Lena Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 Thanks, darling Imam jednu u familiji, pa kad videh pitanje zamislih se imam li Miu ili Miju. Mada ovaj akuzativ meni i može da prođe bez j. A znam i Teu. To isto može da se zakomplikuje
darling Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 (edited) e u pravu si za akuzativ, nisam obratila paznju, povlacim j iz akuzativa i iz instrumentala. dakle, nije uopste ko zmija, nego ko zmia Edited February 15, 2018 by darling
Katikon Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 Bas sam htela da napisem da bih instrumental "Miom"
Lena Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 Pa da, u suštini se ubacuje j samo kada bi došlo do toga da se duplira samoglasnik i. I genitiv bi mogao bez j.
Katikon Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 Na kraju ce samo dativ da ima j, sad jos manje znam 🤕
darling Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 ni ja vise nenam a i zabole me, ne poznam nijednu zmiu
Sara Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 ako se zove Mia, nigde ne bih turala `J`pa makar bilo po propisu
Lena Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 Meni ovo što @Sara kaže isto najlogičnije. Da su hteli j valjda bi se zvala Mija a ne Mia. Mija može da bude i muško, kao Mija Aleksić. Baš ću pitati neku zmiu
Tpojka Posted February 17, 2018 Posted February 17, 2018 On 15/02/2018 at 9:10 AM, I*m with the pilots said: Da li je vokativ od Kosta - Kosto? Hej Kosto? Kao Mita - Mito. Ja bi' se ravn'o po kratkom odnosno dugom akcentu na prvom slogu, tj. dugi naglasak - o u vokativu. Koča vs. Kolja.
Mercuzzio Posted February 19, 2018 Posted February 19, 2018 Quote Ivan Klajn - Recnik jezickih nedoumica: "Licna imena na -a (z. i m. ) uglavnom imaju vokativ jednak nominativu: Marija!, Nikola!, Luka!, Marta!, Olga!, itd. Nastavak -o dobijaju dvoslozna imena s dugouzlaznim akcentom, kao Mara, Ljilja, Goca, Boza, Zika itd. (Maro!, Ljiljo! itd.). Imena na -ica dobijaju u vokativu zavrsetak -e: Milice, Danice itd. Za muska imena kao Perica, Jovica, Radojica, gramaticari propisuju vokativ jednak nominativu, ali je i tu mnogo obicniji nastavak -e: Perice, Jovice itd." Tako da bi vokativ od "Kosta", trebalo da bude "Kosta".
I*m with the pilots Posted February 19, 2018 Posted February 19, 2018 Pa ne bas, Kosta je ovde u grupi sa Goca, Boza, tako da i dalje pase Kosto.
nisam ja Posted February 19, 2018 Posted February 19, 2018 to ko moja majka kad je čula od burazera da je Mia ime koje je u opticaju za dati detetu. ? kakvo je to ime? Mi-a Mi-a tako sa pauzom ga je izgovarala. urnebesno diskretni šarm socijal-konzervizma.
nisam ja Posted February 19, 2018 Posted February 19, 2018 a ovo za kosto mi je baš wtf. štos maja tiče to se odluči na početku. il si maja i l si pčelica. najgore je kad si maja a onda ti neko peva maaaajooooo.
Recommended Posts