Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
Valk
Message added by Valk,

Topik klasične muzike posvećen je predivnoj  @nezvanova koja se u junu 2022. vratila u svetlost od koje je bila satkana.

Nedostaje nam njen blag, vedar i srčan duh, radovanje sreći svakoga od nas i saosećanje u teškim trenucima.

Dobra si bila kao dobar dan, Danka naša draga, slava ti i pokoj duši.

Klasična muzika

Featured Replies

On 17. 5. 2024. at 10:39, Ras said:

U vreme i u vezi sa održavanjem konferencije Minimalistička prožimanja, najavljeno je nekoliko koncerata:

• 29. maj u bioskopu Balkan Ansambl za drugu novu muziku (ADNM) svira muziku Andrej Negića, Dragoljuba Ilića, Milimira Draškovića, Miše Savića i Gavina Bryarsa...
  • 30. maj na Kolarcu LP Duo sa Sandrom i Jeroenom van Veenom sviraju Canto Ostinato
  • 31. maj u Parobrodu opet ADNM svira Pashu Leona Miodraga Lazarova
  • 1. jun na Kolarcu sala Beogradske filharmonije, Vladimir Milošević (klavir) i Nemanja Stanković (violončelo) sviraju Glasa

Kalendar Archive - Ansambl (adnmbg.com)

Koncerti Ansambla za drugu novu muziku u Balkanu i Parobrodu | SEEcult.org

"Deo magije iz Amsterdama ponovićemo u Beogradu": LP Duo nastupa s legendarnim dvojcem van Vejn na Kolarcu (nova.rs)

Veče muzike slavnog kompozitora Filipa Glasa u Beogradskoj filharmoniji (nova.rs)

1/4

Neuobičajena slika na ulazu u (bivši) bioskop Balkan: uredno postrojena grupa stranaca sa vodičem, poput bilo koje druge turističke grupe. Pretpostavljam gosti i učesnici aktuelne konferencije.

Scena gotovo ista onakva kakvu sam ostavio u novembru prošle godine: 7 klavijatura u polumesec formaciji, na kojima će se tokom večeri rotirati članovi ADNM. Mislim da je od kompozicije do kompozicije bilo aktivno od 3 do maksimalnih 6.

Repertoar mi je od ranije bio poznat, osim poslednje izvedene kompozicije Gavina Bryersa - The First Hommage.

Prvi deo koncerta, From the New Old World (Milimir Draškić), Images in D (Andrej Negić) i Mindfields (Dragoljub ilić) ADNM zvuči nežno i proizvodi gotovo setnu, melanholičnu atmosferu.

Buntovnička Ovo nije Op. 1 Miroslava Savića (tekst/paragrafe će ćitati sam kompozitor) menja atmosferu. Kod ovog izvođenja nije bio najbolje pogođen balans između glasnoće orkestra i spikera, pa bolja ostaju ona iz novembra na ovom istom mestu, kada je u ulozi spikera bio Zijah Sokolović (sinoć takođe prisutan u publici), ili izvođenje od pre par godina na retrospektivnoj večeri Miše Savića u Gvarnerijusu (spiker takođe sam kompozitor).

Najbolje za kraj!

ADNM je jesenas u UK svirao u povodu 80. rođendana Gavina Bryersa, a kompozicija se mogla i čuti u Novom Sadu (Sinagoga), ne znam da li i u Zrenjaninu.

U izvođenju Hommage-a klavijaturistima se priključio gost Petar Stevanović na gitari. Za razliku od Novog Sada, kako sam već naglasio - električni instrumenti.

U odnosu na izvođenje sa albuma Hommage (gore linkovani YT), ADNM uz gosta još je jasnije naglasio džez poreklo kompozicije, obzirom da je ona nastala kao posveta radovima trija Bila Evansa s početka šezdesetih godina prošlog veka - sjajno izvedeno!

embed?resid=30485E1F704BB219!30887&authk

embed?resid=30485E1F704BB219!30886&authk

Gore: Branka Parlić i Petar Stevanović napuštaju scenu, po izvedenom Hommage-u. 

Pozdrav publici od ADNM-a: Branka Parlić, Lidija Stanković, Nada Kolundžija, Drgoljub Ilić, Milena Petrović, Olivera Radmanović, Petar Stevanović (gost na gitari), Andrej Negić i na kraju desno najmlađi član ovog sjajnog ansambla - Miša Savić!

Edited by Ras

• 2 weeks later...
  • Replies 1.3k
  • Views 105.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• pre blokada javio mi se sin, bio je malo je zabrinut, ali me ipak podrzao u nameri da odem. i usput mi poslao fotku ploce koju je slusao. mnogo me je raznezio, to je ploca zbog koje je dobio ime koje

• I*m with the pilots
    I*m with the pilots

Iako sam Branku Parlic gledala i slusala toliko puta, uvek se radujem ponovnom susretu - muzicarka je sama po sebi jako zanimljiva. Gostovala je skoro na radiju u emisiji "Vreme muzike" na RTB2, gde j

• Prve večeri mi je zanimljivo bilo izvođenje Mr Sunshine (Bryers). Orkestar je činilo nešto više od 20 mladih instrumentalista studenata FMU i večno mladi Miša Savić. Dirigovala je Nataša Penezić, mogu

Posted Images

• 2 weeks later...

Zanimljiv program u najavi Laptop ansambla:

Spoiler

1. La Mont Jang – Kompozicija broj 7 (1960)

2. Erne Kiralj – Tačke i linije (1972)

3. Karlhajnc Štokhauzen – Za vremena koja dolaze, Talasi i Preko granice (1970)

4. Kornelijus Kardju – Rasprava, strane 133, 177 (1967)

Ne znam kakvo bi moglo da bude izvođenje?

Mala galerija SKCNS-a, NS, čet 27. jun, 21č

• 4 weeks later...

Za oktobar je već najavljen drugi po redu festival Šare i šavovi, uz eksluzivnog gosta:

25. oktobar 2024.

Festival "Šare i šavovi", drugo izdanje

Bioskop Balkan, 25 - 27. oktobar 2024.

Beograd, Srbija

Program: Premijere kompozicija domaćih autora kao i gostovanje Gavina Brajersa koji će se pridružiti članovima Ansambla za drugu novu muziku a održaće i predavanje 27. oktobra nakon izvođenja kultne kompozicije Jesus' Blood Never Failed Me Yet.

https://adnmbg.com

@Shan Jan nemoj da prespavaš;))

• Valk pinned this topic
  • 2 weeks later...

In memoriam

Pavel Kušnir (1984-2024)

Muzičar, umetnik i pacifista

Umro u istražnom zatvoru, posle štrajka glađu i žeđu.

Ona je takođe potpisala pismo.

U uvodnom tekstu se navodi se da je omiljeni putinov kompozitor Rahmaninov.

To beše ranije, sad su Čajkovski i Mocart.

Verovatno kako izdadoše nove albume.

Ed: Kako se na našim jezicima kaže dry hunger strike / сухая голодовка? 

Edited by makaronee
Pitanje

• 3 weeks later...

No Borders Orchestra, 6. sep, NS, Sinagoga, 20č

NBO | No Borders Orchestra

Edited by Ras

• 3 weeks later...

Moguće da sam već met'o* ranije, ali sera Šifa ft Loodwigh uvek može na repete.

___

* Nesvršen oblik turiti

• 3 weeks later...

da ne trujem radio jutjub - preslusavam dva sumanova ciklusa pesama, Op. 39 i 48,

odakle rastu bramsova intermeca i druga hromatika.

Prvi put da sam preskocila Mehtu, je l bio neko? Je l bilo divno? Nadam se da od sledeceg petka necu vise  propustati  Kolarac