Desmond Bojčinski Posted May 9 Posted May 9 23 minutes ago, Paul Gompitz said: zainteresovani strucnjak Kako za šta. Ako je zainteresovan samo za svoj kredit za auto i klincovu privatnu školu vozaće pacijenta kao mladog majmuna ali ne bezveze, nego onako ne da nema teoretske šanse da neko ne posumnja da fušeri i razvlači nego da mu se svi dive i zahvaljuju kako je rešio super kompleksan slučaj. A batara znao od početka šta je problem. Al ima procenat na svaku laboratoriju/magnet/ct koji on naruči npr. 2
Miki_belavista Posted May 9 Posted May 9 On 19. 4. 2024. at 10:11, bags said: Jedan od najboljih drugara radi u finansijama jedne velike bolnice ( 1000 kreveta i 26 odeljenja) i to bas na planiranju budzetu. Posle plata radnika ubedljivo najveci trosak je IT. Tu idu rutiniski multiomilionski iznosi godisnje samo na odrzavanje u uvodjenje novih manjih sistema koji nisu digitalizovani. Tu uopste nisu ukljuceni medicinski uredjaji nego bukvlano samo hardware i software. E sad moja supruga je relativno skoro tu zaglavila zbog gastritisa i defitivno nisam video XP ali je meni sve bilo toliko neoptimizovano da nisam mogao verovati. Brze smo recimo mi stizali peske izmedju paviljona nego dokumenti njihovom mrezom. Inace najvise na sta svi doktori koji rade u klinikama kukaju je privatnost podataka pacijenata. U principu sada samo tvoj "glavni" doktor moze da vidi celi "karton" a specijalisti samo deo i njihove vlastitite nalaze. Sad verovarno kad skaliras te milione eur na srpsku ekonomiju ( i ukljucis specificnosti poput rada na minimalac i vrsnih SNS kadrova) dobijes XP... jel privatna bolnica ? ako jeste onda nebi tebalo da imaju problema sa finansijama.
bejzbolka Posted May 9 Posted May 9 On 19. 4. 2024. at 11:11, bags said: Jedan od najboljih drugara radi u finansijama jedne velike bolnice ( 1000 kreveta i 26 odeljenja) i to bas na planiranju budzetu. Posle plata radnika ubedljivo najveci trosak je IT. Tu idu rutiniski multiomilionski iznosi godisnje samo na odrzavanje u uvodjenje novih manjih sistema koji nisu digitalizovani. Tu uopste nisu ukljuceni medicinski uredjaji nego bukvlano samo hardware i software. E sad moja supruga je relativno skoro tu zaglavila zbog gastritisa i defitivno nisam video XP ali je meni sve bilo toliko neoptimizovano da nisam mogao verovati. Brze smo recimo mi stizali peske izmedju paviljona nego dokumenti njihovom mrezom. Inace najvise na sta svi doktori koji rade u klinikama kukaju je privatnost podataka pacijenata. U principu sada samo tvoj "glavni" doktor moze da vidi celi "karton" a specijalisti samo deo i njihove vlastitite nalaze. Sad verovarno kad skaliras te milione eur na srpsku ekonomiju ( i ukljucis specificnosti poput rada na minimalac i vrsnih SNS kadrova) dobijes XP... Kad smo kod digitalizacije, desilo mi se dva puta, jednom na privatnoj, drugi put na državnoj klinici da dođemo sa CT snimkom na CD-u i lekar ubaci u komp i komp neće da očita jer nema Javu instaliranu. I doktor u fazonu ne možemo da očitamo, šta ćemo sad. I onda neverovatna situacija, ja ga pitam jel mogu da mu instaliram Javu, dozvoljava mi, sedam za komp u ordinaciji i skidam Javu i instaliram. To se desilo na privatnoj klinici, na državnoj mi nije dao jer su bile i sestre u ordinaciji pa mu verovatno bilo neprijatno, šta znam (isti je doktor). 1
Mel Posted May 10 Posted May 10 7 hours ago, Venom said: Pravedno znači da ako si deo sistema imaš pravo da ga koristiš kako tebi odgovara pod uslovima koji su isti za sve. Uloga fonda je da plati račun koji stiže iz recimo Doma zdravlja, ali zašto bi bili u obavezi da plaćaju samo jednom pružaocu usluge je logika koja mi nije jasna. Recimo da li je pravedno ili nepravedno da je Grad Beograd poslednjih godina subvencionisao privatne vrtiće? Dete u vrtiću grad košta neki novac, da li će ga platiti državnoj ili privatnoj ustanovi, u čemu je razlika? Možda bi bilo bolje da grad Beograd gradi vrtiće, ali jedno ne isključuje drugo. Pa verovatno je razlika u ceni.
Mel Posted May 10 Posted May 10 8 hours ago, Weenie Pooh said: Znači da građanin koji uplaćuje mnogo u RFZO dobija istu zdravstvenu zaštitu kao i građanin koji uplaćuje malo ili nimalo. Ta "nepravda" je po Venomu suštinski problem, od toga je i krenula ova rasprava, od teze da bi država trebalo da kompenzuje čoveka koji uplaćuje u RFZO a ipak odlazi da se leči privatno jer to može da priušti. Trebalo bi da državni fond pokriva ljudima bar deo troškova kod privatnog lekara Ja se ubih crtajući koliko bi to čerupanje RFZO bilo pogubno za sve one koji se leče u državnim domovima zdravlja, ali džabe. Jedini problem je shto kad se nauplacujesh i drzavno i privatno moze da ti se desi da naletish na nestruchnost ili naprosto kriminalni klan kao iskusvo koje sam ja imala (ne u SR) i zbog kog sad dete ni na odmor se ne usudjujem da odvedem van SR i CG a shto li kad mi dete ima EU papire, valjda bi trebalo da im odjurim tamoi navalim se na te uredjene i kvalifikovane sistem, uostalom skoro 15 god sam placala u kasu mnogo vishe nego u SR. Inache valjda makar na papiru svi i treba da dobiju istu zdravstvenu zashtitu, a mislim da je nekad tako i bilo i mislim da sistem koliko god da je sad slabiji i dalje ljudima slabo materijalnog stanja u SR daje dosta mada ne uvek adekvatno ali... meni su dve tetke izvukli od kancera, sve kontrole itd itd imaju, kad je ujak imao sad srchani odlichno je proshao u drzavnoj bolnici, sa koronom iskreno jednu tetku su mi vratili kuci da umre jer su tako smislili ali tu je telefon posle odradio da je prime i leche. I izlechila se. Ovaj narod tako bolestan i rano invalidiran bi u bilo kojoj drugoj siromashnoj drzavi ranga SR bio pod ledom otprl. Sama ideja da tako siromashan svet treba da se lechi i prezivi u mnogim drzavama bukvalno ne postoji. mislim da mi ni ne shvatamo koliko je sveta kod nas prolazilo ok zbog komunistichkog nasledja i u sistemu i mentalnog nasledja. Mi prichamo o nemachkom zdravstvu, a necemo moci vishe ni standarde srpskog zdravstva da odrzimo. Mislim Nemachka. Bash za poredjenje sa Srbijom. 3
Mel Posted May 10 Posted May 10 7 hours ago, Desmond Bojčinski said: O sebičluku tipa mesečno plaćam 15% od 400 evra a onaj tamo 15 od 4000 i imamo isti tretman. Ali ako se dogovorimo, onda se to zove solidarnost. Ako. Ovo bi mi bio jedan onako solidan razlog protiv demokratije a u korist komunizma. Ne bih dala ovakve stvari na razmatranje i dogovaranje ali uopste, nego bi svako ko zaradjuje vise placao kao bela lala kako je i bilo pod komunistima, samo bih vas ja jos terala da svaki mesec donosite sastave na temu Zasto je dobro imati socijalni sistem zdravstva, zasto volim druga Tita, i zasto je kapitalizam unistio milione ljudskih zivota i zagadio celu planetu pa cemo svi da stradamo. Samo ne sastave u skoli, nego bi na radnom mestu morali da ih pisete (pod prekovremeni rad) i da citate izrazajno na mesecnom sastanku radnog zbora. 1
Desmond Bojčinski Posted May 10 Posted May 10 @Mel Koji ti se od ova dva odgovora više sviđa? 1 Nije da nismo probali tako već. Istina, možda opet da pokušamo isto, verujem da će bude drugačije ovaj put... 2 To sad već imaš u državnim firmama, broj ljudi koji su došli preko partije polako dolazi u većinu, a i ako nije većina glasni su kao da jesu. Oni ostali koji su došli na konkurs ili kako god su tihi i slabo se mešaju u svoj posao. Procenat od plate se daje i pita jel treba još, svi znamo da bez partije nema posla ni života, i direktor i čistačica, pišu se hvalospevi, vrbuju se novi članovi, ide se na solidarnu podršku organizovano, prekovremeno i uobročeno tipa sendvič, a sve to dok vođa zadovoljno hidrira svoje usnice metodom oblizivanja.
Mel Posted May 10 Posted May 10 (edited) 12 minutes ago, Desmond Bojčinski said: @Mel Koji ti se od ova dva odgovora više sviđa? 1 Nije da nismo probali tako već. Istina, možda opet da pokušamo isto, verujem da će bude drugačije ovaj put... 2 To sad već imaš u državnim firmama, broj ljudi koji su došli preko partije polako dolazi u većinu, a i ako nije većina glasni su kao da jesu. Oni ostali koji su došli na konkurs ili kako god su tihi i slabo se mešaju u svoj posao. Procenat od plate se daje i pita jel treba još, svi znamo da bez partije nema posla ni života, i direktor i čistačica, pišu se hvalospevi, vrbuju se novi članovi, ide se na solidarnu podršku organizovano, prekovremeno i uobročeno tipa sendvič, a sve to dok vođa zadovoljno hidrira svoje usnice metodom oblizivanja. Quote Nije da nismo probali tako već. Istina, možda opet da pokušamo isto, verujem da će bude drugačije ovaj put... Ovo je sistem koji je radio 60 godina i zbog kog su health outcomes u SR bili bolji nego u slichno 'bogatim' zemljama. Druga je stvar shto je pao berlinski zid pa smo i mi morali pod led, ali to je sistem koji je takodje polusikopiran po socijalnim drzavama Evrope da bi bio bolja konkurencija istochnom. USA je onako pravi kapitalistichki sistem, a tu i pored toga shto su jedno 20 puta bogatiji od Srbije je siromashniji narod pre 15ak od bio znatno slabije zasticen zdravstveno, po komparaciji chlanova porodice koji su radili u zdravstvu i u jednom i u drugom sistemu. Ti soc slojevi shto su u USA vracali sa praga se u Srbij tad lechilo. Ne postoji nijedan razlog da se zdravstveni sistem u SR takav kakav je vec ne unapredjuje u tim okvirima, sem ideoloshkog (SNS razgradjivanje). Privatne bolnice se razvijaju pa se razvijaju, drzavni je sistem koji treba da sluzi za ozbiljna stanja i za siromashne kojih je Srbija prepuna i koji treba da se zashtiti a ne da se velicha 'privatno' kao reshenje bilo chega. Quote To sad već imaš u državnim firmama, broj ljudi koji su došli preko partije polako dolazi u većinu, a i ako nije većina glasni su kao da jesu. Oni ostali koji su došli na konkurs ili kako god su tihi i slabo se mešaju u svoj posao. Procenat od plate se daje i pita jel treba još, svi znamo da bez partije nema posla ni života, i direktor i čistačica, pišu se hvalospevi, vrbuju se novi članovi, ide se na solidarnu podršku organizovano, prekovremeno i uobročeno tipa sendvič, a sve to dok vođa zadovoljno hidrira svoje usnice metodom oblizivanja. SNS nije komunizam. SNS je neshto najslichnije fashizmu shto smo ikad imali u SR. Zato se i privatizuje sve i krade nekontrolisano i javno, a ismeva sve sto lichi na moral i ljudske vrednosti u sta spada i zdravstveni sistem koji smo nasledili od komunista. Edited May 10 by Mel 2
Paul Gompitz Posted May 10 Posted May 10 9 hours ago, Desmond Bojčinski said: Kako za šta. Ako je zainteresovan samo za svoj kredit za auto i klincovu privatnu školu Ja pricam o doktoru zainteresovanom za pacijenta. Taj te obidje i kad ne lezis vise na njegovom odjeljenju, zove vikendom dezurnog kolegu da pita za tebe, zove poslije posla kolege iz drugih ustanova da se konsultuje… A pacijent pri tom nema nikakvu vezu, niti je vip u bilo kom smislu.
Mel Posted May 10 Posted May 10 13 minutes ago, Paul Gompitz said: Ja pricam o doktoru zainteresovanom za pacijenta. Taj te obidje i kad ne lezis vise na njegovom odjeljenju, zove vikendom dezurnog kolegu da pita za tebe, zove poslije posla kolege iz drugih ustanova da se konsultuje… A pacijent pri tom nema nikakvu vezu, niti je vip u bilo kom smislu. Problem je kad imaju pare ali nema ispravnog stava i dovoljne kvalifikovanosti medicinskih radnika, a to je iskustvo koje sam ja imala. Dzaba im sav novac koji sam im ostavila za 15 godina kad su nemoralni kriminalni odron od ljudi. A SR ce svakako biti u problemu, mladi zdravstveni radnici su nam u Nemackoj, cesto se cuje da ovde nece ostati niko da nas leci. I - kvalifikovanost mladjih, cast izuzecima, nije ono sto smo kod starijih doktora lakse nalazili.
Desmond Bojčinski Posted May 10 Posted May 10 24 minutes ago, Paul Gompitz said: Taj te obidje i kad ne lezis vise na njegovom odjeljenju, zove vikendom dezurnog kolegu da pita za tebe, zove poslije posla kolege iz drugih ustanova da se konsultuje… To nije zainteresovanost, to je fah idiot, taj nema ženu, decu, kuma, sa kim popiti pivo ispred prodavnice, sport, hobi, privatno posla, nego samo o poslu razmišlja, i smara kolege iz svoje i drugih ustanova od kuće i vikendom i radnim danom posle posla telefonskim konsultacijama o slučajevima kojima ne treba da se bave a kamo li ozbiljnije udubljuju jer ljudi imaju i svog posla kome se valja posvetiti. I jel tako sa svim pacijentima? Ili samo sa pojedinim? I koji je kriterijum? Jel samo sa teškim slučajevima? A one lake zbrza? Ili one koji mu se svide? Ili one na kojima može dobar kejs da se prikaže na zlatiborskom simpozijumu?
Ayatollah Posted May 10 Posted May 10 6 minutes ago, Desmond Bojčinski said: To nije zainteresovanost, to je fah idiot, taj nema ženu, decu, kuma, sa kim popiti pivo ispred prodavnice, sport, hobi, privatno posla, nego samo o poslu razmišlja, i smara kolege iz svoje i drugih ustanova od kuće i vikendom i radnim danom posle posla telefonskim konsultacijama o slučajevima kojima ne treba da se bave a kamo li ozbiljnije udubljuju jer ljudi imaju i svog posla kome se valja posvetiti. I jel tako sa svim pacijentima? Ili samo sa pojedinim? I koji je kriterijum? Jel samo sa teškim slučajevima? A one lake zbrza? Ili one koji mu se svide? Ili one na kojima može dobar kejs da se prikaže na zlatiborskom simpozijumu? Moja žena radi ovo ponekad, a nije fah idiot, niti radi privatno, niti pravi kejsove za simpozijume. Ne za svakog pacijenta, već samo za neke specifične slučajeve koji su joj zanimljivi stručno ili ljudski. 4
Mel Posted May 10 Posted May 10 1 minute ago, Ayatollah said: Moja žena radi ovo ponekad, a nije fah idiot, niti radi privatno, niti pravi kejsove za simpozijume. Ne za svakog pacijenta, već samo za neke specifične slučajeve koji su joj zanimljivi stručno ili ljudski. Zato shto je dobar lekar, medicina kao i mnoge druge struke nisu i ne treba da budu ko smena na trafici.
Desmond Bojčinski Posted May 10 Posted May 10 Pišem o ekstremnom slučaju i apsolutno ne podržavam posao van radnog vremena, bilo dr bilo programer.
Mel Posted May 10 Posted May 10 Just now, Desmond Bojčinski said: Pišem o ekstremnom slučaju i apsolutno ne podržavam posao van radnog vremena, bilo dr bilo programer. Medicina ako hoces da imas dobru medicinu zahteva razne strukture licnosti. Sto ne znači da svi treba da rade van radnog vremena, ali poneko ponekad apsolutno treba. Treba i ljudi koji zanatski šljakaju i ljudi koji imaju ipak neke dodatne strasti i interesovanja za to. A u realnosti ih ima baš svakakvih pa i mnogo onih koji na prvom mestu ne bi smeli da priđu zdravstvenim ustanovama na kilometar. Ti to nekako usko gledaš iz samo svoje vizure, ali koliko god da si dobar u tome što radiš to ne znači da je taj pristup adekvatan za sve funkcije i sve grane medicine i svaki trenutak u radu.
Recommended Posts