FranziskaKafka Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 (edited) Cilj (ako nije bilo)... Mislim, ima slicnih reci i u drugim germanskim jezicima, ali ovo je direktno iz nemackog...A mogu i prevedenice (ionako imamo najvise onih koje lice na nemacke - slucajnost ili...?). Edited October 16, 2007 by FranziskaKafka
bus Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Da počnem, čisto jer mi pade niotkuda napametšlafrok.
Takeshi Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Ne znam da l' je iz nemackog, ali jedna od mojih omiljenih neobicnih reci... pofezne ^_^ (przenice... ili originalno french toast, pa me zbunjuje poreklo)
bus Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Ne znam da l' je iz nemackog, ali jedna od mojih omiljenih neobicnih reci... pofezne ^_^ (przenice... ili originalno french toast, pa me zbunjuje poreklo)Zvuči.
Amelija Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 štapkuplungkur©šlusrajsferšluskarfiol (austrijski)paradajz (austrijski)
FranziskaKafka Posted October 17, 2007 Author Posted October 17, 2007 (edited) Brizle, krezle, prezle... Šljam, šlajm... (copy/paste sa prethodnog foruma). :) Die Bezeichnung „Povesen“ stammt aus dem bayrisch-b?hmischen Raum und bezeichnet urspr?nglich in Ei herausgebackenes, meist altbackenes Brot, das pikant oder s?? zubereitet werden kann.Pofesen, Bawesen, Baweusen... Edited October 17, 2007 by FranziskaKafka
nestašna ameba Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 (edited) šnajder(ka) štepatiendlati... malo krojačkih termina (skoro svi termini iz te oblasti preuzeti su iz nemačkog, imam dve šnajderke u familiji, raspitaću se za još, ovo mi je sad samo palo na pamet) Edited October 18, 2007 by nestašna ameba
Otto Katz Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 Znate kako se na češom kaže mašinovodja - mašinfira ^_^
maxivida Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 Zanimljivo da su i escajg i beštek nemačke reči iako su, kako jedan od omiljenih srpskih mitova tvrdi, još Nemanjići bockali viljuščicom dok je švabo čerečio Schweinehaxe prstima...
Teja Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 (edited) šnajder(ka) štepatiendlati... malo krojačkih termina (skoro svi termini iz te oblasti preuzeti su iz nemačkog, imam dve šnajderke u familiji, raspitaću se za još, ovo mi je sad samo palo na pamet)Ja numem da (h)eklam , a na shpenadle se uvek ubodem kad ocu falte i brusfalte ,hozentregereda fikisram pa uzmem rajsnadle.U pravu si da u tom fahu ima bezbroj mustri.Valjda su ti zanatski izrazi iz Vojvodine i dosli u Srbiju.Lep pozdravZaboravih zihernadlu.. Edited October 18, 2007 by Teja
Teja Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 Weltschmerz,Leitmotiv,Kindergarten su nemacke reci (pojmovi) koje su obogatilesve jezike ovog sveta , a prve dve su jednostavno genijalne, pa valjda zatonekako i neprevodive.Da li se i na ceshkom kaze Kindergarten?Lep pozdrav
Otto Katz Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 Weltschmerz,Leitmotiv,Kindergarten su nemacke reci (pojmovi) koje su obogatilesve jezike ovog sveta , a prve dve su jednostavno genijalne, pa valjda zatonekako i neprevodive.Da li se i na ceshkom kaze Kindergarten?Lep pozdravNe, kako su Nijemci i židovi tu imali svoj odvojeni kulturni život, Česi su u sklopu nacionalne emancipacije u KuK još jako davno očistili oblast obrazovanja od germanizama. Kaže se mateřsk? škola, kolokvijalno školka.
bus Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 plugMislim da je plug pozajmljen iz starijih germanskih jezika, jer je postojao još u starocrkvenoslovenskom. Inače, i Germani su je pozajmili od Rhaetians-a (Reta? Rećana? ).
Parsons Posted October 19, 2007 Posted October 19, 2007 (edited) Znate kako se na češom kaže mašinovodja - mašinfira ^_^nemci izgovaraju -ER na kraju tako da laicima (meni, cesima, itd) zvuci kao -A. maschinenf?hrER.gledaujuci fudbalske prenose na nemackoj tv dugo sam mislio da se golman reala zove ika kasiljas, a on je zapravo iker. Edited October 19, 2007 by Billy Parsons
Recommended Posts