Jump to content
IGNORED

Jezički XEJT

makaronee

Recommended Posts

Posted

Samo kad nije vezana za određeni broj (i kad nije komparativ u pitanju), "star" može da označava te neke pozne godine. 

За хејт је што се губе остали облици - нема "младић од 22 године", "тридесетогодишњак", има ту још ал' ми зарибала кречана.

Posted

Cvrc, u tome i jeste moj hejt, što se vrlo rado koristi u "petoj deceniji" i samim tim nema razlike između nekog ko ima 41 ili 50 godina, to "friziranje" godina unapred

peta decenija je peta decenija, dakle od 41. do 50. godine, i ako se upotrebljava za taj opseg godina, ne vidim problem.

druga je stvar što ti imaš negativne asocijacije kad se to tako izgovori.

ja nemam. u petoj sam deceniji života, so fucking great :D

Posted

Aх, разби чаролију. Ја сам навикао да се даме увек приближавају тридесетим, а на нама је да погађамо са које стране.

Posted

mrzim kad pišu/kažu za boju roza

roze je, pajseri

Posted

Kad reč auto koriste u srednjem umesto u muškom rodu, to auto umesto taj auto(mobil). Utešno je što to čujem samo u Beogradu.

Posted

mrzim kad pišu/kažu za boju roza

roze je, pajseri

Може са а ако се швотамо, ал' онда је розла.

Kad reč auto koriste u srednjem umesto u muškom rodu, to auto umesto taj auto(mobil). Utešno je što to čujem samo u Beogradu.

То потиче од Вука Драшковића, кад су оно хтели да га умлате током једног од метежа код Бранковог моста, па су му некако обезбедили превоз у правцу што даље одатле, рече "... и онда смо ми сели у једно ауто...". Опонашало га је, из чисте спрдње, доста људи, и као и код сваке такве спрдачине, неки са стране нису знали па су мислили да то тако треба... и ето.

У селу одакле је он сам боравио можда два-три пута по сат-два, послом, и нисам приметио да нешто претерано вуку на говор старог краја, тј не више него што је овде нормално у таквим селима. Ал' вероватно кажу и "једно бицикло", не би ме чудило.

Posted

da, tako se u beogradu govori odvajkada, a u književni jezik je ušlo 1804 .g. kada je karađorđe došao u beograd, pa začuđeni kasabljani pitaše redom, šta mu je ono, a niko ne znaše da je to bio porche cayenne, no svi vikaše to je auto

a kako padeži i rodovi još nisu došli iz austorougarske, ostade auto u kasabi u srednjem rodu

Posted

ili ne poznaješ nekog bosanca?

Posted

Mene je pre nerviralo kad umesto bicikl kazu bicikla ili biciklo.

Posted

Ček sad. Čuo sam to biciklo i to auto, ok, meni ne leži ali ok. Ali taj bickl, ta bicikla, taj bajs, taj automobil, ta kola?

Posted

da, tako se u beogradu govori odvajkada, a u književni jezik je ušlo 1804 .g. kada je karađorđe došao u beograd, pa začuđeni kasabljani pitaše redom, šta mu je ono, a niko ne znaše da je to bio porche cayenne, no svi vikaše to je auto

a kako padeži i rodovi još nisu došli iz austorougarske, ostade auto u kasabi u srednjem rodu

pravilno je "ne znađaše"  -_-

elem, to auto i mene nervira, ali to biciklo mi je sasma ok. sa druge strane, sasma me prilicno iritira.