December 9, 20168 yr i sestorica duskoa su u problemu. zenska imena su postedjena ovih nedoumica, koliko sam izdumala. il sam nesto propustila?! Edited December 9, 20168 yr by darling
December 10, 20168 yr Da li posle pisanog Postovani i zareza ide veliko slovo u novom redu? Ja mislio da ne ide koleginica mi kaze da ide. Da ne trazim (a ne znam ni kako bih to i guglao sad) pre ce mi PPP ekspeeti pomoci :) Ako sam komplikovano opisao, mislim na ovo: Postovani Petre, Da li u ovom redu ide malo d ili veliko D na pocetku reda? Edited December 10, 20168 yr by Timmy
December 10, 20168 yr Primetio sam da ljudi koje smatram pismenim, uključujući i sebe, uglavnom pišu veliko slovo Mada mislim da je to došlo iz stranih pravopisa. Samo pazi da ne napišeš preključe u mailu, sve ostalo može :) Izvini ako sam te pomešao s nekim
December 10, 20168 yr Hvala. Mislio sam suprotno. Jel se to menjalo ili sam oduvek bio nepismen :( A ne znam za prekljuce, mozda je izletelo jebem li ga
December 10, 20168 yr snesko belic u mnozini: sneskoi belici, sneski belici? umalo se nisam slogirala kad sam videla da se fotosinteza pravilno pise foto-sinteza?!!??!!? ja mislim da je to neka greska procitao sam negde da ako foto- oznacava bukvalno svetlo onda je bez crte, a ako oznacava fotografiju onda je drugo "foto-" koje je prakticno shorthand za fotografiju i trebalo bi da se pise sa crticom (foto-radnja). to mi je izuzetno logicno
December 10, 20168 yr Evo sta kaze Klajn u Recniku jezickih nedoumica: foto-: s crticom u spojevima kao foto-aparat, foto-reporter, foto-amater, foto-montaza; sastavljeno u spoju sa nesamostalnim elementima (fotografija, fotogenican, fototeka) i u recima gde znaci "svetlosni" (fotocelija, fotoelemenat, fotosinteza itd) Edited December 10, 20168 yr by Nesh
December 10, 20168 yr Hm....a "Pravopis srpskoga jezika" (Matica srpska, 2011.) kaže: (a) spojeno: fotograf, fotografija, fototeka, fototopija (b) sa crticom: foto-sinteza, foto-terapija,... Edited December 10, 20168 yr by Lena
December 10, 20168 yr Doduse, ovo moje izdanje Recnika jezickih nedoumica je praistorijsko, tako da navedeno mozda vise ne vazi.