Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
Valk
Message added by Valk,

Topik klasične muzike posvećen je predivnoj  @nezvanova koja se u junu 2022. vratila u svetlost od koje je bila satkana.

Nedostaje nam njen blag, vedar i srčan duh, radovanje sreći svakoga od nas i saosećanje u teškim trenucima.

Dobra si bila kao dobar dan, Danka naša draga, slava ti i pokoj duši.

Klasična muzika

Featured Replies

Čarobna Zemlja Smeška. heart

Edited by Meduzalem

• 4 weeks later...
  • Replies 1.3k
  • Views 105.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• pre blokada javio mi se sin, bio je malo je zabrinut, ali me ipak podrzao u nameri da odem. i usput mi poslao fotku ploce koju je slusao. mnogo me je raznezio, to je ploca zbog koje je dobio ime koje

• I*m with the pilots
    I*m with the pilots

Iako sam Branku Parlic gledala i slusala toliko puta, uvek se radujem ponovnom susretu - muzicarka je sama po sebi jako zanimljiva. Gostovala je skoro na radiju u emisiji "Vreme muzike" na RTB2, gde j

• Prve večeri mi je zanimljivo bilo izvođenje Mr Sunshine (Bryers). Orkestar je činilo nešto više od 20 mladih instrumentalista studenata FMU i večno mladi Miša Savić. Dirigovala je Nataša Penezić, mogu

Posted Images

Spoiler

Ono što je za klavir Šopen, za gitaru je Fransisko Tarega.

• 4 weeks later...

Uopste nisam imao pojma da ovo uopste nije nikakva ruska, jos manje sovjetska pesma vec da ju je komponovao americki kompozitor za film Lov na Crveni Oktobar.

• 1 month later...

Ja sam do danas mislio da je Basil bio Grk. Obožavam njegovu filmsku muziku

Edited by Filozof manijak

• 1 month later...

n.pl. Mstislav Rostropovich - Britten - Cello Suits 1 & 2 (plus Sonata for Cello And Piano), 1989.

image.png

image.png

Rostropovich embraces Britten after rehearsing Britten's Cello Sonata, written for him, at Britten's house in Aldeburgh in 1961. Photograph: Erich Auerbach/Getty

Fotografija ilustruje tekst preuzet sa The Gurdian sajta o vezi između Brittena i Rostropvovicha, koji je napisao John Bridcut, autor filma Rostropovich: the Genius of the Cello

https://www.theguardian.com/music/2011/jun/16/benjamin-britten-mstislav-rostropovich

• 3 weeks later...

Fantazija.

• 2 weeks later...

Draga Nezvanova heart

LSO String Ensemble, Roman Simović (sigurno rođak našeg KUMS-a!): Vaughan Williams - Fantasia on a Theme by Thomas Tallis, Britten - Variations on a Theme of Frank Bridge, Elgar - Introduction and Allegro for Strings, Op. 47

LSO0792-2-500x500.jpg

Muzika koja je istovremeno i svečana i tužna.

• 2 weeks later...

I dalje mom raspoloženju u poslednjih nekoliko dana najviše odgovaraju zvuci gudačkih instrumenata.

Pored onog gore albuma, najviše sam se zadržao na prošlogodišnjem snimku Elgarovog i Waltonovog koncerta za čelo. Elem, svira jedan Francuz u Londonu: Gautier Capucon , u pratnji LSO, kojim diriguje Antonio Papano.

To je ovaj album https://www.warnerclassics.com/release/elgar-walton-cello-concertos

5021732264848.jpg

Na YT je dostupno kompletno izvođenje, a prenosim prvi stav, dalje ćete lako:

Negde na 2:40 ili 2:45 ovog snimka (lako se pronalazi) Capucon svira sa mnogo distorzije, prevlačeći prstima, gotovo bez podizanja, po žicama niz vrat instrumenta . To se dešava neposredno pre no što orkestar grune i zaljulja se u ritmu kao da svira Žar pticu (Prokofjev). Čelo u tim momentima (prepričavam utisak koji potiče samo od slušanja - YT snimak sam pronašao tek maločas za potrebe pisanja ovog posta) zvuči poput električne gitare u pop/rok muzici.

Klasično izvođenje Elgarovog koncerta Jacqueline du Pre, takođe je dostupno na YT:

38 minutes ago, Ras said:

Žar pticu (Prokofjev Stravinski)

Nije da je bitno, nego napravi pauzu na momenat + neohitce krenem u neku neveštu emulaciju, a još sad navijam 4. Rah i sve misim kako bi takav mogao da sklada kakav moderan ИИ.

Čitavo popodne i veče juče za sebe grešim Stravinski-Prokofjev i na kraju sam to i napisao isuse

Važno je, hvala mr @makaronee

Treći u nizu albuma koji ponavljam ovih dana je Sibelius: The Complete Tone Poems (sopran Phyllis Bryn-Julson; Royal Scottish National Orchestra, dir. Sir Alexander Gibson)

Ovaj: Sibelius: Complete Tone Poems Compilations & Collections 2 for 1

CH241-19.jpg

Ovu muziku slušam kao ambijentalnu, sa onim blistavim zvukovima gudača koji asociraju na mirni, blještavo beli zimski pejzaž i jedan mi je od omiljenih albuma od kako sam ga otkrio pre par godina.

Edited by Ras

Edited by Kreator