Jump to content
IGNORED

Stanje u zdravstvu(TM)

JozoMujica

Recommended Posts

Posted (edited)

Zvuči zaista neverovatno da lekari čoveku tek tako ukradu bubreg. Podjednako neverovatno zvuči i da mu na VMA kažu da se bubreg ne vidi, a da mu ne kažu da to još ne znači da ga nema. Na đubre od ministra i medija teško da vredi trošiti reči ovakvim povodom - od njih se ništa bolje i nije moglo očekivati, ali to je već druga priča. Reakcija pacijenta je sasvim razumljiva ako su ga zaista naložili ovi iz VMA.

Edited by Kastor
Posted (edited)
Covek je upravo to rekao dok je bio u vestima. Mada, kao sto sam vec napisao, od silnog suma ta sustina je ostala nekako neprimecena.
e to je kljuchna stvar. samo ce sad morati da ponavlja 150 puta. tj dok se ne ustanovi pouzdanom tehnikom, ako i kad.
Inače skener (CT) prikazuje morfologiju bubrega a scintigrafija funkciju bubrega tako da ako isti ne funkcioniše iz bilo kog razloga neće se prikazati na scintigrafiji s' tim da od kvaliteta scintigrafa i snimka zavisi hoće li se uopšte videti bilo kakva morfologija (koja može da ukaže da tu nečega uopšte ima) ili neće.
to me zanimalo, koja tehnika. Edited by thermal bug
Posted
Poenta je da za ovakav haos i rasulo ne može biti kriv jedan čovek, stvar je sistemska.
Za ovu stvar moze da bude krivo bar troje konkretnih ljudi, a ako oni budu snosili posledice svojih gresaka, mozda bude manje haosa i rasula. Za mrvicu.
Posted (edited)

Meni je interesantna najvise doktorka ispostavilo se nefrolog na VMA koja je sasvim sigurno procitala otpusnu listu koju je pacijent dobio posle operacije abdominalne aorte,gde su napisani svi,kako pre tako i post operativni detalji.Hipoteticki,da je na nekoj bilo kojoj operaciji doslo do nekih komplikacija zbog kojih je operater morao da odstrani bubreg to bi moralo da pise u otpusnici sa dobro obrazlozenim okolnostima zbog kojih se operativni tim odlucio na takav korak.Mogu da se kladim da takva intervencija u ovom konkretnom slucaju nije bila uradjena no sacekacemo dalju planiranu dijagnostiku koja ce da da konacan odgovor.U odbranu svoje koleginice stao je nacelnik VMA pravdajuci koleginicu da je ona internista a ne hirurg pa da zna takve detalje sto je nonsense, no ako uzmemo u obzir da ona nije znala moguce kasne komplikacije jedne tako slozene operacije,zar da bude toliko nepazljiva (eufemizam i zelim da verujem da je u pitanju bila samo njena nepaznja nista drugo) i da se ipak ne ogradi tipa:na uradjenim dijagnostikama bubreg se ne vidi sto ne znaci da nije tu nego da nije u funkciji,vec pacijentu formulise nesto tako da on zakljuci da mu je odstranjen bubreg u toku operacije i onda naravno napravi poligon za niz svakakvih spekulacija.

Edited by lena21
Posted (edited)

Svesna trolčina:Dragi medicinari,treba da prevedem neki eho abdomena i na jednom mestu mi piše "pankreas i slezina b. o"- šta znači to b. o? (prvo što mi pade na pamet je bez oštećenja ,ali nemam pojma). I šta znači "oslavljeno vezikularno" kada je u pitanju disanje? Pomoć, pliz.Izvinjavam se lokalnoj samoupravi što kačim ovaj post ovde a ne na adoumice, hitno mi je, pa računam da će eksperti pre ovde da ga vide. :blush:

Edited by Joshua
Posted

evo i ja da se zapljunem. danas smo iz magacina i sa tavana izbacivali nepotrebne stvari. osim gomile pokvarenih monitora i pratećih stvari, višak je bila i velika kutija sa par stotina kesa za urin, čiji je rok trajanja istekao još pre osam godina. prvo mi je bilo interesantno da postoji nešto što se lageruje 8 godina a da apsolutno ničemu ne služi, onda i podatak da je neko bio dovoljno neozbiljan da dozvoli da takvoj robi istekne rok trajanja. Da bi me fasciniralo kada su mi samo rekli - ma frljni to u kontejner, tu na ulici.Speaking of stanje u zdravstvu...

Posted (edited)

Bez osobenosti, unremarkable, ako ga stvarno prevodis. Ako ga 'prevodis', znaci da su ok.Inace, B92 nastavlja da muti pricu. Pod krupnim naslovom 'Nepoznati rezultati sa VMA' pise da ministar, koji je dobio te rezultate, kaze da covek ima oba bubrega.U vesti nema kljucnog objasnjenja, zbog cega VMA cuti? Cuti kurvinjski, i ne samo da ne ispravlja pizdarije svojih doktora, nego daje povod za dalje zagovnavanje te price. Ako neko ima pristup FB92 mogao bi samo u 2-3 recenice da pokaze koliko je glupav onaj predrkani 'doktor specijalista' koji im istu temu zatrpava kilometrima svojih mudrosti.

Edited by Patrick Cullen
Posted (edited)

vezikularno je normalno (nad najvecim delom grudnog kosa). a oslabljeno je tise, sto vec ne mora da bude normalno, ali ovde stvarno prestajem sa tumacenjem. u prevodu: diminished vesicular breath sounds.

Edited by Patrick Cullen
Posted (edited)
vezikularno je normalno (nad najvecim delom grudnog kosa). a oslabljeno je tise, sto vec ne mora da bude normalno, ali ovde stvarno prestajem sa tumacenjem. u prevodu: diminished vesicular breath sounds.
hvala :)edit: hvala i afrikaneru :) Edited by Joshua
Posted
treba da prevedem neki eho abdomena i na jednom mestu mi piše "pankreas i slezina b. o"- šta znači to b. o? (prvo što mi pade na pamet je bez oštećenja ,ali nemam pojma).
Bez Oboljenja
Posted
U vesti nema kljucnog objasnjenja, zbog cega VMA cuti? Cuti kurvinjski, i ne samo da ne ispravlja pizdarije svojih doktora, nego daje povod za dalje zagovnavanje te price.
Da VMA izadje sa saopstenjem/izvinjenjem zato sto su pacijenta obmanuli,svog kolegu iz KCS lazno optuzili da je pocinio zlocin,javnost uznemiravali...ne,ne bih to od njih ocekivala.Pretrpeli su jednu jacu samaracinu,moraju sad da cute.Ne bih da budem maliciozna i da likujem,no sve mi nesto zao sto nismo neki uredjeniji sistem pa da sad, posle ove igranke VMA,krenu advokati da zadovoljno trljaju ruke od tuzbi za odstetne zahteve,pa da VMA posteno plati ovo zajebavanje.
Posted (edited)

Od svih verzija vesti na sajtu B92 prezivela je najmaglovitija. Iz nje su nestali i nalazi sa nekog privatnog skenera, i izjava da pacijent vise ne veruje ni VMA. Tako je sastavljena da normalnom citaocu na kraju sigurno nije jasno ko je u pravu, ali mu je jasno da su lekari tu sigurno nesto sjebali (njemu bubreg svakako ne radi, zar ne?), da se nesto sigurno krije i da u svakom slucaju lekari sigurno nemaju pojma kad oko tako proste i ocigledne stvari - ima li bubrega ili nema- ne mogu da se sloze. Ali su se lepo slozili da sve zataskaju.Moj favorit:

'Predsednica Udruzenja za prava pacijenata RE-akcija Jasmina Lehlajtner, podsetila je da su upravo nalazi lekara VMA ranije pokazali da bubreg nedostaje, te da sada nije jasno kom se nalazu moze verovati.'"Nismo zadovoljni sa ovim izvestajem, tražićemo ekspertizu u inostranstvu jer zaista jedna izjava pobija drugu i mi vise ne znamo kojoj analizi, kojoj ustanovi verovati", kaze ona
Ne zameram gospodji sto ne cita ovaj forum ili ne veruje ljudima koji po njemu pisu, ali zar je ozbiljnost njenih optuzbi nije naterala da se kod nekoga raspita za sve ovo vreme? Ne znam koliko je bilo jasno i ubedljivo ovo sto sam napisao, ali mi se cini da iz svega vristi da ova dva nalaza nikako ne pobijaju jedan drugi, kao sto NGO kaze. Mada, mozda se raspitivala kod onog s FB92 sto ima hipertroficnu nadlakticu avatar. Amaterizam. Da su lekari bar blizu tako aljkavo radili svoj posao, kao sto ona radi svoj, ove price danas sigurno ne bi bilo. Opet, poenta disekcije jedne vesti nije bila da ja ovde sad nesto onanisem i glumim superiornost. Samo da pokazem sa koliko amaterizma i bez ikakve etike se proizvode vesti, plasim se, generalno, a ne samo o temi o kojoj znam ponesto. Tacno onliko koliko pise i na vikipediji. I jos jedna stvar. Jos uvek se oseca mit o VMA kao vrhunskom autoritetu. Jel' jos uvek sprovode one stupidne ankete, kao, kojoj instituciji najvise verujete? Jel' jos uvek vojska przi?
Bez Oboljenja
Ti mora da si s VMA. Edited by Patrick Cullen
Posted (edited)
Svesna trolčina:Dragi medicinari,treba da prevedem neki eho abdomena i na jednom mestu mi piše "pankreas i slezina b. o"- šta znači to b. o?
Bubreg Odsutan.To je već toliko standardna situacija da ima i svoju skraćenicu. Edited by Razzmatazz
Posted

Ocito je jedno katastrofalno nepoverenje u sistem, koje naravno i nije bez osnova. Kao sto obicno biva, novinari su najgori (nek izvine Vasudeva i ostale mu kolege) u potpaljivanju centripetalnih sila. Tako je i SFRJ rasturena. Ovaj put su se usual suspectima iz Kurira, Politike i sl. pridruzile i nekadasnje vedete Snaga Haosa i Bezumlja. Lepo je ono Rambo Amadeus opevao pogubno dejstvo holesterola na rocknroll. 'Ajd sto nema jednog bubrega, ali gde nam se dede B92?

Posted
Bubreg Odsutan.To je već toliko standardna situacija da ima i svoju skraćenicu.
Onda cu morati i komentar u footnote da stavim, da strancima objasnim ovaj culture-bound fenomen :lol: