darling Posted December 9, 2016 Posted December 9, 2016 (edited) i sestorica duskoa su u problemu. zenska imena su postedjena ovih nedoumica, koliko sam izdumala. il sam nesto propustila?! Edited December 9, 2016 by darling
Timmy Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 (edited) Da li posle pisanog Postovani i zareza ide veliko slovo u novom redu? Ja mislio da ne ide koleginica mi kaze da ide. Da ne trazim (a ne znam ni kako bih to i guglao sad) pre ce mi PPP ekspeeti pomoci :) Ako sam komplikovano opisao, mislim na ovo: Postovani Petre, Da li u ovom redu ide malo d ili veliko D na pocetku reda? Edited December 10, 2016 by Timmy
levi Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 Primetio sam da ljudi koje smatram pismenim, uključujući i sebe, uglavnom pišu veliko slovo Mada mislim da je to došlo iz stranih pravopisa. Samo pazi da ne napišeš preključe u mailu, sve ostalo može :) Izvini ako sam te pomešao s nekim
ordi Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 novi red i veliko slovo bez obzira što je pre toga zarez
Timmy Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 Hvala. Mislio sam suprotno. Jel se to menjalo ili sam oduvek bio nepismen :( A ne znam za prekljuce, mozda je izletelo jebem li ga
Krošek Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 snesko belic u mnozini: sneskoi belici, sneski belici? umalo se nisam slogirala kad sam videla da se fotosinteza pravilno pise foto-sinteza?!!??!!? ja mislim da je to neka greska procitao sam negde da ako foto- oznacava bukvalno svetlo onda je bez crte, a ako oznacava fotografiju onda je drugo "foto-" koje je prakticno shorthand za fotografiju i trebalo bi da se pise sa crticom (foto-radnja). to mi je izuzetno logicno
koksy Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 mi tu, ali ne bi me iznenadilo ni da se iznenadim.
Nesh Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 (edited) Evo sta kaze Klajn u Recniku jezickih nedoumica: foto-: s crticom u spojevima kao foto-aparat, foto-reporter, foto-amater, foto-montaza; sastavljeno u spoju sa nesamostalnim elementima (fotografija, fotogenican, fototeka) i u recima gde znaci "svetlosni" (fotocelija, fotoelemenat, fotosinteza itd) Edited December 10, 2016 by Nesh
koksy Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 da, sad sam i ja proverio na više mesta, definitivno fotosinteza.
Lena Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 (edited) Hm....a "Pravopis srpskoga jezika" (Matica srpska, 2011.) kaže: (a) spojeno: fotograf, fotografija, fototeka, fototopija (b) sa crticom: foto-sinteza, foto-terapija,... Edited December 10, 2016 by Lena
Nesh Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 Doduse, ovo moje izdanje Recnika jezickih nedoumica je praistorijsko, tako da navedeno mozda vise ne vazi.
koksy Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 kakosepise.com prilično dobro ažurira nedoumice i tamo je fotosinteza.
Recommended Posts