Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Menjaju se zupčanici pozadi kad i lanac često, jer se zupčanici troše zajedno sa lancem. Dok su upareni sve radi, kad se stavi novi lanac krenuće da preskače. Može da se spreči redovnijim čišćenjem, jer se i lanac i zupčanici više troše kad su prljavi, kao i menjanjem lanca na vreme. Kad se nosi u servis ima smisla da se zameni i ne dolazi dva puta. Ako se redovno vozilo i nije menjalo 10 godina treba da se menja zajedno.

8000 je dosta mada zavisi šta je stavljeno. Neke jeftinije komponente su u rangu 20-30 evra sve zajedno. Zamena zupčanika je jedna od jednostavnijih stvari mada treba prvo videti šta se ima, ako je stariji bicikl. Alat za sve to sve skupa košta ispod 30-40 evra i to dobar alat, pa bi se isplatilo već posle prvog menjanja :-).

Edited by Venom

• Replies 5.9k
  • Views 405.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Danas skoknuo do Rumunije.   Nisam išao do Temišvara, pošto hoću da noćim tamo, a imam neku proslavu večeras, pa sam otišao samo do seoceta koje se zove Pustinin i vratio se. Cca 75km vožn

• Jutros nekih 35km po gradu.

• Jutrosnjih 80 km po Istri: Rovinj, Limski kanal, Funtana, Vrsar, Poreč, Žbandaj, Sv Lovreč, Limski kanal, Rovinj.    

Posted Images

9 hours ago, Djuro said:

Smart trainer?

Koji?

Ovaj. Uzeo sam ga u koroni, bio je nekih 350€. Verujem da je u ostatku planete jeftiniji. Iz moje amaterske perspektive, jedina mana mu je što ne može da simulira otpor veći ekvivalentan nagibu od 10%.

I ne meri kadencu, ali za to sam uzeo posebni odašiljač od 20ak€, super radi.

1 hour ago, Venom said:

8000 je dosta mada zavisi šta je stavljeno. Neke jeftinije komponente su u rangu 20-30 evra sve zajedno. Zamena zupčanika je jedna od jednostavnijih stvari mada treba prvo videti šta se ima, ako je stariji bicikl. Alat za sve to sve skupa košta ispod 30-40 evra i to dobar alat, pa bi se isplatilo već posle prvog menjanja :-).

bila je zamena oba zupcanika,lanac(4.500) i ostatak je kompletan veliki servis koji valjda nikad nisam radila

sad je kao nov D

Edited by ivy

7 minutes ago, ivy said:

bila je zamena oba zupcanika,lanac(4.500) i ostatak je kompletan veliki servis koji valjda nikad nisam radila

sad je kao nov D

To je onda ok, uživaj.

Da, i ako te ne mrzi baci se na održavanje malo. 10ak minuta mesečno može bitno da utiče na longevity svih tih komponenti. Iskaču mi temu izazovi sa setovima za održavanje, ali još uvek sam odan navlačenju stare sportske čarape na ruku i četkici za zube.

da,znam da bi trebalo..on mi je osnovno sredstvo prevoza ..

moj bicikl je star 27god blush i nije se nikad ozbiljnije pokvario..jednom mi je pukla zbica na tocku,jednom je otisla pedala i jednom kocnice i sad je najzad popustio zupcanik..

inace sam ja njemu u sve te godine stavila blatobrane,zakrivljeni korman,drumske gume skupe sa onim zadebljanjem protiv busenja,korpu,parktreger i bisage...ne lici na originalnog sebe D

Edited by ivy

Da li neko ima ideju gde bih mogao da odnesem češki favorit star 54 godine na sređivanje? Ćale ga je kupio kada je imao 15 godina i zadržao je izvorno stanje gotovo u potpunosti (neki nebitni delovi nisu originalni, tipa pakne za kočnice i slično), pa bih voleo da ga neko sredi uz upotrebu originalnih delova.

Ne verujem da će neko hteti. Moj ćale je odneo moj BMX s početka devedesetih u lokalnu radnju i dobio odgovor da se ne zajebava s tim. Možda neke delove ne možeš da dobiješ uopšte, a ne originalne. Promenili su se standardi.

2 hours ago, kralj said:

Da, i ako te ne mrzi baci se na održavanje malo. 10ak minuta mesečno može bitno da utiče na longevity svih tih komponenti. Iskaču mi temu izazovi sa setovima za održavanje, ali još uvek sam odan navlačenju stare sportske čarape na ruku i četkici za zube.

1 hour ago, ivy said:

da,znam da bi trebalo..on mi je osnovno sredstvo prevoza ..

moj bicikl je star 27god blush i nije se nikad ozbiljnije pokvario..jednom mi je pukla zbica na tocku,jednom je otisla pedala i jednom kocnice i sad je najzad popustio zupcanik..

inace sam ja njemu u sve te godine stavila blatobrane,zakrivljeni korman,drumske gume skupe sa onim zadebljanjem protiv busenja,korpu,parktreger i bisage...ne lici na originalnog sebe D

To je druga strana medalje održavanja. Održavanje pomaže, ali ako izgura 27 godina bez održavanja i na kraju te košta 8000 da se sredi, onda se isplatilo ne trošiti vreme na održavanje.

1 hour ago, napadaj said:

Da li neko ima ideju gde bih mogao da odnesem češki favorit star 54 godine na sređivanje? Ćale ga je kupio kada je imao 15 godina i zadržao je izvorno stanje gotovo u potpunosti (neki nebitni delovi nisu originalni, tipa pakne za kočnice i slično), pa bih voleo da ga neko sredi uz upotrebu originalnih delova.

Bio je za te delikatne stvari izvesni Željko, imao je servis na stadionu JNA, moguće da je to ustvari bio servis biciklističkog kluba. Sve je mogao da nabavi i utegne.

Sad, koliko se sećam bolovao je od MSa, sumnjam da još uvek radi.

6 minutes ago, Venom said:

To je druga strana medalje održavanja. Održavanje pomaže, ali ako izgura 27 godina bez održavanja i na kraju te košta 8000 da se sredi, onda se isplatilo ne trošiti vreme na održavanje.

Gledam na to kao na terapiju.unsure

Mislim, meni znači kada je sve podmazano i naštelovano, da ne brabonja i ništa da ne cijuče. Bukvalno drugi sport. Ali, naravno, tema je preširoka i u okviru nje ima svakakvih afiniteta i konteksta.

Moj je napunio 20. Prva generacija pristupačnijih karbonaca. Ide kao strela i dan danas.

2 hours ago, napadaj said:

a očekuješ da servis ima originalne delove ili ćeš ih ti nabaviti ?

možda to bolje van sezone, ili kad se malo zaleti sezona, sad su svi prebukirani poslom

Hvala na odgovorima.

Pada mi na pamet da pišem direktno Česima, mada kapiram da bi to planinarenje koštalo besmisleno mnogo.

raspitaj se po biciklistickim klubovima. Oni najbolje znaju ko se time bavi.

Ima takvih majstora ohoho, svugde.

Četrdeset i više godina me služio stari Unis SPRINT desetobrzinac, došlo vreme da mu se produži život, za tri dana restauriran i konvertovan na gradski single speed.

Ćeraćemo se mi još...

Sprint 1980s.jpg

Sprint 2026.jpg

Edited by Pegin