Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jezičke adoumice™

Featured Replies

:thumbsup:

Hela je zajeban igrač :)

• 1 month later...
  • Replies 6k
  • Views 731.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Egon Fekete: https://dais.sanu.ac.rs/bitstream/handle/123456789/2435/fekete.kad.pridev.postane.pdf?sequence=1&isAllowed=y   Prezimena pak idu po pridevskoj promeni.   Iv

• @mammy two shoes dobro, zamisli da je pička materina materina od/iz piča (kao brač, brački ... bračka luka, bračkoj luci)

• kad se u selu otvorila prva picerija,  drugarova baba, na pitanje gde je xy -  ...ma, očšo da jede ono brezobrazno!      

Posted Images

6sur1c.jpg

Da li dobro napisano a, tj sto je izabrano to "pisano" malo a, a ne "stampano" malo a ?

6sur1c.jpg

Da li dobro napisano a, tj sto je izabrano to "pisano" malo a, a ne "stampano" malo a ?

Kreator fonta je verovatno ukrao neki postojeći latinični i radio samo ćirilična slova koja su nedostajala, a smatrao da "a" ne mora da dorađuje.

Mada mislim da zbog interneta, ovakvo a se sve više odomaćuje (meni npr.ne bode oči uopšte).

A sad stvarni on topic: zar se ne kaže naočari?

Verovatno je do fonta

Mada mislim da zbog interneta, ovakvo a se sve više odomaćuje (meni npr.ne bode oči uopšte).

Pa kako to kad je svuda na internetu "a" koje nije na slici?

I btw ko još piše štampano "a" što smo učili u školi, kontam da većina upotrebljava "a" sa slike

Edited by maheem

A sad stvarni on topic: zar se ne kaže naočari?

Pravilna su oba oblika. Ajmo sad oba oblika kroz padeže :D

Verovatno je do fonta

I btw ko još piše štampano "a" što smo učili u školi, kontam da većina upotrebljava "a" sa slike

Da, u fontovima za tekstove, u ovim "grafičkijim" koriste ovo zapadno. Deca u USA kad uče da pišu, uče ovo tvoje a iz naočara.

Verovatno je do fonta

Verovatno ne bih ni ja primetio da me cerka nije pitala "ovo nije a, bar nije cirilica". I ja se zbunio :(

Oznojane ili oznojene (sise) ?

Moje su oznojane, ne znam kako vaše.

Naše su dobro, hvala na pitanju   ^_^

A tu su, ako se javi Meheem, ili ona kojoj sam zaboravio ime, i oznojane najmanje bradavice na svetu.

Edited by Bujodrag

Oznojen, ne oznojan. Glagol glasi oznojiti (se), ne oznojati.

Pravilna su oba oblika. Ajmo sad oba oblika kroz padeže :D

Da, oba su pluralija tantum, s tim da je oblik "naočari" i muškog i ženskog roda, za razliku od oblika "naočare" koji je samo ženskog roda.

To znači da je pravilno i "moje naočare" i "moje naočari" i "moji naočari" (ovo poslednje mislim da nikad u životu nisam čuo).

Edited by vememah

• 1 month later...

t

Fransoa Benambua je još pre 900 godina rekao da će se u budućnosti jezici govoriti na teritorijama na kojima su se i do tada govorili jezici ali da ih neće govoriti isti ljudi kao oni koji su ih govorili pre nego što je on to rekao, i da će istorija pokazati da nijedan jezik nije nastao pre nego što je izmišljen, niti je bilo koji jezik izmišljen pre nego što je nastao.

Oslobodimo Copkillaha.

• 2 months later...

kako se pise lepenski vir, Lepenski vir il Lepenski Vir? 

nisam nasla u pravopisu. ja sam za malo v, al vidim masovno se pise s velikim pocetnim vom.