makaronee Posted May 21, 2022 Author Posted May 21, 2022 Komandanti komanduju, a komadanti.. komadaju?
makaronee Posted May 30, 2022 Author Posted May 30, 2022 3 hours ago, Filozof manijak said: ko ili šta je komadant? i ja se pitam
Filozof manijak Posted May 30, 2022 Posted May 30, 2022 Ladno Nisam znao da se i kod komandanta javljaju adoumice
Krošek Posted May 31, 2022 Posted May 31, 2022 9 minutes ago, Weenie Pooh said: osvetlenja osvetljenje ijekavica: osvjetljenje 1
Weenie Pooh Posted May 31, 2022 Posted May 31, 2022 (edited) Typo, bio sam zauzet razmišljajući da li se piše "putinofilija" ili "Putinofilija". Edited May 31, 2022 by Weenie Pooh 1
Vapad Posted July 7, 2022 Posted July 7, 2022 Prvi sam koji se protivim prostom prevođenju svih informatičkih termina, sećam se gađenja koje sam osetio kada sam čuo onu priču da je negde neko gurao mekotvorine i tvrdotvorine kao prevode za software i hardware, i dalje mislim da je to više bila šala. Ima termina koje nema smisla prevoditi zbog načina na koji su dobili ime, modem (modulator-demodulator) ili sad već zastarelo i beznačajno master/slave (mada smo mi ovo uspešno zvali prvi/drugi ili primarni i sekundarni ali bilo je pokušaja da se prevodi, ako se sećam dobro). Ovo što sad vidim na eupravi mi je, pak, previše na drugu stranu, jesmo li toliko glupavi pa zaista zvanično pišemo клауд??? Fun fact (pored činjenice da kad u google ukucate fun fact prvi odgovor je neki random fun fact što je jako cool) - kolega koji radi na višem nivou upravljanja i ima zaduženja vezana za usluge u oblacima to zove, i tako je dobio zaduženje - weather control, to mi baš bilo zanimljivo, a totalno ima smisla. 1
Hamlet Strašni Posted July 7, 2022 Posted July 7, 2022 1 hour ago, Vapad said: Prvi sam koji se protivim prostom prevođenju svih informatičkih termina, sećam se gađenja koje sam osetio kada sam čuo onu priču da je negde neko gurao mekotvorine i tvrdotvorine kao prevode za software i hardware, i dalje mislim da je to više bila šala. Ima termina koje nema smisla prevoditi zbog načina na koji su dobili ime, modem (modulator-demodulator) ili sad već zastarelo i beznačajno master/slave (mada smo mi ovo uspešno zvali prvi/drugi ili primarni i sekundarni ali bilo je pokušaja da se prevodi, ako se sećam dobro). Ovo što sad vidim na eupravi mi je, pak, previše na drugu stranu, jesmo li toliko glupavi pa zaista zvanično pišemo клауд??? Fun fact (pored činjenice da kad u google ukucate fun fact prvi odgovor je neki random fun fact što je jako cool) - kolega koji radi na višem nivou upravljanja i ima zaduženja vezana za usluge u oblacima to zove, i tako je dobio zaduženje - weather control, to mi baš bilo zanimljivo, a totalno ima smisla. Kako bi to napisao? Oblak? Moram da priznam da i ja koristim klaud iako baš izbegavam taj englesko-srpski hibridni novogovor.
Vapad Posted July 7, 2022 Posted July 7, 2022 11 minutes ago, Hamlet Strašni said: Kako bi to napisao? Oblak? Moram da priznam da i ja koristim klaud iako baš izbegavam taj englesko-srpski hibridni novogovor. Mislim da da, oblak, čak je ovde i na slici oblak. I sećam se 200x. svet kompjutera je koristio oblak lagano, imalo je smisla i nije zvučalo rogobatno. Mada je verovatno stvar perspektive, ako si se sa tehnologijom upoznao kao klaud i to koristiš od starta tebi verovatno oblak zvuči strano i neprimereno, kao meni nešto drugo 1
Tpojka Posted July 8, 2022 Posted July 8, 2022 On 7.7.2022. at 12:06, Hamlet Strašni said: Kako bi to napisao? Distancirano spremište za podatke? Fun fact:
makaronee Posted March 5, 2023 Author Posted March 5, 2023 Nepravilna upotreba velikog početnog slova prisvojnih prideva. Ume da odvrati od čitanja, skoro kao i nedostatak pauze posle interpunkcije. 1
Delija67 Posted March 5, 2023 Posted March 5, 2023 To cesto radim, prilicno svestan da je pogresno. Kad pisem nesto formalno postujem zvanicni pravopis.
makaronee Posted March 6, 2023 Author Posted March 6, 2023 7 hours ago, Delija67 said: To cesto radim, prilicno svestan da je pogresno. Kad pisem nesto formalno postujem zvanicni pravopis. Zasto? 1
Vapad Posted March 26, 2023 Posted March 26, 2023 4 hours ago, laki strajk said: Upotreba veznika "dočim". Dočim ima boljih načina povezati surečenice u nezavisnosloženoj suprotnoj rečenici kojom se izriče izrazita suprotnost, iznevereno očekivanje ili neostvarena posledica.. 2
Recommended Posts