Monday at 10:062 days Kad pomislim na njega, uvek u dva remek dela: klavir i do kraja sveta (pri cemu je ovaj drugi valjda samo meni remek delo).
Monday at 10:492 days 40 minutes ago, burekdzija said:Kad pomislim na njega, uvek u dva remek dela: klavir i do kraja sveta (pri cemu je ovaj drugi valjda samo meni remek delo).Merlin i dr Alan Grant su, takodje, njegova remek dela.
Monday at 17:162 days Kadijević i Sem u par dana.Ako je Veljku i ispunjena želja da ode sa ovog sveta, za Sema je prerano.Rip
Monday at 17:422 days Popular Post 25 minutes ago, Valk said:Kadijević i Sem u par dana.Ako je Veljku i ispunjena želja da ode sa ovog sveta, za Sema je prerano.Rip
Yesterday at 00:501 day Okačio sam ovde Čovek koji je pojeo vuka od Kadijevića sa boljom slikom nego ovo što je na youtubu Covek.koji.je.pojeo.vuka.1981.DVB-S.576i-Bojan026.mkv1 file sent via WeTransfer, the simplest way to send your files around the worldhttps://we.tl/t-wY9L6mbUbU4VmbVS
Yesterday at 07:211 day Poceo sam ipak juce da citam Boziju volju. Jako zanimljivo. Vodi se kao roman iako su u sustini u pitanju kratke price, ali ih povezuje vreme (II sv. rat) i mesto (Beograd i Umka). Ima neuobicajenih transgresivnih momenata (pedofilije) i prica o ljudima koji su u ratu stajali po strani. Ono sto razlikuje ove price od Praznika i Pohoda jeste sto su uglavnom (bar dovde dokle sam stigao) o ljudima iz (Beo)grada, a mesto radnje su i urbana i ruralna sredina (Umka), ali cak i te price o selu se vise bave ljudima iz grada koji su se sklonili na selo, do sad sam naleteo samo na jednu pricu koja je bila strogo o selu i ljudima odatle. Sad me zanima koji deo je bio planirao za film.
Yesterday at 10:571 day 3 hours ago, Sludge Factory said:Poceo sam ipak juce da citam Boziju volju. Jako zanimljivo. Vodi se kao roman iako su u sustini u pitanju kratke price, ali ih povezuje vreme (II sv. rat) i mesto (Beograd i Umka). Ima neuobicajenih transgresivnih momenata (pedofilije) i prica o ljudima koji su u ratu stajali po strani. Ono sto razlikuje ove price od Praznika i Pohoda jeste sto su uglavnom (bar dovde dokle sam stigao) o ljudima iz (Beo)grada, a mesto radnje su i urbana i ruralna sredina (Umka), ali cak i te price o selu se vise bave ljudima iz grada koji su se sklonili na selo, do sad sam naleteo samo na jednu pricu koja je bila strogo o selu i ljudima odatle. Sad me zanima koji deo je bio planirao za film.Prvi film Praznik je nešto kao film mesta i običaja jednog relativno izlovanog mesta (sa svojim pravilima), drugi film Pohod je film kretanja, kao Odiseja (Perović sa teletom), a taj treći je trebao da bude horor (možda po tvojoj priči -izmešteni ljudi iz svojih uobičajenih sredina, ukrštanje običaja grada i sela / nesporazumi koji nastaju- spasiti živu glavu, prilagoditi se, ali i dobiti nešto od života i u takvim uslovima...) Edited yesterday at 11:011 day by alkibijad
Yesterday at 11:161 day 10 minutes ago, alkibijad said:Prvi film Praznik je nešto kao film mesta i običaja jednog relativno izlovanog mesta (sa svojim pravilima), drugi film Pohod je film kretanja, kao Odiseja (Perović sa teletom), a taj treći je trebao da bude horor (možda po tvojoj priči -izmešteni ljudi iz svojih uobičajenih sredina, ukrštanje običaja grada i sela / nesporazumi koji nastaju- spasiti živu glavu, prilagoditi se, ali i dobiti nešto od života i u takvim uslovima...)Moguce, ima likova koji su kao "neobicni", npr. za neku babu se prica da je vestica jer je bila na svoju ruku i nestala iz groba nakon sto su je zakopali, onda tu je Manolo iz Praznika... ali nije napisano "hororicno", vise realisticno i hronicarski. Mnostvo zanimljivih likova, vrljava prostitutka, slepi mladic, seoski lekar, svakom je posvecena po jedna price, pa se onda pojave i u narednoj, ali nisu fokus, i kasnije budu pomenuti. Lepo se nizu price kao niska bisera.
Yesterday at 12:321 day Za film, može da se smiksa koktel likova iz više priča u jednu suštinski novu zajedničku priču, gde ih mogu povezivati neke neobičnosti ili splet događaja. Ne mora da bude realistično kao što je u knjizi. Hronologija nije preterano bitna, osim ako ne prikazuje razvojni put nekog fenomena ili ličnosti.
Yesterday at 12:411 day 6 hours ago, kralj said:Kakav grdan Freudian slip.Sad tek vidim, još gledam šta se cepa od smeha ona osopa na moj post.Polako, završiće se Mundijal, spavaću i ja jednom... Edited yesterday at 13:021 day by Valk
Yesterday at 19:031 day On 12. 7. 2026. at 14:08, Sludge Factory said:Ima na youtubu i Arandjelov udes, ali je bas losa kopija, jedva se likovi naziru.Pogledao sam Pohod. Naturalistički film sa elementima nadrealizma u kojem se neki filmski likovi ponavljaju iz filma Praznik (Romi iz završne scene koji u Prazniku sviraju "Na Uskrs sam se rodila" ovde započinju film ali u malo drugačijem raspoloženju), tu je i imenovani Katić u jednoj minijaturi (ovog puta drugi glumac u duhovitoj sceni kad na fotografiji na kojoj se nalazi Lenjin prilikom jednog pretresa prepoznaju sveštenika Grujića iz susednog sela), kao i plavi dečak koji dobija komadić jabuke od Manole na Golgoti (u ovom filmu uzima bajonet mrtvom Nemcu). Priča prati Ćileta (S. Perovića), nepismenog pomoćnog radnika ili sluge na imanju bogatijeg gazde koji kreće u svoju odiseju tokom ratnih zbivanja sa teletom što mu je jedino preostalo od imanja na kojem je služio. Ako je bik simbol snage i moći, tele je ipak utelotvorenje bezazlenosti i ranjivosti, a Ćile svojim putovanjem u nepoznato (road movie) kroz snegom prekrivene predele sreće različite ljude (dobronamerniji i one koji to nisu), vojske (četnike, partizane, Nemce, Crvenu Armiju) i živi svoju sudbinu (bez mnogo reči, trudeći se da preživi i sačuva tele).U Pohodu se isprepliću običaji ( kao što su obredne bajalice i sl.), uz narodne pesme (poput ojkanja u pozadini) sa metaforama vezanim za klasičnu mitologiju tj. grčku tragediju u sebi (osveta Medeje, tj. majke uz Betovenovu sedmu, kao i kroz nesrećni usud određenih likova kroz sam film, te određenih biblijskih motiva (najviše kroz sudbinu mlade udovice- igra je Ljerka Draženović po prvi put na filmu, i izdaje Lj. Ćipranića).Čini se da je Ćile osuđen na večno lutanje (u društvu ili sam). Đorđe Kadijević se na kraju filma ponovo pojavljuje u minijaturi nemačkog oficira.p.s. Manola je ovog puta partizanski kapetan, a D. Vrhovac (kapetan Stojadinović iz Praznika je nemački oficir). Edit 200: Z. Muzaferija (seoski kmet iz Praznika) je dobrodušni stražar sa dobrim savetima. Edited yesterday at 19:341 day by alkibijad