai uključio da prati šta pišemo.

• 3 months later...
  • Popular Post

Screenshot_20260125-094134.png

🐭

Leonardo je kornjača

Jova

• 1 month later...

Klixov big biznis

Screenshot_20260304-222908.png

🐥

• 2 weeks later...

I na ruskom je pogrešno, почти znači zamalo.

Kupim pre neki dan Kosmos Karl Sagana, nisam imao na našem i čitao mi se, vulkanovo izdanje, pogledam ko je radio prevod, Zoran Živković, au, reko, to, pravi kalibar za takav tekst, i kupim knjigu.

Uvod čitam, na jednom mestu kaže "sa usavršavanjem tehnologije video-kaseta i video-ploča"... oook, nešto ne štima, na sledećoj strani "mutacije, encimi i nukleinske kiseline".

(

Sada se pitam da li je to Dr. ili DS Zoran Živković.

BTW, ono prvo je u originalu "with the development of videotape and video-disc technology"...

5 minutes ago, Vapad said:

Kupim pre neki dan Kosmos Karl Sagana, nisam imao na našem i čitao mi se, vulkanovo izdanje, pogledam ko je radio prevod, Zoran Živković, au, reko, to, pravi kalibar za takav tekst, i kupim knjigu.

Uvod čitam, na jednom mestu kaže "sa usavršavanjem tehnologije video-kaseta i video-ploča"... oook, nešto ne štima, na sledećoj strani "mutacije, encimi i nukleinske kiseline".

(

Sada se pitam da li je to Dr. ili DS Zoran Živković.

BTW, ono prvo je u originalu "with the development of videotape and video-disc technology"...

Uzmi u obzir da je prevod rađen, čini mi se, 1982.

Verovatno su u Vulkanu radili samo copy/paste, bez dodatne lekture.

3 minutes ago, copkillah said:

Uzmi u obzir da je prevod rađen, čini mi se, 1982.

Verovatno su u Vulkanu radili samo copy/paste, bez dodatne lekture.

Izgleda da si u pravu, našao pdf od 2019. na netu, isto vulkan, isto piše.

Ali ja sam mislio da kada stave copywrite 2025. na prevod da je tada rađen, glup sam (

Pokušaću da iskopam neko ranije izdanje, ali vidim da neće biti lako, gugl ispravlja search na kozmos i gura hr prevode..

Just now, Vapad said:

Izgleda da si u pravu, našao pdf od 2019. na netu, isto vulkan, isto piše.

Ali ja sam mislio da kada stave copywrite 2025. na prevod da je tada rađen, glup sam (

Pokušaću da iskopam neko ranije izdanje, ali vidim da neće biti lako, gugl ispravlja search na kozmos i gura hr prevode..

Imam ja to ranije izdanje, iz '83. je, sad sam pogledao, piše isto.

Izdavač je "Otokar Keršovani", a knjiga je na ćirilici.

Hvala!

Držaću se originala onda. Teško mi je da čitam tako.

Nije isti prevod, ovo je hrvatski (kao prevodioci su navedeni Damir Mikuličić i Vladimir Ruždjak) prevod tih dveju rečenica iz izdanja iz 1991:

Jedna od velikih prednosti knjige je ta što čitaocu omogućuje da se ponovo vraća na nejasne ili teške pasaže; razvojem tehnike, video-traka i video-ploča, televizija također počinje koristiti tu mogućnost.

Tako, na primjer, u prvom poglavlju je samo opći uvod u prirodu kozmičkih tijela, a detaljnije se oni ispituju dalje u knjizi; isto vrijedi i za slučaj mutacija, enzima i nukleinskih kiselina, prvi put spomenutih u drugom poglavlju.

https://www.scribd.com/doc/181863235/Carl-Sagan-Kozmos-pdf

A ovo Živkovićev:

Jedna od velikih vrlina knjige jeste to što čitaocu omogućava da se često vraća na nejasne ili teške delove; sa usavršenjem tehnologije video-kaseta i video-ploča, ovo odskora počinje da biva izvodljivo i sa televizijom.

Tako, na primer, u prvom poglavlju dat je opširan uvod u prirodu kosmičkih tela, a iscrpnije je reč o njima dalje u knjizi; isto važi i kada su posredi mutacije, encimi i nukleinske kiseline, o kojima se prvi put govori u drugom poglavlju.

https://www.knjizare-vulkan.rs/files/files/pdf/339286.pdf

Ne znam kako su njemu i lektoru (ako ga je uopšte bilo) "encimi" promakli, moguće je da je koristio hrvatski kao referencu pa prepravljao (mada baš i ne vidim toliko sličnosti), i to iz 1983, pošto u ovom iz 1991. stoji enzimi sa z.

Edited by vememah