Jump to content

Jezičke adoumice™

Featured Replies

ono, toliko si nebitna, da necu ni da te dekliniram... ni da te prebrojavam...

zjbvm se za to nepodnosenje. ima osmeh na kraju?! 

• Replies 5.9k
  • Views 698.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Egon Fekete: https://dais.sanu.ac.rs/bitstream/handle/123456789/2435/fekete.kad.pridev.postane.pdf?sequence=1&isAllowed=y   Prezimena pak idu po pridevskoj promeni.   Iv

• @mammy two shoes dobro, zamisli da je pička materina materina od/iz piča (kao brač, brački ... bračka luka, bračkoj luci)

• kad se u selu otvorila prva picerija,  drugarova baba, na pitanje gde je xy -  ...ma, očšo da jede ono brezobrazno!      

Posted Images

pa, stvarno ne kontam kakve veze padeži i deklinacija imaju sa (ne)podnošenjem nečega, ali ajd :)

btw ne dekliniraju se ni ženska prezimena, bilo kakva

Dekliniraju se ona u zenskom rodu, kao na primer Torbica :torbica:

:lolol:

btw ne dekliniraju se ni ženska prezimena, bilo kakva

Huh? Zavisi verovatno iz kog si sela :D al' ja od malena dobijam razne nastavke i na mom i na maminom prezimenu.

Vec drugi put na ovoj temi ne citam valjano <_< Koja su zenska prezimena, samo ona koja se zavrsavaju na a?

//Sad me podseti, kada god se neko zali na svoje prezime, utesim ga sledecim: tata je imao drugaricu u gimnaziji koja se prezivala Nepergaca ;D

• 2 weeks later...

10653542_10156739164930182_8427767841188

74753_10151662543010182_1743892942_n.jpg
jeRR_-nevRi.png

Biblioteka grada Beograda
8 hours ago

Aкција НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК се наставља!!! Подржала нас је и филмска дива Моника Белучи!

mbF8ssTVP_5.png3,151

:rolf:

:lolol:

mogli bi i nekog kineza iz robne kuće da snime

• 1 month later...

Koleginica četuje sa nekim Hrvatima i malo malo se provuče lajna "juju".

Kontekst:

-Vidimo se i čujemo. 

-Da, ok. Juju. Pozdrav.

Šta je juju?

zovi belč, čisto da proverimo: uvek mi je bilo sumljivo to njeno biciklističko hrvatstvo. :fantom:

znam šta je li-la, ali juju još uvek nisam čula

A šta je li-la?

"onako" "ništa posebno"

Juju znam da je lik iz dečije pesme kojeg je kidnapovao krokodil, pa ga oslobodio kad su roditelji doneli pečenog vola za otkup. U drugom kontekstu nisam čuo, ali ću konsultovati sestru koja na poslu komunicira sa Hrvatima.

znam šta je li-la, ali juju još uvek nisam čula

hm. odma' da obrišeš to hrvatica.  al' odma'!

• 4 weeks later...

Da li je Gudžević ovde, sa pravom, upotrebio "za ništa":

Rođak Hare pričao je kako ljudi u Švajcarskoj idu u visoke planine i u najviše stijene – za ništa!