Tvrdica Posted November 15, 2017 Posted November 15, 2017 Велика грешка, Дарлинг...то што праве у Пеливану не може да се назове боза.Једном сам се зезнула и то пробала....страшно!!! Они користе воду која им остане од кувања жита па је само засладе... жешћа превара а укус, бљак. Боза се прави искључиво од кукурузног брашна које мора да ферментише, то је процес који траје..Укус је вредан труда.
Lancia Posted November 15, 2017 Posted November 15, 2017 A ja jos ostavljam srca e Darling, hoces da me otrujes¿ fala, Tvrdice:)
ToniAdams Posted November 15, 2017 Posted November 15, 2017 (edited) ja volim bozu a sto je debeli prcg ne voli samo je preporuka. moram si dati jedan dan slobodno pa probati taj spricer sa limunadom Edited November 15, 2017 by ToniAdams
renne Posted November 15, 2017 Posted November 15, 2017 Велика грешка, Дарлинг...то што праве у Пеливану не може да се назове боза.Једном сам се зезнула и то пробала....страшно!!! Они користе воду која им остане од кувања жита па је само засладе... жешћа превара а укус, бљак. Боза се прави искључиво од кукурузног брашна које мора да ферментише, то је процес који траје..Укус је вредан труда. Komšije u bosnu si pravile od pšenice koja fermentiše oko dva meseca u plastičnim buradima
Sestre Bronte Posted November 15, 2017 Posted November 15, 2017 ima više recepata, neki su kombinacija pšeničnog i kukuruznog brašna, meni je najbolja od čistog kukuruznog brašna
Lancia Posted November 15, 2017 Posted November 15, 2017 Bosna pa Bosna, donesi nam jedno bure, cicijo
Filozof manijak Posted November 15, 2017 Posted November 15, 2017 U toj Bosni ni burek ne valja, a kamo li boza :P
renne Posted November 15, 2017 Posted November 15, 2017 Bosna pa Bosna, donesi nam jedno bure, cicijo Pa sto pre nisi rek'o da voliš, doneću ti, krakati
darling Posted November 15, 2017 Posted November 15, 2017 Postoje dve ključne varijante boze: ona koja se pravi od pšeničnih mekinja, takozvana goranska, i ona koja se pravi od kukuruznog kačamaka, koju neki zovu makedonska. A princip je isti: uveče se skuva gusta kaša od mekinja ili od kukuruznog brašna, pa kad se prohladi koliko da možeš da gurneš prst a da ne ostane plik, u kašu se umeša jedno pakovanje svežeg kvasca. To se ostavi da prenoći u dubokom sudu (jer naraste, pa hoće da izađe iz suda), pokriveno. Ujutro se uzme jedno veće sito (to je ono za sejanje brašna, a ne za štampanje postera), u njega se izruči ona narasla kaša, polako se dodaje hladna voda i meša, meša… Dok sve ne iscuri kroz sito (u kome ostane izvesni talog) u drugi, besprekorno čist sud u kome će sad već sasvim tečna mlada boza da fermentira još jedan dan da bismo je stavili na neko vrlo hladno mesto, kako se ne bi pokrenulo i alkoholno vrenje. A kad hoćemo da počnemo da je trošimo, tek tada dodajemo šećer, po ukusu, nikako ranije! Inače se dogodi ono najgore: pošto šećer pospešuje vrenje, rizikujemo da nas po noći probude eksplozije u kuhinji – to prefermentirana zašećerena boza izbija čepove iz boca u kojima je zatvorena. http://www.vreme.com/cms/view.php?id=870754
Lancia Posted November 15, 2017 Posted November 15, 2017 sto se kaze, prosto ko boza? fala Renne, srce si.
Tvrdica Posted November 15, 2017 Posted November 15, 2017 A ja jos ostavljam srca e Darling, hoces da me otrujes¿ fala, Tvrdice:) Неће Дарлинг , ал оће пеливан...веруј ми једног врелог лета пре пар година неколико људи које познајем су имали стомачне тегобе од те ''бозе''
precog Posted November 15, 2017 Posted November 15, 2017 ja volim bozu a sto je debeli prcg ne voli samo je preporuka. moram si dati jedan dan slobodno pa probati taj spricer sa limunadom E debljino, lozis se ovde kao na bozu, a nisi pio bozalimunadu. Napusti forum :(
Tvrdica Posted November 15, 2017 Posted November 15, 2017 Komšije u bosnu si pravile od pšenice koja fermentiše oko dva meseca u plastičnim buradima Нисам никад пробала ту босанску, али верујем ти да је добра. До почетка деведесетих у посластичарници код Студењака била је првокласна боза, ( од кукурзног брашна) и као што неко рече секли су је са лимунадом правили шприцер.Али отераше људе, зграду срушише и готово... Понекад да ме жеља мине сама направим али није као њихова...
Recommended Posts