Jump to content

Jezičke adoumice™

Featured Replies

Treba mi mala pomoć. Kaže Živka u Nušićevoj "Gospođi Ministarki": ....."Bunio se vaš ministar, kaže: dobili ste klasu pre tri meseca. Ali sam ja navaljivala i nisam mu nikako dala mira, pa sam čak naterala i svoga muža te ga je on okupio. Da, da, i on ga je okupio."

Ovo "okupio" - šta znači?

ja bih rekla da ga je pozvao na sastanak... da se okupe :D

To sam i ja pomislio, samo mi je bilo suviše sumanuto. :)

"kupio" sa  prefiksom "o", kao u "omlatio".

Nije, ne akcentuje se tako, gledao sam sad odlomak iz predstave u Narodnom, sa Radmilom Živković, pre će biti to što kaže živana.

Treba mi mala pomoć. Kaže Živka u Nušićevoj "Gospođi Ministarki": ....."Bunio se vaš ministar, kaže: dobili ste klasu pre tri meseca. Ali sam ja navaljivala i nisam mu nikako dala mira, pa sam čak naterala i svoga muža te ga je on okupio. Da, da, i on ga je okupio."

Ovo "okupio" - šta znači?

To je ono što bi klinci rekli "startovao ga", ali više u nekom nametljivom smislu. Zaokupio, "okupirao", gnjavio, davio.. vršio pritisak na njega.

Kobni, ovo ti je replika iz Sumnjivog lica:

ŽIKA: Uh, majku mu, i jest velika stvar. Dužan sam ti sto dinara, pa okupio svaki dan: ona hartija kod mene, ona hartija kod mene...

Kao i ove dve replike iz iste drame:

ŽIKA: Ama zar vi još niste telegrafisali gospodinu ministru?
JEROTIJE: Pa nisam, dabome, kad onaj gospodin-Vića okupio (...)

Mislim, da je u oba slučaja prilično jasno da je ovo što je napisala vinska musica.

Bio sam banovan, pa nisam mogao ranije da ti odgovorim...

Naravno, ovo je vezano isključivo za tvoje pitanje. Nipošto nije univerzalno primenljivo kao u slučaju diskutabilne Klajnove analize dijaloga: Biti ili ne biti...

Onako, čisto da dodam za svaki slučaj...

• 3 weeks later...

kao u slučaju diskutabilne Klajnove analize dijaloga: Biti ili ne biti...

sta je to, bas me interesuje?

• 4 weeks later...

Šta  znači  heautonthimenumeros?

Našla  sam, greška je u tekstu koji sam čitala, treba Heauton Timorumenos.

Edited by halloween

stanovnik backe nije backanin? uaaj? 

stanovnik backe nije backanin? uaaj? 

Koliko je meni u znanju, zovu ih Bačvani.

pa da, al zasto su i stanovnik backe i stanovnik bacve bacvanin?

Zato sto izgledaju kao bacve :Jova: