Jump to content
IGNORED

Pivo

alberto.ascari

Recommended Posts

Posted (edited)

Gde imaš kabinet za 200 dinara?

Pošto je Nikšićko točeno? 

Zar nije 200 din?

Edited by McCabe
Posted

Točeno u kafeima je 130?

Po turskom delu, u evridž kafeima, domaća točena piva su oko 170-180. Plus bakšiš za osoblje, zaokružujem na 200.

U samo pivou su točeni kabineti oko 260-280 ako se dobro sećam. Plus bakšiš za osoblje, zaokružujem na 300.

U toj postavci dolazim do gore navedene proporcije. Jbm li ga...

Posted

Ma ok, neka bude dva za tri, nije to mnogo bitno. Ali je i dalje skupo za prosek. Pogotovo ako hoćeš da nešto od toga popiješ kod kuće.

Inače, i svim balkanbet kladionicama ti je 130 točeno, a u Interexu je amstel točeni 120

Posted

znaš, jebiga, hijerarhija vrednosti postoji, postoje i standardi kvaliteta, kao i objektivna organoleptička analiza, tako da ta floskula o ukusima.. nekako., ne znam. pre ću da prihvatim da sam neznalica i needukovan u pivskom smislu pa ne znam šta valja. kako da ti kažem, Šasanj Montraše je Šasanj Montraše i niko nema dilemu oko kvaliteta tog šardonea, kakav god lično ukus ili sortu preferirao.

mene jednostavno čudi hajp oko tih kraft piva sa sve tim IPA - hoops izrazima. nekako, previše je tu hipsterske snobovštine (oh! priča o snobizmu osoba koja se bavi vinom!) i loženja koje mi se čini ne baš utemeljeno na nečemu egzaktnom glede kvaliteta, aroma i tako toga... a niko da dođe da objasni i poduči. evo, ja sam spreman da slušam.

i kako vidiš, probavam i pijem, i to za svoje novce, ali prosvetljenje izostaje.

pa svako pivo ima svoje ocekivane karakteristike, ali piva imaju osetno vecu razlicitost ukusa u odnosu na vino, sto moze i laik poput nas da jasno primeti

uzmi na primer standardni pils, lambic vocno, i dimljeno psenicno tamno, kao tri primera koja mi prva padose na um po ogromnoj razlicitosti. 

a za hajp, i prefinjene izraze/nepca ovih sto testiraju:

vinski hajp je etabliraniji od ovoga, al sustinski nista drugaciji ;)

(tj. na slepim testovima padaju i vinski i pivski testeri)

Posted

Ma ok, neka bude dva za tri, nije to mnogo bitno. Ali je i dalje skupo za prosek. Pogotovo ako hoćeš da nešto od toga popiješ kod kuće.

Inače, i svim balkanbet kladionicama ti je 130 točeno, a u Interexu je amstel točeni 120

Slazem se da je kabinet skup za po kuci (koga zanima neka ode na sajt pa vidi koliko bi bilo da direktno od njih bez posrednika kupi po koju flasu) ali oni jasu na talasu tog novog hipsteraja i snobizma koji je do sada bio vezivan samo za vino.

Pre se znalo zidarac 0.5 je za srednju i nizu klasu a nobles pije vino. Sada smo dosli u situaciju da imas vino u tetrapaku i gomilu raznovrsnih vina po ceni od 2 fensi piva i toga da imas piva od 500 kinti na odredjenim mestima (ne mislim na splavove, to je druga prica)

A rene ti ga sa ovim cenama iz balkan beta i interexa bas pretera. Na stranu to sto oni mogu da drze te cene jer im prodaja piva nije primarna delatnost i ne zive od toga, ali nije kao da ces pustiti poruku ekipi, "E momci hocemo u kladzu na par tura piva?"

Tako da moram da se slozim sa Mekejbom, sa ove strane mosta prosek sa baksisom i bez akcija i promocija je 200 kinti za veliko toceno.

E da i sto se kabineta tice Mikkeler im je ubedljiv najbolji u celoj ponudi ali me dusa boli kad i za njega dam 250-300 kinti za 0.33

Posted (edited)

ma ok kao što rekoh, pa i u durmitoru je točeno 130, u džakarti 140, a atmosfera u kladionicama je generalno extra za ispijanje piva, btw baš sam išao sa mau u kladžu na ispijanje piva, i bilo super

A nije mi to bila poenta uopšte, ova nova piva su skupa klasičnom konzumentu i to je to. većina nema ni za ta točena od 130, kad može duzme dvolitru zaječarca za 160

edit: a ja lično sam ispobao sva moguća i nemoguća, i opet su mi najbolja ova industijska najjeftinija sranja, jbg takav sam

Edited by renne
Posted

Pa i to su restorani koji ne zive primarno od piva. Kafici ipak zive od prodaje piva i kafa, a ako imas neku pub varijatnu onda i te kafe u startu otpadaju. Mislim odem i ja u Mozzart da odradim sta treba ali ne volim da se tamo zadrzavam niti da pijem pivo.

Da ne skecem mnogo sa teme, naravno da su nova piva skupa kada se sada gotovo svuda za 220 moze popiti toceni paulaner koji je vrhunsko pivo a po meni se nalazi tacno na pola puta izmedju industrijskih piva i kraft pivara. 

Sto se Kabineta tice sa jedne strane im zaista zelim sve najbolje jer su prvi ozbiljnije usli u tu pricu kod nas ali mi se nekako cini da su malo napucali cene pa ce tako svaki dobrodrzeci beer snob radije da za iste pare uzme neki brew dog, ili zvucnije belgijsko/englesko pivo nego li da plati toliko za domacu proizvodnju iz Nemanikuce. Hipsteri STOP

A ko nema njega bas briga i za Budweiser, Tuborg od 80kinti pa cak i Jelen i Lav kada ima Merak i Moravsko pivo za 45.

Ima se, moze se VS. Nema se, mora se.

Posted

ma sve se slažem sa tobom, manje-više to sam i ja napisao :)

Posted

dosta me zanima kako ce ici ovaj trend u smislu privlacenja novih konzumenata na pivo, kao sto je bum vinske kulture u srbiji u poslednjih 10 godina bas uradio super posao. verovatno ce ici donekle ali sumnjam da bas ima takav kapacitet. po meni je problem ono sto sam napisao gore, da dobro strejt pivo sa pipe meni uvek bude na kraju bolji izbor nego artizansko, ali je problem sto u srbiji nema tako dobro strejt pivo o kome pricam, kao u japanu, nemackoj, engleskoj, itd. verovatno ce ici u pravcu sparivanja sa hranom, kurac palac, jedino sto pivo nema bas takav potencijal, jer ne mozes da serviras po 1 deci piva uz svaki tanjir itd itd. ja cu da pijem artizanska iz radoznalosti a da uzivam uz toceni vajcen (sa limunom  :s_c: )

Posted

U maksiju u kom sam bio sinoc rasprodat urquell.

Posted

Da ne skecem mnogo sa teme, naravno da su nova piva skupa kada se sada gotovo svuda za 220 moze popiti toceni paulaner koji je vrhunsko pivo a po meni se nalazi tacno na pola puta izmedju industrijskih piva i kraft pivara. 

Paulaner godisnje proizvede milione hektolitara. To sigurno ne rade tako sto kuvar™ nabere malo psenice pa eksperimentise. Industrija, sta drugo. I tu je zapravo i srz problema, jer (posebno iz nastupa mikropivara po forumu) ispada da je citanje literature i osnivanje (ma koliko) moderne fabrike i eto ajde da pravimo DOBRO PIVO! stav dovoljno da se meri sa vekovima tradicije i skupljanja znanja i iskustva. Nije. Istorija piva ne pocinje iznova svaki put kad negde otvore mikropivaru. I u sustini, to se vidi na krajnjem proizvodu. Moze Kabinet da se razvaljuje od kvalitetnih sastojaka, ali za slicne pare mozes da popije bilo kog fabrickog Belgijanca itsl. koji ga sije za koliko hoces kopalja. Isto se odnosi i na one lakrdije od 500 dinara za flasicu.

Posted

Vecina vrhunskih belgijanaca je iz pivara nastalih u poslednje vreme. 

Bez obzira na tradiciju, tehnologija pravljenja piva (kao i vina) se poprilicno razlikuje u odnosu na pre sto, dvesta godina.

Mikropivari ne treba tradicija, vec iskljucivo znanje i ideja, a znanje je mnogo pristupacnije nego pre 100 godina. Ideje su individualna stvar.

Milenkovicu nije potreban iskusni pivar Vasa zbog znanja i iskustva, vec zbog zakona koji su narucile industrijske pivare da bi obeshrabrili zanatlije. Da ne gresim dusu, ali gosn Vasa verovatno radi za 10 flajki dnevno (citaj 10x20din), dok Milenkovic ne skupi staza u pivarstvu i ispuni zakonsku formu.

Industrijska piva i zanatska piva su odvojeni skupovi, presek im je beznacajan. U razvijenom svetu je podela trzista ugrubo 90%/10%. Kod nas verovatno 99.8%/0.2%. Zna se kojima je ko ciljna grupa. Zar iko ocekuje od ribe koja pije Jelen Fresh da joj se dopadne Brewdog Punk? Na ozbiljnim festivalima nikad ne pobedjuju industrijska piva. Oni gadjaju ukus koji se svidja masama, ne zanima ih 10 posto zaludjenika za hmelj, divlje kvasce i slicno. Sa ogromnim pogonom se gubi luksuz eksperimentisanja i pravljenja malih tura razlicitog ukusa. Ali treba gledati industrijska piva koja imaju i tradiciju i kvalitet i ideju. Na primer Schneider. Oni su relativno skoro izbacili ovih 7 razlicitih weizena, plus specijali (Tap X i slicno, hibrid weizena i portera). Oni brinu i o starim i o potencijalnim konzumentima. Sa druge strane, u BIP-u svake godine pokusavaju nesto (jer je leto i piva nema dovoljno na trzistu), ali umesto da se neko seti da kukuruz zameni jecmom i gurne malo hmelja, pare se arce na stupidne marketinske kampanje (jedino tako moze disa sebi pare u dzep da strpa, a zabole ga za kvalitet piva, jer sta stoka zna).

Vrhunsko pivo ne kosta skupo. Pravi se kod kuce. I pravi se bas po svom ukusu.

Posted

Ja mislim da je znanje tamo gde je tradicija i to je sve.