jms_uk Posted August 26, 2024 Posted August 26, 2024 Meni na primer uopste ne lezi Murakami na srpskom, a super mi je na engleskom 2
garcia Posted September 14, 2024 Posted September 14, 2024 (edited) Bebo, budi drolja a ja ću te posramiti... Edited September 14, 2024 by garcia
le petit nicolas Posted September 14, 2024 Posted September 14, 2024 19 hours ago, Quince said: sour water tejbl end tventi poz
Yoyogi Posted September 14, 2024 Posted September 14, 2024 Rec "odreagovati", nije postojala u moje vreme. A stalno je vidim po srpskoj stampi. Meni, to izgleda kao kada konj na kishi strese glavu.
Tihajeza Posted September 14, 2024 Posted September 14, 2024 3 minutes ago, Yoyogi said: Rec "odreagovati", nije postojala u moje vreme. A stalno je vidim po srpskoj stampi. Meni, to izgleda kao kada konj na kishi strese glavu. Pojavio se kao svršeni oblik nesvršenog glagola "reagovati". I reagovati može da se upotrebljava kao svršeni glagol, ali je verovatno postojala potreba da se naglasi razlika. A to, u moje vreme nije bilo te i te reči... Znači da ste jednostavno mator čovek. Jezik se menja pa menja. Znate li da u čitanci za prvi osnovne nema više ni jedne jedine Zmajeve pesme? A jasno mi je i zašto- čitam te pesmice deci od kad su se rodili i skoro da ne postoji pesma u knjizi u kojoj nema neka zastarela reč koja se ne koristi više, ili glagolskog oblika koji je skroz zastareo. Deca su me zapitkivala šta je ovo šta ono, a za neke reči ne znam ni ja šta je (npr. tarana, nešto za jelo po svemu sudeći). Objasnila sam i šta je koljivo, ide pitanje "što bi to neko jeo?" 1
Yoyogi Posted September 14, 2024 Posted September 14, 2024 1 minute ago, Tihajeza said: Pojavio se kao svršeni oblik nesvršenog glagola "reagovati". I reagovati može da se upotrebljava kao svršeni glagol, ali je verovatno postojala potreba da se naglasi razlika. A to, u moje vreme nije bilo te i te reči... Znači da ste jednostavno mator čovek. Jezik se menja pa menja. Znate li da u čitanci za prvi osnovne nema više ni jedne jedine Zmajeve pesme? A jasno mi je i zašto- čitam te pesmice deci od kad su se rodili i skoro da ne postoji pesma u knjizi u kojoj nema neka zastarela reč koja se ne koristi više, ili glagolskog oblika koji je skroz zastareo. Deca su me zapitkivala šta je ovo šta ono, a za neke reči ne znam ni ja šta je (npr. tarana, nešto za jelo po svemu sudeći). Objasnila sam i šta je koljivo, ide pitanje "što bi to neko jeo?" U pravu si. 65 godina sa mator. To sto nema Zmajevih pesama i jos drugih koje su bile u mojim citankama, steta, mislim da su bile nacionalno blago. 1
Yoyogi Posted September 14, 2024 Posted September 14, 2024 On 26. 8. 2024. at 20:04, jms_uk said: Meni na primer uopste ne lezi Murakami na srpskom, a super mi je na engleskom Na srpski je preveden pre nego na engleski. Ima gilda u Novom Sadu koja ih prevodi, mesoviti srpsko-japanski brakovi. Imam i procitao sam sve Murakamijeve knjige, njihovi prevodi. Nekako, mozda sto znam lokacije i kako Japanci saobracaju medju sobom, ti su mi prevodi odlicni. Dr. nauka, lingvista, profesor engleskog u Australiji (Srpkinja) mi rece da su prevodi na engleskom necitljivi. Kao sto su prevodi Dostojevskog necitljivi na engleskom.
Yoyogi Posted September 14, 2024 Posted September 14, 2024 34 minutes ago, Tihajeza said: Pojavio se kao svršeni oblik nesvršenog glagola "reagovati". I reagovati može da se upotrebljava kao svršeni glagol, ali je verovatno postojala potreba da se naglasi razlika. A to, u moje vreme nije bilo te i te reči... Znači da ste jednostavno mator čovek. Jezik se menja pa menja. Znate li da u čitanci za prvi osnovne nema više ni jedne jedine Zmajeve pesme? A jasno mi je i zašto- čitam te pesmice deci od kad su se rodili i skoro da ne postoji pesma u knjizi u kojoj nema neka zastarela reč koja se ne koristi više, ili glagolskog oblika koji je skroz zastareo. Deca su me zapitkivala šta je ovo šta ono, a za neke reči ne znam ni ja šta je (npr. tarana, nešto za jelo po svemu sudeći). Objasnila sam i šta je koljivo, ide pitanje "što bi to neko jeo?" Izgleda da si lingvista. Ovo mi je objasnila nasa zena, Dr nauka (Sydney University), profesor engleskog u Australiji. Mi, Srbi, kao i Rusi, nas razgovor na engleskom je u opadajucoj intonaciji, nenamerno, uvek zvucimo kao ljuti i nezadovoljnji bilo cime. Australijski engleski je uvek kao poskocica, uvek pozitivno, ma sta da kazes.
Tihajeza Posted September 14, 2024 Posted September 14, 2024 2 minutes ago, Yoyogi said: Izgleda da si lingvista. Ne, nego srpskohrvatski jezik, 6. razred osnovne. Najdalje sam od lingviste, imam posao da mogu da ćutim 3 nedelje. 3
Yoyogi Posted September 14, 2024 Posted September 14, 2024 2 minutes ago, Tihajeza said: Ne, nego srpskohrvatski jezik, 6. razred osnovne. Najdalje sam od lingviste, imam posao da mogu da ćutim 3 nedelje. Shut me down?
jms_uk Posted September 14, 2024 Posted September 14, 2024 (edited) 4 hours ago, Yoyogi said: Dr. nauka, lingvista, profesor engleskog u Australiji (Srpkinja) mi rece da su prevodi na engleskom necitljivi. I verovatno zato koristi ista tri prevodioca (svi doktori nauka) decenijama i knjige mu se prodaju u milionima primeraka? Edited September 14, 2024 by jms_uk 1
Yoyogi Posted September 14, 2024 Posted September 14, 2024 4 minutes ago, jms_uk said: I verovatno zato koristi ista tri prevodioca decenijama i knjige mu se prodaju u milionima primeraka? Da, kao sto je prodato stotine miliona primeraka knjiga Dostojevskog prevedenih na engleski koje , osim akademije, niko ziv na Zapadu nije procitao. Sam Dostojevski je rekao: "Mi znamo vase jezike, vasu knjizevnost, vasu umetnost, vi (Zapad) o nama (Rusima) ne znate nista." "Braca Karamazovi", na engleskom, pola su fusnote gde prevodilac u agoniji pokusava na pola strane sitne stampe da objasni sta jedna recenica originala u stvari znaci.
jms_uk Posted September 14, 2024 Posted September 14, 2024 34 minutes ago, Yoyogi said: Da Srecom, pa se autor (koji takodje povremeno prevodi knjige) ne slaze kad procita engleske prevode...
Recommended Posts