Saturday at 00:084 days RadarMi smo jednostavno sami sebe pojeliMalo je intelektualaca na prostoru bivše Jugoslavije, ako uopšte postoje, kao što je Đorđe Kadijević, reditelj, scenarista, istoričar umetnostiSve rečeno....
Saturday at 00:314 days Završio Praznik.Tajna večera sa dvanaest apostola i sa narednikom Katićem u sredini na mestu Hrista. Kako je uspeo da ovo uradi i "progura" '67-e mi je zapanjujuće.
Saturday at 02:214 days 1 hour ago, pariah said:Završio Praznik.Tajna večera sa dvanaest apostola i sa narednikom Katićem u sredini na mestu Hrista. Kako je uspeo da ovo uradi i "progura" '67-e mi je zapanjujuće....i ubacio Govori srpski da te ceo svet razume. Ne znam tačno poreklo ove tzv. izreke, odnosno kada je prvi put upotrebljena....
Saturday at 06:204 days 5 hours ago, pariah said:Završio Praznik.Tajna večera sa dvanaest apostola i sa narednikom Katićem u sredini na mestu Hrista. Kako je uspeo da ovo uradi i "progura" '67-e mi je zapanjujuće.FIlm je sociologija izolovanog sela.Imaš u njemu i kritiku pojava tih vremena.Nisam Praznik skoro gledao, ali se sećam Manole- bez reči i pokreta (najstrašnijeg lika u domaćim filmovima) koji obavlja krvave poslove u ime sela (ono ga se u jednu ruku i plaši, ali ga i prezire, no ne može bez njega), Batina surova bezdušna minijatura (oprečnost: bahati stranac protiv sela), traženje vode u bunaru (kao metafora večnog života), Katić koji izigrava komandanta sela (sitna narodna lukavost- koja uglavnom ne prolazi), kolektivni identitet i bekstvo od individualne odgovornosti...Kadijević se pojavljuje na kraju filma kao nemački oficir. Edited Saturday at 06:224 days by alkibijad
Saturday at 06:254 days Veliki covek, da nas je vise takvih… hvala na umetnosti, recima, nek pociva u miru.
Saturday at 07:074 days Bravo za Ghoula.Đorđe Kadijević počiva u miru...„Veliki filmski i televizijski reditelj, scenarista, istoričar umetnosti i likovni kritičar Đorđe Kadijević preminuo je 10. jula u Beogradu ...
Saturday at 07:264 days 13 minutes ago, pariah said:Bravo za Ghoula.Đorđe Kadijević počiva u miru...„Veliki filmski i televizijski reditelj, scenarista, istoričar umetnosti i likovni kritičar Đorđe Kadijević preminuo je 10. jula u Beogradu ...Hvala za ovo, uživanje bilo za čitati. Uvek kada neki supermen ode u ovim godinama, jedino mi je na pameti da je otišao bezbolno. Vidim da je intervjue davao i duboko u ovoj godini. Ko ovako misli u 94 i ko sa ovakvim trijumfalizmom učini ovo kad-tad na kraju, tom je ovo što mi smatramo životom premalo i pretesno.
Saturday at 18:114 days Hoce li da se prevare zlotvori da puste neki Kadijevicev film na tzv. javnom servisu?
Saturday at 18:294 days 12 hours ago, burekdzija said:Veliki covek, da nas je vise takvih… hvala na umetnosti, recima, nek pociva u miru.Јесте. Мени је Кадија Млађи био пријатељ. Редак господин. Имао је од кога да научи.
Saturday at 18:574 days 43 minutes ago, Sludge Factory said:Hoce li da se prevare zlotvori da puste neki Kadijevicev film na tzv. javnom servisu?Pustaju "Leptiricu". Veliki je Djordje. U vrhu liste najboljih srpskih rezisera ikada, sa Sasom Petrovicem i Dusanom Makavejevim.